Πότε πρέπει να πίνουμε τον καφέ μας για χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου έως και 31% -Τι λένε οι ειδικοί

Πότε πρέπει να πίνουμε τον καφέ μας για χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου έως και 31% -Τι λένε οι ειδικοί

Αρκετές μελέτες στο παρελθόν έχουν συνδέσει τον καφέ με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψης. Όμως, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal είναι από τις πρώτες που εξετάζει τον χρόνο κατανάλωσης καφέ και τα οφέλη του για την υγεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η κατανάλωση καφέ το πρωί, αντί κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνδέεται σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ το όφελος είναι ακόμη πιο σημαντικό για όσους πίνουν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια κάθε πρωί.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι  περισσότερα από ένα με δύο φλιτζάνια καφέ το πρωί είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν.

«Ο καφές έχει αποκτήσει αδικαιολόγητα κακή φήμη. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα δεδομένα που δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό αποτελεί μέρος ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου», δήλωσε η Bethany Doerfler, ανώτερη κλινική διαιτολόγος στο Digestive Health Insitute του Northwestern Medicine, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Τα οφέλη του καφέ δεν περιορίζονται μόνο στην καφεΐνη

Εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν καφέ καθημερινά για μια τόνωση ενέργειας, αλλά η κατανάλωση καφεΐνης πολύ αργά μέσα την ημέρα μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο τη νύχταΟρισμένες έρευνες προτείνουν να κόψετε τα καφεϊνούχα ποτά τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν τον ύπνο.

Η κατανάλωση καφεΐνης αργότερα μέσα στην ημέρα μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου«Ο ανεπαρκής ύπνος είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καταστάσεις όπως η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο», σημείωσε η Gabrielle Judd, κλινική διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο Johns Hopkins Bayview.

Σύμφωνα με την ειδικό, χρειάζονται περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες για να διασπαστεί η μισή ποσότητα καφεΐνης στο σώμα, αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με τον μεταβολισμό κάποιου και τα πρόσθετα, όπως οι πλήρεις σε λιπαρά κρέμες.

Η νέα μελέτη υπογραμμίζει ότι η κατανάλωση καφεΐνης το απόγευμα μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς, γεγονός που μειώνει την παραγωγή μελατονίνηςΗ έρευνα δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης και ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η μελέτη περιελάμβανε καφέ χωρίς καφεΐνη, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη από μόνη της δεν εξηγεί πλήρως τα ευρήματα.

«Τα άλλα συστατικά του καφέ όπως οι πολυφαινόλες μπορεί επίσης να συμβάλλουν στα οφέλη του για την υγεία», δήλωσε στο Verywell ο Frank Hu, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Harvard και συγγραφέας της μελέτης και συμπλήρωσε:

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ μπορεί να έχουν ισχυρότερη επίδραση όταν καταναλώνεται το πρωί. «Πιθανότατα, τα παρατηρούμενα οφέλη για την υγεία από την πρωινή κατανάλωση οφείλονται στις συνδυασμένες επιδράσεις καφεΐνης, πολυφαινολών και λιγότερη διαταραχή των φυσικών κιρκάδιων ρυθμών του σώματος».

Πρέπει να πίνετε μόνο καφέ το πρωί;

Εάν δεν πίνετε καφέ, δεν χρειάζεται να το αρχίσετε λόγω αυτής της μελέτης. «Η αιτία και το αποτέλεσμα δεν έχουν τεκμηριωθεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί σε κάποιον που δεν αρέσει η γεύση του καφέ, μπορεί επιλέγει τύπους με πολλή ζάχαρη και κρέμα για να αυξήσει την πρόσληψή του», τόνισε η Alice H. Lichtenstein από το Πανεπιστήμιο Tufts.

Η προσθήκη κρέμας ή γλυκαντικών στο ρόφημα σημαίνει περισσότερες θερμίδεςπρόσθετη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αναιρέσουν τα οφέλη για την υγεία που αναφέρονται στη μελέτη. Αντίστοιχα, όσοι πίνουν καφέ το βράδυ ή όλη την ημέρα, μπορεί να αποκομίσουν περισσότερα οφέλη μεταβαίνοντας σε μια «μόνο πρωινή» συνήθεια.

«Θα έλεγα ότι αυτή η μελέτη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για να κατευνάσει τις ανησυχίες όσων θέλουν να πίνουν καφέ αλλά φοβούνται μήπως έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία τους», κατέληξε η Judd.

Πηγή: oloygeia.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό