Λίπος στο συκώτι: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο- Οδηγίες αντιμετώπισης
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), που σχετίζεται με σημαντική ηπατική βλάβη, εμφανίζεται σε περίπου 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ο εκτιμώμενος επιπολασμός της στους ενήλικες προβλέπεται να φτάσει το 33,5% έως το 2030, θέτοντας μια σοβαρή παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία.
Με ισχυρή συσχέτιση με τον διαβήτη τύπου 2 και τα μεταβολικά σύνδρομα, η επίπτωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος αυξάνεται παράλληλα με τον επιπολασμό του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος και οι επιπλοκές της, συμπεριλαμβανομένης της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (NASH) και της κίρρωσης, επηρεάζουν τη λειτουργία του ήπατος και σχετίζονται με άλλες συστηματικές ασθένειες, όπως wη καρδιαγγειακή νόσος και η χρόνια νεφρική νόσος. Αρκετές μελέτες μεγάλης κοόρτης διαπίστωσαν επίσης ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος συσχετίστηκε με κίνδυνο καρκίνου.
Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είχαν 1,2 έως 15 φορές υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος και του γαστρεντερικού συστήματος.
Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα που προκαλείται από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος έχει αναδειχθεί ως η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του ήπατος, ξεπερνώντας τον ιό της ηπατίτιδας Β και C.
Η ηλικία διάγνωσης της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) μειώνεται. Μεταξύ των ασθενών με θανάτους που σχετίζονται με χρόνια ηπατική νόσο, το ένα τρίτο εμφάνισε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών.
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η νεότερη ηλικία διάγνωσης της NAFLD θα συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Ως εκ τούτου, αυτή η μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της ηλικίας της νεοεμφανιζόμενης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και του κινδύνου όλων των τύπων καρκίνου σε μια μεγάλη προοπτική μελέτη.
Μεταξύ 63.696 συμμετεχόντων (μέση ηλικία 51,37 έτη· 10932 γυναίκες [17,2%] και 52764 άνδρες [82,8%]), 31.848 άτομα είχαν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και 31.848 άτομα ήταν στην ομάδα ελέγχου.
Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 10,16 ετών, 2415 ασθενείς διαγνώστηκαν με καρκίνο. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη ομάδα, οι ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 45 ετών στη διάγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος εμφάνισαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καθώς η ηλικία έναρξης της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος αυξανόταν, ο κίνδυνος καρκίνου μειώθηκε.
Μεταξύ των ασθενών ηλικίας κάτω των 45 ετών στη διάγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, οι καρκίνοι ήταν κυρίως καρκίνοι του πεπτικού συστήματος και του πνεύμονα.
Αυτή η μελέτη κοόρτης βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και αυξημένου κινδύνου καρκίνου, ιδιαίτερα σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος πρώιμης έναρξης. Η αυξανόμενη επίπτωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος στους νεότερους πληθυσμούς υπογραμμίζει την υποεκτίμηση των επιβλαβών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με αυτήν την πάθηση.
Τα ευρήματά σε αυτή τη μελέτη υποδηλώνουν ότι ο έγκαιρος έλεγχος και η παρέμβαση για την αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.
Μερικές συμβουλές για μείωση του λίπους στο συκώτι:
Το λίπος στο συκώτι (ή μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος) είναι νόσος που σχετίζεται σημαντικά με την παχυσαρκία και μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας.
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα του ήπατος, η οποία δεν οφείλεται στην υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Είναι μία συχνή νόσος που σχετίζεται σημαντικά με τη παχυσαρκία.
Στην Ελλάδα παρατηρείται σε ποσοστό περίπου 20%, ενώ εμφανίζεται στο 70% σε παχύσαρκους ασθενείς.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν σοβαρά προβλήματα με το ήπαρ, αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως έμφραγμα και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Αλλά σε ορισμένα άτομα το συσσωρευμένο λίπος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ουλές στο ήπαρ. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος του μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.
Η νόσος τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί συμπτώματα και η διάγνωση γίνεται τυχαία όταν στις εξετάσεις αίματος διαπιστώνεται αύξηση των ενζύμων του ήπατος (τρανσαμινάσες) ή όταν σε υπέρηχο κοιλίας ανευρίσκεται λιπώδης διήθηση του ήπατος.
Στη συνέχεια για την τεκμηρίωση της διάγνωσης θα πρέπει να αποκλειστούν τα υπόλοιπα αίτια ηπατοπάθειας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και η αντιμετώπιση στοχεύει στη ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου.
Οι οδηγίες συνήθως περιλαμβάνουν:
Απώλεια σωματικού βάρους. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι το χάσιμο των περιιτών κιλών είναι επιβεβλημένο.
Υγιεινή διατροφή. Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Άσκηση. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας με μέτρια αερόβια άσκηση 30 λεπτών 3-6 φορές την εβδομάδα είναι χρήσιμη.
Έλεγχος του διαβήτη. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για να ρυθμίζετε ικανοποιητικά το σακχαρώδη διαβήτη.
Μειώστε τη χοληστερίνη. Η σωστή διατροφή, η άσκηση και τα φάρμακα θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια σε φυσιολογικά επίπεδα.
Προστασία του ήπατος. Αποφύγετε παράγοντες που μπορεί να επιβαρύνουν επιπλέον τη λειτουργία του ήπατος. Για παράδειγμα συνιστάται αποφυγή του αλκοόλ και των περιττών φαρμάκων.
Πηγή: onmed.gr