
ΕΥΠ: Υπό διερεύνηση οι τουρκικές αγορές ακινήτων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Περισσότερες από 100 αγορές ακινήτων σε Θράκη και Ανατολική Μακεδονία – κυρίως στον Έβρο, στη Ροδόπη και στην Καβάλα – Θάσο – έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθώς οι Αρχές ερευνούν εάν πρόκειται για απλές επιχειρηματικές κινήσεις ή για οργανωμένο σχέδιο γεωπολιτικής διείσδυσης και αποσταθεροποίησης.
Οι συναλλαγές που προκαλούν ανησυχία πραγματοποιήθηκαν κυρίως από Τούρκους υπηκόους ή από εταιρείες με έδρα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ωστόσο φέρονται να συνδέονται με τουρκικά συμφέροντα. Οι περιοχές όπου εντοπίζονται οι αγορές παρουσιάζουν στρατηγική σημασία, συνορεύουν με την Τουρκία ή διαθέτουν πληθυσμούς μουσουλμανικής μειονότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, αρκετά από τα ακίνητα που αποκτώνται είναι εγκαταλελειμμένα, αγοράζονται σε χαμηλές τιμές και είτε παραμένουν αναξιοποίητα είτε χρησιμοποιούνται υπό ύποπτους όρους.
Η αφορμή για την έρευνα
Η συστηματική παρακολούθηση ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν δύο ξενοδοχειακές μονάδες στη Μαρώνεια Ροδόπης πέρασαν στην ιδιοκτησία εταιρείας με φαινομενική έδρα στην Ε.Ε., της οποίας οι πραγματικοί ιδιοκτήτες είναι τουρκικής καταγωγής. Ο εξοπλισμός των ξενοδοχείων αποξηλώθηκε και μεταφέρθηκε στην Τουρκία, ενώ οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν προέρχονταν αποκλειστικά από τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.
Το φαινόμενο επεκτάθηκε και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου – μεταξύ αυτών η Μυτιλήνη, η Λέρος και η Ρόδος – όπου καταγράφονται αγορές παραθαλάσσιων ακινήτων με θέα προς τα τουρκικά παράλια. Οι αγορές αυτές συχνά πραγματοποιούνται μέσω offshore ή ενδιάμεσων εταιρειών, με στόχο την απόκρυψη των τελικών δικαιούχων και της προέλευσης των κεφαλαίων.
Σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα
Η ΕΥΠ εξετάζει και το ενδεχόμενο οι επενδύσεις να σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος, προερχόμενο από εγκληματικές δραστηριότητες. Υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή τουρκικών μαφιόζικων κυκλωμάτων που έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Τουλάχιστον δέκα Τούρκοι υπήκοοι παρακολουθούνται στενά, καθώς εμφανίζονται είτε ως ιδιώτες είτε ως νομικοί εκπρόσωποι εμπλεκόμενων εταιρειών.
Η έρευνα της ΕΥΠ συνεχίζεται εντατικά, καθώς χαρτογραφείται ένα ευρύτερο δίκτυο οικονομικών διαδρομών και ενδεχόμενων πολιτικών στοχεύσεων που ενδέχεται να βρίσκονται πίσω από το κύμα αγορών στην περιοχή.