Διδυμότειχο: Διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμ του  Χρόνη Αηδονίδη με τίτλο “Θα τραγουδήσω αγαληνά..!”

Διδυμότειχο: Διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμ του Χρόνη Αηδονίδη με τίτλο “Θα τραγουδήσω αγαληνά..!”

Ένα ιδιαίτερο διήμερο αφιέρωμα στη μνήμη του μεγάλου θρακιώτη τραγουδιστή Χρόνη Αηδονίδη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Το Διδυμότειχο, η γενέτειρα της ψυχής και της παράδοσης της Θράκης, γίνεται το επίκεντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων για να τιμήσει τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στη διάδοση και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

12 Οκτωβρίου 2024 | Ώρα 17:30 | Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Ι.Ν. Παναγίας Ελευθερώτριας*
Η πρώτη ημέρα περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο:

«Η Μουσική & Χορευτική Παράδοση της Θράκης: Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον».
Επιστήμονες, ερευνητές και μουσικολόγοι θα παρουσιάσουν εισηγήσεις που καλύπτουν όλες τις πτυχές της θρακικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, από την ιστορική της εξέλιξη έως τις σύγχρονες προοπτικές και την επιρροή της στον κόσμο της μουσικής και του χορού. Οι εισηγητές θα αναλύσουν τη σημαντικότητα της παράδοσης μέσα από παραδείγματα και μελέτες, αποδεικνύοντας τον αναντικατάστατο ρόλο της στη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας.

Με την επιμέλεια και τον συντονισμό του καθηγητή εθνομουσικολογίας Λάμπρου Λιάβα (ΕΚΠΑ), η ημερίδα αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για να εμβαθύνουμε στις ρίζες μας και να εξερευνήσουμε τις μελλοντικές διαδρομές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ομιλητές:
– Καθ. Μανόλης Βαρβούνης (ΔΠΘ)
– Καθ. Λάμπρος Λιάβας (ΕΚΠΑ)
– Καθ. Δημήτρης Καρακατσάνης (ΕΚΠΑ)
– Καθ. Γιάννης Παπαχριστούδης (ΕΚΠΑ)
– Δρ. Αθανάσιος Κούρος (Διευθυντής Μουσικού Αρχείου Μ. Μέγα)

13 Οκτωβρίου 2024 | Μνημόσυνο και Χορωδιακή Εκδήλωση
Η δεύτερη ημέρα του αφιερώματος ξεκινά με μνημόσυνο στη μνήμη του Χρόνη Αηδονίδη στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας.

Η εκδήλωση συνεχίζεται με μια συγκινητική χορωδιακή παράσταση αφιερωμένη στον μεγάλο καλλιτέχνη, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Η μουσική θα γεμίσει τον χώρο με μελωδίες και τραγούδια από τη Χορωδία Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου και τη Χορωδία Λαϊκής Μουσικοχορευτικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ερμηνείες παραδοσιακών τραγουδιών που ο ίδιος ο Αηδονίδης είχε τραγουδήσει, συμβάλλοντας στη διατήρησή τους για τις επόμενες γενιές.

Το αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να τιμήσουμε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, αλλά και να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας στη διατήρηση και την προώθηση της θρακικής παράδοσης, που αποτελεί ζωντανό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού.

Σας περιμένουμε στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2024 στο Διδυμότειχο για να ζήσουμε μαζί μια μοναδική εμπειρία πολιτισμού, μνήμης και παράδοσης.

Είσοδος ελεύθερη!

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Δήμου Διδυμοτείχου και της ΕΡΤ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό