«Παρχάρια 2022» 22 Μαΐου. Υπαίθριο Ολοήμερο Πανηγύρι στο Οχυρό της Νυμφαίας, στην τοποθεσία Γέφυρα του Βοσκού.
Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης Η “Τραπεζούντα” αναβιώνει κάθε χρόνο, στην περιοχή του Φυλακίου του Οχυρού της Νυμφαίας, το υπαίθριο λαϊκό πανηγύρι των Οροπεδίων του Πόντου “Παρχάρια” ( Η λέξη «Παρχάρια» στην διάλεκτο των Ελλήνων του Πόντου σημαίνει Οροπέδια).
Πρόκειται για ένα υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι με χορευτικές και παλαιστικές κυρίως εκδηλώσεις αλλά και προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων που έφεραν οι Μαυροθαλασσιτες πρόσφυγες πρόγονοί μας από τον αλησμόνητο Πόντο.
Το πανηγύρι διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία από το 2002 και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της περιοχής με την καθοριστική συμβολή τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει συνδράμει στην δημιουργία των υποδομών φιλοξενίας (Ξύλινα Κιόσκι, Τραπεζόπαγκοι, Πέτρινες Βρύσες, Διαμόρφωση Χώρου κ.τ.λ) αλλά και την ασφαλτόστρωση του οδοστρώματος από το φυλάκιο του Οχυρού έως το χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης συνολικού μήκους 1,5 χλμ, το οποίο παλαιότερα ήταν χωματόδρομος.
Η εκδήλωση που είναι πλέον γνωστή σε όλη την περιφέρειας της Αν. Μακεδονίας & Θράκης αποτελεί μοναδική αφορμή παρουσίασης του παραδοσιακού χορού στο φυσικό του χώρο αλλά και γνωριμίας των κατοίκων της πεδινής περιοχής με την σπάνια ομορφιά της Οροσειράς της Ροδόπης.
Ο Ποντιακός Ελληνισμός πιστός πάντα στις παραδόσεις των προγόνων όπου και αν βρέθηκε όλα τα χρόνια δεν λησμόνησε ποτέ το ολοήμερο υπαίθριο πανηγύρι των Παρχαρίων. Το συναντούμε όλα αυτά τα χρόνια σ΄ όλες τις Ελληνικές κοινότητες των Πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, στις κοινότητες των εναπομεινάντων Ελληνόφωνων της Τραπεζούντας στον Πόντο αλλά και σε κάποιες περιοχές κυρίως της Βορείου Ελλάδας.
Πιστεύουμε ότι η εκδήλωση “ΠΑΡΧΑΡΙΑ” και εδώ στα Ορεινά της Ροδόπης με τη συνεργασία της πολιτείας αλλά και τη στήριξη του Ελληνικού Στρατού έχει ήδη εξελιχθεί σ’ ένα σταθερό πόλο έλξης επισκεπτών, από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, βασικά γνωρίσματα του οποίου αποτελούν οι αξίες και οι αρχές του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ορθοδοξίας.
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:
Σάββατο 21 Μαΐου: Περιβαλλοντική Δράση Καθαρισμού του Άλσους της Νυμφαίας και της τοποθεσίας Γέφυρα του Βοσκού στην περιοχή του Οχυρού της Νυμφαίας».
Ώρα έναρξης 11:00 π.μ.
Κυριακή 22 Μαΐου: Κεντρική εκδήλωση στην καρδιά της Ορεινής Ροδόπης στην περιοχή του Οχυρού της Νυμφαίας:
- Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού με τη συμμετοχή αξιόλογων Χορευτικών συγκροτημάτων από τη γύρω περιοχή και την Γειτονική Βουλγαρία.
- Διεξαγωγή παραδοσιακής πάλης
- Προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων στους επισκέπτες και επίδειξη της παρασκευής τους από τα μέλη του Συλλόγου.
- Παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή αξιόλογων παραδοσιακών Καλλιτεχνών.
Λύρα – Τραγούδι:
Αποστολίδης Αδάμ
Πετρόπουλος Αναστάσιος
Λύρα:
Αυγητίδης Γεώργιος
Αποστολίδου Ελένη
Αρχιτεκτονίδης Αριστοτέλης
Καλλιανίδης Κώστας
Κοριανίδης Παναγιώτης
ΞενιτιάδηςΛευτέρης
Παπαδόπουλος Γιάννης
Παπαδόπουλος Κώστας
Προσαλέτης Σταύρος
Στεφανίδης Παναγιώτης (Λύρα – Αγγείο )
Τραγούδι :
Δημαρίδης Γιώργος
Παπαγιαννίδης Γιώργος
Παρηγορίδης Γιάννης
Πολυχρονίδης Νάκης
ΣιδηρόπουλοςΓιώργος
Κρουστά:
Αποστολίδου Μαρία (νταούλι)
ΚαλογερίδηςΝίκος (νταούλι)
ΠαγκοζίδηςΜπάμπης (νταούλι)
ΠαπαγιαννίδηςΓιάννης (νταούλι – φλογέρα -καβαλ)
Πλήκτρα και Ηχητικά :
Κελεσίδης Γιάννης
Σαββίδης Κώστας
Συντονιστές Καλλιτεχνών :
ΝικολαΐδηςΙωάννης
Παγκοζίδης Ιωάννης
Η παράδοση των λαϊκών υπαίθριων πανηγυριών των Ελλήνων του Πόντου ξεκινά από τα διάσπαρτα καλοκαιρινά θέρετρα των οροπεδίων του Ποντιακών Άλπεων όπου κατέφευγαν μαζικά οι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών της παραλιακής ζώνης ιδιαίτερα κατά τους πρώτους θερινούς μήνες τόσο για το ιδιαίτερα υγιεινό κλίμα τους όσο και για ψυχαγωγία. Στα πιο πολυσύχναστα παρχάρια ο χορός και το τραγούδι αποτελούσε καθημερινό φαινόμενο όπως επίσης τα παραδοσιακά παιχνίδια και τα παραδοσιακά αθλήματα.
Ο Ελληνισμός του Πόντου πιστός πάντα στις παραδόσεις των προγόνων όπου και αν βρέθηκε στο διάβα των αιώνων δεν λησμόνησε ποτέ τα πανηγύρια των Οροπεδίων του Πόντου. Οι μνήμες που έγιναν βίωμα ακόμα και στις νεότερες γενιές μέσα από τις αφηγήσεις οδήγησαν στην συνέχιση αυτής της παράδοσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.