Σαντορίνη: Τι γράφει ο ξένος τύπος για την έντονη σεισμική δραστηριότητα
Την προσοχή και των ξένων μέσων ενημέρωσης έχει τραβήξει η έντονη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, προκαλώντας προβληματισμό στην κοινότητα των σεισμολόγων με την συχνότητα που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα.
O Independent γράφει πως «τα σχολεία έκλεισαν και συνεργεία έκτακτης ανάγκης αναπτύχθηκαν στο ηφαιστειογενές ελληνικό νησί της Σαντορίνης τη Δευτέρα, μετά από μια έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας που προκάλεσε ανησυχίες για έναν πιθανό ισχυρό σεισμό».
Επίσης τονίζει ότι διατάχθηκαν «προληπτικά μέτρα σε πολλά κοντινά νησιά – όλοι οι δημοφιλείς προορισμοί καλοκαιρινών διακοπών – μετά από περισσότερους από 200 υποθαλάσσιους σεισμούς που καταγράφηκαν στην περιοχή τις τελευταίες τρεις ημέρες».
H βρετανική εφημερίδα μεταφέρει και τη δήλωση που έκανε αργά την Κυριακή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας μετά από έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση στην Αθήνα, που τόνισε ότι «αυτά τα μέτρα είναι προληπτικά και οι αρχές θα παραμείνουν σε εγρήγορση». «Προτρέπουμε τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τις συστάσεις ασφαλείας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου» πρόσθεσε.
Το ΑΒC, σημειώνει πως η Σαντορίνη, που «έχει έκταση ελαφρώς μεγαλύτερη από το Μανχάταν», είναι ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός που προσελκύει «περισσότερους από 3 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως στα ασβεστωμένα χωριά του, χτισμένα κατά μήκος των εντυπωσιακών βράχων που σχηματίστηκαν από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη πριν από περισσότερα από 3.500 χρόνια».
Σημειώνει πως ο «εξέχων Έλληνας σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος» προειδοποίησε ότι «η τρέχουσα αλληλουχία σεισμών μπορεί να υποδηλώνει ένα μεγαλύτερο επικείμενο γεγονός».
Το CNN τονίζει ότι η Σαντορίνη, το «νησί του Instagram», «είναι εξοικειωμένη στους σεισμούς, καθώς “κάθεται” επάνω σε πολλά ρήγματα. Ο κίνδυνος δονήσεων δεν εμποδίζει τα αναφερόμενα 3,4 εκατομμύρια άτομα να επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο – ξεπερνώντας κατά πολύ τους 20.000 περίπου κατοίκους της Σαντορίνης».
Επισημαίνει πως «οι αρχές συνέστησαν επίσης στους κατοίκους να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν πολλά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου του παλιού λιμανιού των Φηρών, ακριβώς κάτω από την πρωτεύουσα του νησιού».
Το Skynews, αναφέρει πως «οι ιδιοκτήτες κατοικιών και ξενοδοχείων κλήθηκαν επίσης να αδειάσουν τις πισίνες τους λόγω ανησυχιών ότι μεγάλος όγκος νερού θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τα κτίρια σε περίπτωση ισχυρού σεισμού».
Το Reuters με τη σειρά του αναφέρει ότι «οι ειδικοί, σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δονήσεις δεν συνδέονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα». Όπως προσθέτει «ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής γεωφυσικής και σεισμολογίας, που πήγε στη Σαντορίνη για να εκτιμήσει την κατάσταση, είπε ότι τα μέτρα ήταν προληπτικά και το χειρότερο σενάριο ήταν ένας σεισμός μεγέθους 6,0 βαθμών και άνω».
insider.gr