Αδιαίρετη Θράκη σε διαιρεμένη Περιφέρεια…

Αδιαίρετη Θράκη σε διαιρεμένη Περιφέρεια…

Αδιαίρετη Θράκη σε διαιρεμένη Περιφέρεια…

Στην περίπτωση των κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου και του Έβρου που σάρωσε έναντι Ροδόπης και Ξάνθης όσον αφορά στις επιδοτήσεις, ισχύει το «Ο αδιαίρετος υμών πρώτος τον λίθον βαλέτω». Καθότι, τι φωνάζουμε εμείς πως δεν γίνεται να διαιρείται η Θράκη, όταν είμαστε οι πρώτοι διδάξαντες, διαιρώντας την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Η οποία Περιφέρεια, εκ του ιδρυτικού νόμου των Περιφερειών, είναι χώρος αδιαίρετος διοικητικά και γεωγραφικά. Όπως αφήσαμε στην απέξω Δράμα και Καβάλα, έτσι και η κυβερνησάρα μας, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, «έστειλε στον κουβά» δυο νομούς, επιβραβεύοντας τον Έβρο. Και τι να κάνει, για δέστε λίγο τι και ποιων επενδύσεις προβλέπονται για κάθε νομό και θα καταλάβετε. Προσοχή, η φωτογραφία δεν αντικατοπτρίζει το νόημα του σχολίου, απλώς, κάπως ταιριάζει. Όχι τίποτε άλλο, αλλά να, είναι και ορισμένοι που ξέρουν να διαβάζουν, αλλά αδυνατούν να κατανοήσουν.

Ένδεια πολιτικής και πολιτικών στη Ροδόπη

Εντωμεταξύ, και επειδή πρέπει και με πολιτικά κριτήρια να δούμε το θέμα του νέου αναπτυξιακού νόμου, πως αγαπητοί μου συμπατριώτες δεν θα μας έριχνε η κυβέρνηση, αφού δεν υπάρχει και κανένας να εναντιωθεί πραγματικά. Οι άνθρωποι του Κούλη και της Ντόρας θα το κάνουν; Ο περιφερειάρχης που είναι και άνθρωπος του Κούλη και που έχει δέσει τον γάιδαρο του για τις επόμενες εκλογές στην Περιφέρεια; Ο δήμαρχος Κομοτηνής που είναι απασχολημένος να καρατομεί πλατάνια; Οι περί τον δήμαρχο δεξιόστροφοι, οι οποίοι είναι απασχολημένοι με το παιχνίδι της διαδοχής, πριονίζοντας την καρέκλα του ράνη;  Οι περιφερειακοί σύμβουλοι, άλλοι του ορθόδοξου δεξιού συνδυασμού και άλλοι του «πάμε να πάρουμε την πόλη»; Ο Ιλχάν που δείχνει να συμμαχεί με αντίπαλο του (;) προκειμένου να ξαναβρεθούν μαζί στη Βουλή; Ή μήπως το βαρύ πυροβολικό της τοπικής πολιτικής σκηνής, ο Χαρίτου, ο οποίος από Τάκης έγινε Δημήτρης; Μένει ο Ευριπίδης, οποίος όμως, μένει γενικώς εκτός νυμφώνος, αδιαπραγμάτευτος  στην σκληρή Καραμανλική γραμμή, ελπίζοντας στον επόμενο Καραμανλή. Α, ναι, είναι και τα πολιτικά του παιδιά, αλλά σαν παιδιά, άντε να τα πάρει κανείς στα σοβαρά… Δυστυχώς, η ένδεια πολιτικής και πολιτικών, μας έχει φέρει δεκαετίες πίσω.

Μήπως να μίλαγε ο τεχνοκράτης;

Πάντως, εκείνος που θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη αντιτιθέμενος στο νέο αναπτυξιακό νόμο που κόβει από μας και δίνει στους δίπλα, είναι ο Παύλος Δαμιανίδης. Ως τεχνοκράτης και πρώην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ τοπικά, θα μπορούσε να ξεμπροστιάσει τους εμπνευστές του νέου νόμου, αναδεικνύοντας τις πολιτικές και οικονομικές ανισότητες που φέρνει στην Περιφέρεια και να γίνει ο ήρωας της υπόθεσης. Μετά, να πήγαινε στο γραφείο του Μέτιου για έναν …καφέ.

Καρατομήθηκε η …ανάπτυξη

Καλά τα γράφει ο Ξάνθος Κώστογλου για τον πλάτανο στη Ρέμβη, τον οποίο (τον πλάτανο) η δημοτική αρχή μετέτρεψε σε νεκρή φύση, αλλά ο Ποπολάρος έχει να συμπληρώσει και τον πολιτικό συμβολισμό της πράξης. Που βρίσκεται το δένδρο και πως είναι ευρύτερα γνωστό. Μα, ως «πλάτανος της Αναπτυξιακής» καθότι κείται δίπλα στην πηγή της ανάπτυξης της Ροδόπης. Άρα, είναι η ίδια η ανάπτυξη της περιοχής που καρατομήθηκε, κατά τα πρότυπα του νέου αναπτυξιακού νόμου, όπως άλλωστε τα λένε τοπικοί μας παράγοντες της πολιτικής. Κανείς δεν κατάλαβε την βαθιά, συμβολική και ειρωνική πολιτική αντίδραση του δήμαρχου, απέναντι στα δεινά που φέρνει ο νέος νόμος, αναφορικά της ανάπτυξης της περιοχής. Καρατομεί την …ανάπτυξη. Τόσο μπροστά ο δήμαρχος…

 

«Σν Ἀθηνᾷ καὶσὺχεῖρα κίνει»

Δεν χάθηκαν όλα για την ανάπτυξη μας. Έχουμε το υπέρ όπλο, το πόρισμα της επιτροπής για την Θράκη, αυτό το υπόδειγμα κρατικού καπιταλισμού στα πρότυπα της Σοβιετίας, το οποίο ακόμη αναφέρεται από πολιτικούς, αντί να το είχαμε ήδη θάψει σε συρτάρι και να είχαμε πετάξει το κλειδί. Όπως είχε γράψει σχετικά ο Ποπολάρος, το πόρισμα θα μπορούσε να είναι μια πρόταση με λίγες λέξεις, «Η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει χίλιες θέσεις στην παραγωγή σε κάθε νομό της Θράκης». Αν και εμπνευστές της επιτροπής και οι συμμετέχοντες σε αυτή, μπορούσαν να κατανοήσουν τι σημαίνει αυτή η φράση. Ελβετία θα γινόμασταν και μόνο από την προστιθέμενη αξία που θα έφερναν οι χίλιες νέες θέσεις στην παραγωγική διαδικασία. Αν μάλιστα ένα μέρος της συνδυαζόταν και με την μεταποίηση τοπικά παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, ποια Ελβετία, θα μιλούσαμε για το Μόντε Κάρλο των Βαλκανίων. Αλλά, «συν Αθηνά και χείρα κίνει»… Καθότι, εμάς, χρυσό μας δίνεις, κάρβουνο το κάνουμε… Για παράδειγμα, περιμένετε να δείτε τι έχει να γίνει όταν ολοκληρωθεί ο κάθετος άξονας στην γειτονική Ξάνθη. Από τον δικό μας δρόμο, μόνο εμείς θα περνάμε πηγαίνοντας για βενζίνη και καπνό στους από πάνω. Και βέβαια, θα δούμε και πόσοι από τους αλλοδαπούς που θα κατεβαίνουν από τον διπλανό δρόμο, θα καταλήγουν στην Ξάνθη. Εδώ θα είμαστε να τα διηγούμαστε και να κλαίμε… Και είναι τόσο βαρύγδουπο το ναυάγιο μας τοπικά, που σε λίγο ούτε η «Αθηνά» δεν θα θέλει να μας βοηθήσει, καθότι παριστάνουμε, χρόνια τώρα, τους ανεπίδεκτους μαθήσεως, ή και τους ξερόλες. Μπροστά στο δικό μας πολιτικό και οικονομικό ναυάγιο, ακόμη και ο Τιτανικός μοιάζει με περιστασιακό επεισόδιο. Αλλά, έχουμε την κατανάλωση από τους φοιτητές, που θέλαμε να τους κάνουμε και 10 και 20 και 30 χιλιάδες. Όχι για να γίνουμε η κοιτίδα της γνώσης, αλλά ένα απέραντο καφέ-μπαρ-κλαμπ.

«It ain’t over ’til the fat lady sings»

Με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου η Ζωή Κοσμίδου πρώην Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ ορίζεται άμισθη ειδική σύμβουλος του περιφερειάρχη υπεύθυνη του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής και αρμόδια για τις δράσεις πολιτισμού και τα ευρωπαϊκά προγράμματα της Περιφέρειας. Εντωμεταξύ, τόσες εκπομπές έχει η ελληνική τηλεόραση, δεν μπορεί να κάποιος να την καλέσει την fat lady, να τραγουδήσει; Να τελειώνουμε γενικότερα τοπικά και όχι ειδικά και μόνο για την συγκεκριμένη περίπτωση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό