Ο Αυστραλός Πρέσβης δώρισε ένα οικογενειακό κεντητό χαλί στο σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου
Με ένα χαλάκι κεντητό, οικογενειακό κειμήλιο της συζύγου του, πήγε επίσκεψη στον Πολιτιστικό Σύλλογο Θρυλορίου Ροδόπης «Η Κερασούντα και το Γαρς», ο ελληνικής καταγωγής Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Αθανάσιος Σπύρου.
«Ήταν μια συγκινητική στιγμή και για εκείνον και για μας. Μιλώντας άπταιστα ελληνικά μας είπε πως ήθελε αυτό το κειμήλιο να βρίσκεται στους χώρους του Συλλόγου μας», δήλωσε στη Voria.gr, η πρόεδρος του Συλλόγου, Χρύσα Μαυρίδου.
Σχεδόν όλο το χωριό βγήκε να υποδεχτεί τον Αθ. Σπύρου. Άλλωστε οι σχέσεις του Θρυλόριου με την Αυστραλία είναι πολύ παλιές και πολύ στενές. Το χωριό πήρε το όνομά του από τον Αυστραλό, Ύπατο Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών, Τζορτζ Τρελόαρ, ο οποίος ήταν το 1923 υπεύθυνος για την αποκατάσταση των προσφύγων στη Θράκη. Ήταν μάλιστα αυτός που βοήθησε ώστε να στηθούν τουλάχιστον 15 οικισμοί προσφύγων που ήρθαν από την Μικρά Ασία κατά την Ανταλλαγή των Πληθυσμών.
Χάρη στην πολύχρονη και συστηματική έρευνα του καθηγητή Λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Μανόλη Σέργη, έγινε γνωστή η ιστορία του χωριού και το όνομά του, ενώ πριν από μερικά χρόνια ήρθαν οι δύο γιοι του Τρελόαρ και η εγγονή του -από την κόρη του που έφυγε πρόωρα από τη ζωή-, μαζί με άλλους συγγενείς τους.
Ο Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα γνώριζε την ιστορία αυτή και στη διάρκεια της περιοδείας του στη Θράκη επισκέφτηκε το Θρυλόριο. Στον Πολιτιστικό Σύλλογο του πρόσφεραν ένα καλάθι με προϊόντα που έφτιαξαν οι γυναίκες, όπως τραχανά, ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, αλλά και μία…ποντιακή λύρα, καθώς πρόκειται για ένα ποντιακό, προσφυγικό χωριό.
«Ήταν πολύ χαρούμενος που ήρθε στο χωριό και γνώριζε πολλά στοιχεία για την ιστορία του. Μάλιστα τον πήγαμε και σε ένα από τα πρώτα σπίτια, τα παλιά προσφυγικά, της αείμνηστης Ανατολής Ιορδανίδου και είχε μια θερμή συνομιλία με την κόρη της και τους συγγενείς της», είπε στη Voria.gr, η κ. Μαυρίδου.
Πηγή: https://www.voria.gr