Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αλεξανδρούπολης για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αλεξανδρούπολης για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Το ΔΣ του Πολυκοινωνικού με αφορμή την ίδρυση του ΚΔΑΠ Φερών αποφάσισε νέο κανονισμό λειτουργίας των ΚΔΑΠ. Βασική αλλαγή η 12μηνη αντί της 11μηνης λειτουργίας και η διαγραφή της φράσης «τον Αύγουστο το προσωπικό παίρνει την άδειά του και γίνονται οι απαραίτητες κτιριακές επισκευές» που υπήρχε στον προηγούμενο κανονισμό. Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε πως καμία αλλαγή στους κανονισμούς των δημοτικών ΚΔΑΠ δεν θα αλλάξει τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν, παιδιά, γονείς, εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ (μήπως αυτό θα επεκταθεί και στους παιδικούς σταθμούς;).

Η προηγούμενη δημοτική αρχή εφαρμόζοντας την κεντρική πολιτική εδώ και χρόνια της συρρίκνωσης αυτών των δομών άφησε το Δήμο για πολλά χρόνια με ένα μόνο ΚΔΑΠ στην Αλεξανδρούπολη  αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο να ιδρυθούν πολλά ιδιωτικά ΚΔΑΠ.

Πιστεύουμε ότι τα ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ/ΜΕΑ είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια, απαραίτητα για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού, ανακουφίζοντας τους εργαζόμενους γονείς που στην πλειοψηφία τους δουλεύουν χωρίς σταθερά ωράρια και σε ένα ανασφαλές αντεργατικό περιβάλλον.

Παρ’ όλα αυτά, οι δομές αυτές συνεχίζουν να έχουν χαρακτήρα προσωρινότητας. Παραμένουν συρρικνωμένες, ελλειμματικές, ενώ θα έπρεπε να επεκτείνονται λόγω των αυξημένων αναγκών, για να υλοποιηθεί η παιδαγωγική πράξη και να διασφαλιστούν η φροντίδα και η ασφάλεια των παιδιών.

Σήμερα η χρηματοδότησή τους γίνεται κατά κύριο μέρος μέσα από το σκέλος των εθνικών πόρων της δράσης “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”, οι οποίοι αντί να διατίθενται στη στήριξη και τη διεύρυνση των δημόσιων δημοτικών δομών πανελλαδικά και σε κάθε δήμο, επιλέγεται να πριμοδοτούνται οι αντίστοιχες ιδιωτικές οι οποίες εξαπλώνονται ραγδαία.

Οι δημοτικές δομές όμως δεν υπόκεινται στους κανόνες της αγοράς. Δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο ζύγι οι δημοτικές δημόσιες δομές με τις ιδιωτικές δομές. Από πού κι ως πού οι ιδιωτικές δομές πρέπει να χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους; Τα vouchers για το 2021-2022 δόθηκαν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δομών λόγω της αύξησης των ιδιωτικών, με αποτέλεσμα να έχουμε οριζόντια μείωση της χρηματοδότησης για τους δήμους. Το αποτέλεσμα είναι να συρρικνωθούν οι δημόσιες δομές και να ενισχυθούν, να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι ιδιωτικές δομές.

Οι εργαζόμενοι ανανεώνουν κάθε χρόνο τις συμβάσεις εργασίας, αφού συνδέονται με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που θέτει σε αμφισβήτηση τη συνέχεια των δομών και των εργαζομένων σε αυτές. Η λειτουργία των δομών ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα, έχει ημερομηνία λήξης, με αβέβαιη τη χρηματοδότηση, βάσει των κατευθύνσεων της ΕΕ για αποσπασματικές «παροχές» και μέτρα.

Κατευθύνσεις που έρχονται σε απευθείας αντίθεση με την αναγκαιότητα για δημόσιες δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών, να λειτουργούν μόνιμα με μόνιμους εργαζόμενους, με δικαιώματα και άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με την πολιτική των voucher νομιμοποιείται η αντιδραστική ευρωενωσιακή πολιτική ότι η αγωγή και η φροντίδα του παιδιού δεν υφίστανται ως κοινωνική ανάγκη, ως δικαίωμα για όλα τα παιδιά, αλλά ως «ατομική ευθύνη» των γονέων, ως εμπόρευμα που πουλιέται κι αγοράζεται και η όποια παρέμβαση του κράτους παίρνει τη μορφή «λοταρίας της φτώχειας», ευκαιριακή και με ημερομηνία λήξης.

Πρέπει να μπει οριστικό τέλος στη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας των εργαζομένων, με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων, με 10, 15 και 18 χρόνια δουλειάς. Είναι αναγκαίο μέτρο ώστε οι συγκεκριμένες δομές να παραμείνουν σε λειτουργία ως δημόσιες δωρεάν δομές, να μη μετατραπεί και αυτή η ανάγκη του παιδιού και της οικογένειας σε πεδίο αγοράς.

Παλεύουμε, μέσα και έξω από το ΔΣ, για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα και των ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ/ΜΕΑ, τη διεύρυνσή τους, τη διασφάλιση μόνιμης χρηματοδότησης, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, έτσι ώστε να καλύπτουν όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την αναβάθμισή τους, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τη στελέχωση των δομών με περισσότερους παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, κοινωνικούς φροντιστές που να καλύπτουν το σύνολο των ολοένα αυξανόμενων αναγκών.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αλεξανδρούπολης 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό