Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μία αναπτυξιακή κοσμογονία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη»
Η εκδήλωση για τα εγκαίνια του σταθμού LNG έγινε παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, του προέδρου της Σερβίας και των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών.
Για τα εγκαίνια του νέου σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, 58,5 κυβικά μέτρα δυνατότητα αεριοποίηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε με αναφορά στην Ρωσία σημειώνοντας πως «οι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν αυτή τη συνεργασία, όχι απλά αναγκαία, αλλά κατεπείγουσα. Η Ελλάδα έχει φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια και είναι πρόθυμη να συνδράμει και γειτονικά κράτη».
Πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης) πραγματοποιούνται με την παρουσία των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, των Σκοπίων, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Η συνεργασία μας είναι φάρος με ένα διπλό σήμα: σύντομα θα μπορέσουμε να υποκαταστήσουμε το αέριο από ρωσικές πηγές, αλλά ταυτόχρονα οι χώρες μα είναι έτοιμες να αναλάβουν έναν νέο κομβικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους.
Όπως είπε: «η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα προσθέτει 155.000 κυβικά μέτρα και η νέα δεξαμενή στην Αλεξανδρούπολη 154.000 κυβικά μέτρα».
Εκδήλωση για την έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG
«Μία αναπτυξιακή κοσμογονία συντελείται στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, αναφερόμενος και στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και των ηγετών της Βουλγαρίας, των Σκοπίων και της Σερβίας.
«Τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) είναι η απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις, η κυβέρνησή μας προτιμά τα έργα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2019, οπότε ανέλαβε η κυβέρνησή του, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν 3 ΜΕΑ και άλλες 5 ήταν υπό κατασκευή με αβέβαιη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν 6 ΜΕΑ, 11 είναι υπό κατασκευή, 7 προς συμβασιοποίηση και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί να γίνουν άλματα για να φτάσει το 2030 να θάβουμε μόνο το 10% των αστικών αποβλήτων και παρατήρησε πως η επιτυχημένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων: Της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.
Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα δέχεται 45.000 τόνους απορριμμάτων από τέσσερις δήμους του νομού Ροδόπης και δύο δήμους του νομού Έβρου και θα μειώνει τον όγκο τους κατά 60%, ενώ θα απασχολεί 40 εργαζόμενους.
Στην τελετή εγκαινίων παρέστησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος.