Πάτρα: Όσα λέει ο ιατροδικαστής που έλυσε το γρίφο με τους τρεις θανάτους των βρεφών στη Γερμανία.
Τη δική του οπτική για την υπόθεση θρίλερ με τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα δίνει Γερμανός ιατροδικαστής που έλυσε τον γρίφο με τρεις θανάτους παιδιών της ίδιας οικογένειας στη Γερμανία, μικρότερης ηλικίας από ό,τι τα κορίτσια στην Πάτρα.
Οι γερμανικές Αρχές χρειάστηκαν δύο χρόνια έρευνας, εωσότου αποσπάσουν την ομολογία από μητέρα, που παραδέχθηκε ότι είχε προκαλέσει στα παιδιά της ασφυξία με πανάκι.
Σε συνέντευξή του ο Ραϊνχαρντ Ντετμάγιερ, όπως μετέδωσε η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» υποστηρίζει ότι ο τρίτος θάνατος βρέφους σε μια οικογένεια είναι απόδειξη ανθρωποκτονίας.
«Ένας θάνατος βρέφους μπορεί να συμβεί σε μια οικογένεια. Δεύτερος θάνατος βρέφους (στην ίδια οικογένεια) είναι εξαιρετικά ύποπτος, αλλά ο τρίτος είναι απόδειξη ανθρωποκτονίας» λέει συγκεκριμένα.
«Οι δολοφονίες βρεφών – όπως συνέβη στην πόλη Βίλμαρ – είναι πιθανό να οφείλονται σε ασφυξία χρησιμοποιώντας πανάκι ή άλλα μαλακά υφάσματα, που δυστυχώς συχνά δεν αφήνουν ίχνη. Η περίπτωση στην Πάτρα είναι προφανώς διαφορετική, από αυτή στη Γερμανία. Ακόμα και οι ηλικίες των παιδιών είναι πολύ διαφορετικές. Οι συνθήκες θανάτου πρέπει να ελέγχονται όσο το δυνατόν ακριβέστερα.
Οι αρχές σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να εξετάζουν:
Ποιος έμεινε μόνος με το παιδί, πότε και για πόσο;
Ποιος βρήκε το παιδί;
Ποιος κάλεσε τον γιατρό;
Το έκανε αμέσως ή με καθυστέρηση;
Ποιος ενημέρωσε την αστυνομία;
Τα αποτελέσματα της νεκροψίας και των τριών παιδιών πρέπει επίσης να συγκριθούν μεταξύ τους (τραυματισμοί; απόδειξη αιτίας θανάτου; είναι πιθανές γενετικές ασθένειες;)», προσθέτει ο Γερμανός ιατροδικαστής.
Και συνεχίζει: «Χωρίς αυτοψία είναι πολύ δύσκολο να προσκομιστούν στοιχεία καθώς σε μεμονωμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί άλλη αιτία θανάτου. Οι λίγες υποθέσεις που είναι γνωστές από τη βιβλιογραφία δείχνουν ότι ο εισαγγελέας ασκεί κατηγορίες μόνο εάν υπήρξε προηγούμενη ομολογία. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο στόχος της αστυνομίας και της εισαγγελίας πρέπει να είναι η άσκηση πίεσης στον φερόμενο ως δράστη ώστε να ληφθεί ομολογία».
«Δεν είναι πειστικές αιτίες θανάτου η ηπατική ανεπάρκεια και ο φλεμβόκομβος»
«Η αγενεσία του φλεμβόκομβου είναι μια περίεργη διάγνωση που δεν γνωρίζω. Πώς καθορίστηκε αυτό; Η ηπατική ανεπάρκεια είναι επίσης μια πολύ σπάνια διάγνωση σε ένα παιδί και θα πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς. Εάν δεν μπορεί να βρεθεί καμία πειστική αιτία θανάτου – σε καμία περίπτωση η αγενεσία του φλεβόκομβου και η ηπατική ανεπάρκεια δεν ακούγονται πολύ πειστικές – τότε θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου ή ακόμα και ασφυξίας με κάλυψη των αεροφόρων οδών (στόμα και μύτη) με πανάκι.
Μια ψυχιατρική εξέταση της μητέρας θα ήταν χρήσιμη. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να αφιερώσει κανείς πολλές ώρες διαβάζοντας όλους τους φακέλους. Απαιτείται πλήρης τοξικολογική και ιστολογική εξέταση όλων των σημαντικών εσωτερικών οργάνων» ανέφερε ο ιατροδικαστής.