Φεστιβάλ Φαερόπ στην Ξάνθη: 1ο Φεστιβάλ Παραγωγικής και Βιομηχανικής κληρονομιάς
Με χαρά και βαθύτατο αίσθημα ευθύνης, η ΠΑΣΤΑΛΙ.ΑΜΚΕ με έδρα την Παλαιά Χρύσα της Ξάνθης, σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Παραγωγικής και Βιομηχανικής κληρονομιάς με τον τίτλο «Φαερόπ».
Φαερόπ, μια λέξη παρμένη από το λεξιλόγιο των καπνεργατών: «εφάγαμε φαερόπ» (= we Got Fire), δηλ απολυθήκαμε, πεταχτήκαμε έξω. Ο όρος, όμως χρησιμοποιείται εδώ «ανάποδα» θέλοντας να τονίσουμε, ότι η διερεύνηση του παραγωγικού μας παρελθόντος πρέπει να συνδεθεί με το παρόν δημιουργικά και γόνιμα, ως «εργαλείο» για να… μην «φάμε τελικά Φαερόπ» από τον τόπο μας.
To Φεστιβάλ Φαερόπ, με επίκεντρο την Ξάνθη, ξεκινάει από τον αγρό και από το πιο ονομαστό καπνοτόπι μας, τη Χρύσα (το αλλοτινό Κιρέτσιλερ). Σταδιακά θα διασυνδεθεί με τα υπόλοιπα αστικά και αγροτικά κέντρα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σκοπεύοντας ν’ αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής μας και όχι μόνο. Κεντρικοί στόχοι του φεστιβάλ, η δημιουργική αναδίφηση του παραγωγικού παρελθόντος και η σύνδεσή του με το παραγωγικό παρόν, μέσω της αξιοποίησης του παραγωγικού αποθέματος της βιομηχανικής κληρονομιάς.
Η ΠΑΣΤΑΛΙ. ΑΜΚΕ είναι μια νεοσύστατη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και απαρτίζεται από ανθρώπους διαφορετικών επιστημονικών πεδίων, αναφορών και γενεών, αλλά με κοινή αγωνία το παραγωγικό μας παρελθόν και την παραγωγική προοπτική του τόπου μας. Επιθυμία μας ν’ ανοίξουμε οργανωμένα τα θέματα της παραγωγικής κληρονομιάς στην περιοχή μας και όχι μόνο. Βασικοί σκοποί της Εταιρείας είναι η διάσωση, η προβολή, η ανάδειξη, η διατήρηση και επανάχρηση του ελληνικού παραγωγικού πολιτισμού και της παραγωγικής κληρονομιάς στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Η ΠΑΣΤΑΛΙ.ΑΜΚΕ στεγάζεται στην Παλαιά Χρύσα της Ξάνθης, σ’ ένα τμήμα του ιδιόκτητου χώρου «Παστάλι», ο οποίος, ως παλιά οικοτεχνία του καπνού, είναι κηρυγμένος διατηρητέος χώρος με απόφαση του ΥΠΠΟ από το 1994. Το Φεστιβάλ Φαερόπ τελεί υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και υπό την αιγίδα του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH). Υπεύθυνη του φεστιβάλ και της ΠΑΣΤΑΛΙ.ΑΜΚΕ, είναι η Μαρία Πετρά, βιομηχανική αρχαιολόγος και μουσειολόγος.
Εκδηλώσεις και Δράσεις 2024:
18 -19 -20 ΟΚΤ 2024
«Η άυλη τεχνική μαστοριά της πέτρας και της ξυλοδεσιάς»
Εκπαιδευτικό –βιωματικό σεμινάριο
Χώρος διεξαγωγής: Παστάλι (Παλαιά Χρύσα Ξάνθης)
21 ΟΚΤ 2024 / 19:00
Παρουσίαση του βιβλίου του πρωτομάστορα κ. Θανάση Πόραβου: «Δεύτερο ταξίδι στην αιωνιότητα».
Χώρος διεξαγωγής: Παλιό Δημαρχείο Ξάνθης
27 ΟΚΤ 2024 / 11:00 -14:00
ΠΑΛΑΙΑ ΧΡΥΣΑ – «ΚΙΡΕΤΣΙΛΕΡ: «Η αναδίφηση ενός ξεχασμένου παραγωγικού τοπόσημου της καπνοκαλλιέργειας».
Ιστορικός περίπατος στη Χρύσα Ξάνθης.
9-10 ΝΟΕ 2024
Διήμερο σεμινάριο: «Μια ντουλάπα, τρεις πόλεις, μια ιστορία: Γιουδά Χαίμ Περαχιά», ένα σεμινάριο εν εξελίξει.
Βιομηχανική κληρονομιά και μουσειακό θέατρο.
Χώρος διεξαγωγής: Παστάλι (Παλαιά Χρύσα Ξάνθης)
9 ΝΟΕ 2024 / 20:00
Παρουσίαση του βιβλίου της Δρ. Φωτεινής Βενιέρη: «Μουσειακό Θέατρο: Ιστορία, Θεωρία, Εφαρμογές».
Χώρος διεξαγωγής: Παστάλι (Παλαιά Χρύσα Ξάνθης)
14 ΔΕΚ 2024 / 18:30
Κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ Φαερόπ και προβολή του ντοκιμαντέρ «Μνήμες Δεγκτζήδων».
Χώρος διεξαγωγής: Καπναποθήκη «Π», αίθουσα ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
15 ΔΕΚ 2024 / 11:00
«Μασάλια-παστάλια» για το παραγωγικό και βιομηχανικό μας παρελθόν στο Παστάλι.
Χώρος διεξαγωγής: Παστάλι (Παλαιά Χρύσα Ξάνθης)