Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας στο Δ΄ πανελλήνιο συνέδριο πανεπιστημιακών λαογράφων και ερευνητών

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας στο Δ΄ πανελλήνιο συνέδριο πανεπιστημιακών λαογράφων και ερευνητών

Την Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε ἡ ἐναρξη τοῦ Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου τῶν πανεπιστημιακῶν Λαογράφων καὶ Ἐρευνητῶν, μὲ θέμα “Σύγχρονη Ελληνική Λαογραφία : έρευνα και εκπαίδευση”, στὸ ἀμφιθέατρο τῆς παλαιᾶς Νομικῆς Σχολῆς τοῦ Δ.Π.Θ.

Ὁ Σεβασμιώτατος στὴν προσφώνησή του ἀναφέρθηκε στὸ πόσο σημαντικό γεγονός εἶναι ἡ διατήρηση τῆς ἑλληνορθοδόξου παραδόσεως γιὰ ταὴν κοινωνία μας, καθώς αὐτή συνδέεται μὲ τὴν πολιτιστική καὶ τὴν ἐθνική ταυτότητά μας, ἡ ὁποία βρίσκεται σὲ κίνδυνο λόγῳ τῶν τάσεων της παγκοσμιοποίησης, ποὺ ἐπιζητᾶ τὴν ἀφομοίωση ὅλων τῶν ἐπιμέρους τοπικῶν πολιτιστικῶν παραδόσεων

Τέλος καλωσόρισε τοὺς συνέδρους, ποὺ ἦρθαν ἀπό ὅλη τὴν Ἑλλάδα στὴν πόλη μας καὶ εὐχήθηκε καλή διαμονή στὴν Θράκη μας, καὶ κάθε ἐπιτυχία στὶς ἐργασίες τοῦ Συνεδρίου.

 

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ

τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου

Μαρωνείας καὶ Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμονος

εἰς τὸ Δ΄ Πανελλήνιον Συνέδριον τῶν πανεπιστημιακῶν Λαογράφων καὶ Ἐρευνητῶν μὲ θέμα “Σύγχρονη Ἑλληνική Λαογραφία : ἔρευνα καὶ ἐκπαίδευση”

Κομοτηνή, 01 Νοεμβρίου 2024

 

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζουμε και επευλογούμε πατρικώς το τέταρτο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελλήνων Πανεπιστημιακών Λαογράφων και των Ερευνητών της Λαογραφίας, το οποίο, όπως και το τρίτο που προηγήθηκε το 2013, πραγματοποιείται στην πόλη μας, και μάλιστα από το δραστήριο «Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Πανεπιστημίου μας.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός ότι για τρεις μέρες η καρδιά της Ελληνικής Λαογραφίας θα χτυπά στην Κομοτηνή, δεδομένου μάλιστα ότι στο πανεπιστήμιό μας οι λαογραφικές σπουδές, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, είναι ιδιαιτέρως αναπτυγμένες. Μάλιστα, στο συνέδριο αυτό θα εξεταστούν σημαντικές πτυχές της επιστήμης της Λαογραφίας, οι οποίες αφορούν όχι μόνο τις παραδοσιακές αλλά και τις νεώτερες και σύγχρονες θεματικές της, καθώς επίσης και τη διδασκαλία του λαϊκού πολιτισμού στην Εκπαίδευση, αλλά και την παράλληλη λειτουργικότητα του ακαδημαϊκού και του ερευνητικού επιστημονικού χώρου.

Η μελέτη της παράδοσης είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την κοινωνία μας, καθώς αυτή συνδέεται με την πολιτιστική και την εθνική, εν τέλει, ταυτότητά μας, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των τάσεων της παγκοσμιοποίησης, που επιζητά την αφομοίωση όλων των επιμέρους τοπικών πολιτιστικών παραδόσεων. Ιδιαιτέρως μάλιστα για το λαό μας, με την βαθύρριζη ελληνορθόδοξη παράδοσή του, η διατήρηση όλων των παραδόσεων και των πολιτιστικών χαρακτηριστικών της ιδιοπροσωπίας τους είναι ζήτημα ουσιαστικής επιβίωσής του.

Με την έρευνα όλων αυτών σχετίζεται η επιστήμη της Λαογραφίας, και γι’ αυτό κάθε επιστημονικό λαογραφικό συνέδριο, κάθε λαογραφική εκδήλωση, αποτελούν βήματα προς την κατεύθυνση της αποτροπής της αφομοίωσής μας, και της σύνδεσής μας με τις ρίζες της παράδοσης του Γένους μας. Εδώ βρίσκεται η ουσιαστική σημασία και του συνεδρίου που ξεκινά σήμερα, και για την διοργάνωση και υλοποίηση του οποίου συγχαίρουμε το «Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Πανεπιστημίου μας, ιδιαιτέρως δε τον καθηγητή Μανόλη Βαρβούνη, Διευθυντή του Εργαστηρίου και Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, και τους συνεργάτες του, που κατόρθωσαν με μεθοδική εργασία να υλοποιήσουν και αυτή τη σημαντική δράση τους.

Καλωσορίζουμε τους συνέδρους, που ήρθαν από όλη την Ελλάδα στην πόλη μας, τους ευχόμαστε καλή διαμονή στην Θράκη μας, και ευλογούμε το συνέδριο, ευχόμενοι όπως οι εργασίες του είναι καρποφόρες και παραγωγικές για την επιστήμη, αλλά και για την κοινωνία και το λαό μας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό