ΙΘΤΠ: Πλήθος κόσμου στην “Καπναποθήκη Π” της Ξάνθης, στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Έργα Γυναικών της Ξάνθης πάνω σε Καμβά» (φωτος)
Με πλήθος κόσμου και τη συμμετοχή ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα «ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ», της Καπναποθήκης «Π», τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Έργα Γυναικών της Ξάνθης πάνω σε Καμβά». Πρόκειται για την πρώτη έκθεση στον χώρο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την αναβάθμιση της πυρασφαλείας του ανακαινισμένου τμήματος του «Π».
Στον χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του ΙΘΤΠ, κ. Ανδρέας Ματζάκος, σημείωσε πως το Ίδρυμα προσφέρει σταθερά βήμα στην καλλιτεχνική έκφραση των γυναικών της Ξάνθης, τόσο των επαγγελματιών των Τεχνών, όσο και των συμπολιτισσών μας οι οποίες ασχολούνται ερασιτεχνικά. Ο κ. Ματζάκος χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή ως έναν νέο θεσμό για τις δράσεις του Ιδρύματος.
Από την πλευρά της η κα Όλγα Χαιροπούλου, εμπνεύστρια αυτής της προσπαθείας, σημείωσε πως η αρχική ιδέα για την υλοποίηση μιας έκθεσης ζωγραφικής των γυναικών της Ξάνθης ξεκίνησε από την επιθυμία ανάπτυξης μιας δράσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Η φετινή έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 26 γυναίκες, αποτελεί τη δεύτερη στη σειρά και είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Σόνιας Κιλιτσιάν, η οποία συμμετείχε στην πρώτη συλλογική προσπάθεια. Έργα της φιλοξενούνται και στην παρούσα έκθεση. Τα έργα προσφέρθηκαν από τη οικογένεια της εκλιπούσας, καθώς και από την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης. Η κα Χαιροπούλου σημείωσε, επίσης, την αυτοδίδακτη φύση πολλών εκ των συμμετεχουσών γυναικών, τα έργα των οποίων παρουσιάζουν το έμφυτο ταλέντο της κάθε μιας, καθώς και τον προσωπικό κόπο στην πορεία καλλιέργειας και ανάπτυξής του ταλέντου τους μέσω της παρακολούθησης μαθημάτων σε εργαστήρια ζωγραφικής της πόλης μας.
Στο πρόσωπο της Σόνιας Κιλιτσιάν αναφέρθηκε η κα Σινορίκ Βαλατλιάν, μέλος της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης. Η αείμνηστη Σόνια Κιλιτσιάν γεννήθηκε στην πόλη της Καβάλας το 1948. Μετά την ολοκλήρωση των σχολικών της σπουδών, μετέβη στην Αθήνα όπου σπούδασε σχέδιο μόδας και εργάστηκε για μια δεκαετία στη σχεδίαση ρούχων. Από το 1978 έως και την πρόσφατη εκδημία της, εγκαταστάθηκε για οικογενειακούς λόγους και έζησε στην πόλη της Ξάνθης, στην Αρμενική Κοινότητα της οποίας αναδείχθηκε ενεργό και δραστήριο μέλος, διατελώντας επί σειρά ετών Πρόεδρος του τοπικού φιλανθρωπικού σωματίου Αρμενικός Σταυρός Ελέους Ξάνθης.
Την εκδήλωση έντυσε μουσικά με τη μουσική της η κα Ριψιμιέ Ντανελιάν, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε η κα Λίνα Πετρά, πτυχιούχος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και διδάσκουσα στο Εργαστήριο Ζωγραφικής και Εικαστικών για παιδιά του ΙΘΤΠ.
Στην έκθεση συμμετέχουν, κατά αλφαβητική σειρά, οι παρακάτω δημιουργοί:
Αλεξιάδου Ελευθερία / Βουτσινά Κωνσταντίνα / Γεωργιτσοπούλου Αναστασία / Γκούντη Αγγέλα / Δεούδη Άσπα / Δομνίδου Μαρία / Καμαρά Πιπίνα / Καντουχάρ Φιλίζ / Κοζλεκίδου Αλεξάνδρα / Κουρτίδου Ανθή / Μαρίνη Ελένη / Μαυρογένη Λίτα / Μαυρομάτη Μαρία / Μυλωνά Κυριακή / Πετρά Λίνα / Ποιμενίδου Νόπη / Σταυροπούλου Βλάχου Αικατερίνη / Τσετινέ Αικατερίνη / Τσοχατζή Μάλαμα / Φυλακτού Αθηνά / Χαιροπούλου Όλγα / Χαμαλίδου Χρυσούλα / Χουρσουντιάν Αναΐδα / Ψαρά Μαρία Λαμπρινή / Jane Marie Chaplin.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2024, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09:00 έως τις 13:00Ω (κατόπιν ραντεβού) και από τις 17:00 μέχρι 21:00Ω.
Φωτογραφίες: Νίκος Κοσμίδης
Πηγή: fthrace.gr