Καβάλα: Αναστέλλεται η κυνηγητική δραστηριότητα για τρεις εβδομάδες

Καβάλα: Αναστέλλεται η κυνηγητική δραστηριότητα για τρεις εβδομάδες

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ενημερώνει ότι λόγω της σοβαρής επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή, αναφορικά με τα νοσήματα της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού, ζητήθηκε από το Δασαρχείο Καβάλας να προχωρήσει σε αναστολή της κυνηγητικής δραστηριότητας στην Π.Ε. Καβάλας για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Το μέτρο αυτό λαμβάνεται με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς των νοσημάτων, όπως περιγράφεται στο συνημμένο έγγραφο.

Ακολουθεί αυτούσιο το δελτίο τύπου:

ΘΕΜΑ: «Επιζωοτία Ευλογιάς και Καταρροϊκού Πυρετού στην Π.Ε. Καβάλας»

Σας ενημερώνουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας βρίσκεται σε εξέλιξη επιζωοτία Ευλογιάς με εννέα θετικές εστίες, μια στον Δήμο Παγγαίου και οκτώ στον Δήμο Νέστου. Ταυτόχρονα έχουν εκδηλωθεί κρούσματα Καταρροϊκού Πυρετού, στην ίδια περιοχή του Νέστου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια δυναμική και επικίνδυνη κατάσταση μικτής λοίμωξης από δύο παθογόνους παράγοντες.

Η γενικότερη εικόνα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σχετικά με την εξέλιξη των νοσημάτων, είναι απογοητευτική, με την περιοχή του Έβρου να παρουσιάζει καθημερινά κρούσματα Ευλογιάς, ενώ στη Ροδόπη μετά τις εστίες Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών επιβεβαιώθηκαν και κρούσματα Ευλογιάς. Σε Ξάνθη και Καβάλα υπάρχουν εστίες Καταρροϊκού Πυρετού, ενώ στη Δράμα εντοπίστηκαν εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων μετά από κρούσμα Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών.

Από την επιδημιολογική διερεύνηση του νοσήματος της Ευλογιάς έχει διαπιστωθεί ότι πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο παράγοντας της μηχανικής μεταφοράς με οποιονδήποτε τρόπο, όπως οχήματα, υποδήματα, ρούχα, αντικείμενα, πουλιά, έντομα, άγρια ζώα, ποντίκια κλπ.

Κατά τη διάρκεια της κυνηγητικής δραστηριότητας, οι κυνηγοί και πολύ περισσότερο τα κυνηγητικά σκυλιά περιφέρονται σε περιοχές που είναι ήδη επιβαρυμένες με μικροβιακό φορτίο και κατά συνέπεια μπορούν δυνητικά, να μεταφέρουν μηχανικά και εν αγνοία τους τα παραπάνω νοσήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη διατήρηση και ανακύκλωση των νοσημάτων σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές και αφετέρου τη διασπορά τους σε περιοχές που δεν είχαν εμφανιστεί κρούσματα μέχρι τώρα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, και στην προσπάθεια να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα μηχανικής μεταφοράς και εξάπλωσης των νοσημάτων, παρακαλούμε να επιμεληθείτε για την αναστολή της κυνηγητικής δραστηριότητας στην Π.Ε. Καβάλας για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, ώστε να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τη διασπορά και την εξέλιξη των νοσημάτων.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση, Ο Διευθυντής ΔΑΟΚ Καβάλας

Λεωνίδας Καστανάς

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό