Αλεξ. Τσαπέκος: Ο ΕΟΦ να εξασφαλίζει την επάρκεια φαρμάκων – Συγκέντρωση βοήθειας για την Ουκρανία
Το αίτημα για διενέργεια ελέγχων από πλευράς του ΕΟΦ, καθώς λόγω του ότι είναι φθηνά κάποια φάρμακα στην Ελλάδα, οι Εταιρείες τα εξάγουν στο εξωτερικό με σκοπό το κέρδος, διατυπώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου, Αλέξανδρος Τσαπέκος.
Όπως υποστήριξε, “Αυτό προκαλεί τεράστιες ελλείψεις στα Ελληνικά Φαρμακεία σε πάνω από 150 φάρμακα, με τους γιατρούς να συνταγογραφούν ένα φάρμακο που μπορεί να μην υπάρχει, και τον ασθενή -και κυρίως τον Φαρμακοποιό- να δίνει ένα τεράστιο αγώνα αναζήτησης του συγκεκριμένου φαρμάκου για να εξυπηρετήσει τον ασθενή.
«Η Ελληνική Πολιτεία είναι αυτή που πρέπει να εξασφαλίσει το φάρμακο για τον Έλληνα ασθενή και όχι ο Φαρμακοποιός», τόνισε με έμφαση, μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και αντιπρόεδρος του πανελληνίου συλλόγου, Αλέξανδρος Τσαπέκος.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει αναδείξει το θέμα των ελλείψεων στα Φάρμακα, πολλές φορές με συνεντεύξεις του σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, καθώς το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, αλλά υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, κάτι το οποίο υπογραμμίσθηκε και στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι τιμές σε ελλειπτικά φάρμακα στην Ελλάδα και στη Γερμανία αντίστοιχα:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ 330,51 – 113,63
ΒΡΟΓΧΟΔΙΑΣΤΑΛΤΙΚΟ 52,01 – 32,21
ΒΡΟΓΧΟΔΙΑΣΤΑΛΤΙΚΟ 15,55 – 2,20
ΑΝΤΙΕΠΙΛΗΠΤΙΚΟ 123,70 (100Tb) – 31,14 (2×50 Tb)
ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ 103,97 – 41,88
ΚΟΡΤΙΖΟΝΟΥΧΟ ΚΟΛΛΥΡΙΟ 18,10 – 3,47
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ 68,97 – 24,32
ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ 18,31 – 4,40
Ο ΠΦΣ έχει θέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα οι οποίες είναι οι εξής
• Απαγόρευση των εξαγωγών σε διαπιστωμένα ελλειπτικά φάρμακα, όχι για ένα διάστημα τριών μηνών αλλά για ένα διάστημα πέραν των έξι.
• Απαγόρευση των πωλήσεων μεταξύ των φαρμακαποθηκών πέραν από ένα φυσιολογικό ποσοστό. Δεν είναι δυνατόν το 50% του τζίρου μιας φαρμακαποθήκης να είναι πωλήσεις σε μια άλλη φαρμακαποθήκη.
• Να υπάρξει εφαρμογή real-time ενημέρωσης για το τι εξαγωγές πραγματοποιεί κάθε φαρμακαποθήκη. Ώστε να γνωρίζουν όλοι, η πολιτεία, η φαρμακευτική εταιρία και εμείς οι φαρμακοποιοί τι εξάγει η κάθε φαρμακαποθήκη.
• Τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών ως προς τους κωδικούς που έχει συνολικά. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει φαρμακαποθήκη που να έχει πχ 1000 κωδικούς, όταν το φαρμακείο σήμερα διαθέτει πάνω από 6000 κωδικούς. Αυτές οι αποθήκες δεν είναι αποθήκες που προμηθεύουν φαρμακεία αλλά φαρμακαποθήκες παράλληλων εξαγωγών.
• Υλοποίηση επιτέλους της απόφασης του ΕΟΦ και του ΠΦΣ για την εφαρμογή από την οποία θα ενημερώνεται ο γιατρός για το φάρμακο που τελεί υπό έλλειψη.
Αυτές οι προτάσεις θα κατατεθούν στον Υπουργό Υγείας καθόσον μπορεί να απαιτούν και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Εξ άλλου αναφερόμενος για το θέμα της συνταγογράφησης των φαρμάκων σε ανασφάλιστους και ΑμεΑ, από Γιατρούς του Δημοσίου και μόνο, ανέφερε πως η κυβέρνηση μετά από δύο παρατάσεις που έδωσε, μας δίνει την αίσθηση πως μάλλον θα το ανακαλέσει και θα μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακα και οι ιδιώτες γιατροί, λόγω του συνωστισμού που υπάρχει στα Νοσοκομεία, μια και υπολειτουργούν τα Αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία.
Κλείνοντας ο κ. Τσαπέκος στάθηκε και στην κρίση στην Ουκρανία, όπου ο ΠΦΣ θα συγκεντρώσει χρήματα και θα τα διαθέσει μέσω του Ερυθρού Σταυρού για το δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό από τον πόλεμο.
«Επι πλέον σε τοπικό επίπεδο οι πολίτες που θα θελήσουν να συνδράμουν σε φάρμακα για την Ουκρανία, εμείς σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής θα βοηθήσουμε για τον σκοπό αυτό ως Φαρμακοποιοί και θα συγκεντρώσουμε φάρμακα. Αν όμως κάποιοι από τους πολίτες θελήσουν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, μπορούν να αγοράσουν κάποια φάρμακα και να ενημερώσουν τον Φαρμακοποιό πως πρόκειται για την βοήθεια προς τον Ουκρανικό λαό. Εμείς θα τα μεταφέρουμε στο Δήμο χωρίς να ταλαιπωρούνται οι πολίτες», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Τσαπέκος.