Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Παλμός και λαοθάλασσα -Τι είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης για συνεργασίες με ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Παλμός και λαοθάλασσα -Τι είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης για συνεργασίες με ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Σαφή μηνύματα στο δρόμο προς τις εκλογές έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Ανδρουλάκης συγκέντρωσε σχεδόν «το όλον ΠΑΣΟΚ» στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο: Από τον Κώστα Σημίτη, τον Γ. Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μέχρι τους παλαιούς γεννηματικούς (Γείτονας, Παπαϊωάννου), και από ιστορικά στελέχη όπως οι Κώστας Λαλιώτης, Απ. Κακλαμάνης, Παρασκευάς Αυγερινός, Πέτρος Ευθυμίου (που είναι πρόεδρος του Συνεδρίου). Αλλά κυρίως φρέσκα και νέα πρόσωπα, που έδωσαν παλμό στο συνέδριο των 5.000 ατόμων.

Το συνέδριο (το πρώτο με την επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ) είχε κεντρικό σύνθημα: «Η Κοινωνία στο Προσκήνιο» και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 22 Μαΐου 2022.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλησε να σκιαγραφήσει το προφίλ του νέου ΠΑΣΟΚ που ευαγγελίζεται την ειλικρίνεια, την ενότητα λόγων και έργων, τον ρεαλισμό και το νέο πολιτικό ήθος που θα διέπει τη σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό, όπως είπε.

«Φιλοδοξούμε να γίνουμε το πιο χρήσιμο κόμμα στον τόπο. Ένα κόμμα που έμαθε να εξελίσσεται, να προσαρμόζεται, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες των ευάλωτων Ελλήνων και τις ανησυχίες της δημιουργικής Ελλάδας. Να μιλήσουμε με ευθύτητα για τα προβλήματα της νέας γενιάς, τις οικονομικές, υγειονομικές, γεωπολιτικές, ενεργειακές, και ξανά μετά από δεκαετίες πληθωριστικές κρίσεις», τόνισε.

Μια άδεια καρέκλα με ένα λευκό τριαντάφυλλο στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά

Ωστόσο ιδιαίτερης σημασίας ήταν η αναφορά του στο ερώτημα που «καίει»: Τι θα κάνει στις επικείμενες εκλογές, με ποιον και αν θα συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Ο Ανδρουλάκης για πρώτη φορά άνοιξε λίγο περισσότερο τα «φύλλα του» μιλώντας στο Συνέδριο και ενώ η πολιτική ζωή του τόπου έχει μπει ατύπως σε μια – παρατεταμένη – προεκλογική περίοδο.

Όπως ήταν προφανές, έριξε τα βέλη του τόσο εναντίον της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. «Και οι δύο έχουν έναν κοινό στόχο. Να αναχαιτίσουν αυτό το δυναμικό ξεκίνημα και την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Σας εγγυώμαι όμως ότι δεν θα τα καταφέρουν» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Χαρακτήρισε δε ως «κάλπικα», τα διλήμματα που θέτουν, μακριά από τις ανάγκες του ελληνικού λαού και τόνισε: «Μας ρωτάνε, “με ποιο κόμμα θα συμπράξουμε”, δήθεν για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως ενωμένοι και δυνατοί θα αποδείξουμε στις εθνικές εκλογές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής, αλλά ως πρωταγωνιστής».

 

 

Ανδρουλάκης: Θέλω ισχυρό πόλο εξουσίας απέναντι στη ΝΔ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στη ΝΔ, είπε: «Σε κάθε εκδοχή του, το δίλημμα που θέτει ο κ. Μητσοτάκης είναι σαφές: «ΝΔ ή χάος». Όμως, όσοι είχαν την ατυχία να γνωρίσουν την ετοιμότητα του επιτελικού κράτους, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει δίλημμα, γιατί ΝΔ και χάος είναι το ίδιο πράγμα». Με αυτό τον τρόπο έδειξε ότι απορρίπτει ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ. Ακόμη πιο σαφές το έκανε όταν επεσήμανε: «Πρόθεσή μου είναι να ενώσω τις κατακερματισμένες δυνάμεις, ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός αξιόπιστος πόλος εξουσίας απέναντι στη ΝΔ, που δεν θα θυμίζει βέβαια σε τίποτα την καταστροφική περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, και στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για συγκρότηση ενός «προοδευτικού μετώπου» τόνισε: «Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που αφού επί χρόνια συνεργάστηκε με την ακροδεξιά, μας καλεί να συγκροτήσουμε “προοδευτικό μέτωπο”. Ο κ. Τσίπρας μας ζητάει να πούμε τώρα με ποιον θα κυβερνήσουμε. Σε αυτό το θέμα φαίνεται ότι έχει ασθενή μνήμη. Ξέχασε ότι τον Ιανουάριο του 2015 έλεγε στον ελληνικό λαό ότι έρχεται η πρώτη φορά αριστερά, ξαφνικά σαν μπαμπούσκα έβγαλε από μέσα τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Αν ψάχνει ξανά τέτοια μέτωπα, υπάρχουν λύσεις. Άλλωστε ποια η διαφορά του τότε συνεργάτη του με τον κ. Βελόπουλο; Μια κηραλοιφή δρόμος, ας τον περπατήσει».

Ανδρουλάκης: Δεν στήνουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο με οικονομικά συμφέροντα

Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης προχώρησε ένα ακόμη βήμα καταγγέλλοντας πιέσεις από οικονομικά συμφέροντα. «Εμείς σεβόμαστε την ετυμηγορία των εκλογών. Δεν στήνουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων και αυτό ας το πάρουν χαμπάρι και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να μιμηθούμε τον ακραίο οπορτουνισμό τους για να κατακτήσουμε την εξουσία, διχάζοντας τον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το βράδυ των εθνικών εκλογών η παράταξή μας θα είναι στην όχθη των νικητών, ισχυρή, δυνατή, περήφανη. Και θα κοιτάμε στην όχθη των ηττημένων τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που θα έχουν απωλέσει την κοινωνική τους δύναμη. Ο λαός θέλει κάτι διαφορετικό από τα μεγάλα λόγια, τη δημαγωγία, τη διχόνοια και το πελατειακό κράτος. Πήραμε τα μαθήματα της οικονομικής κρίσης κι έχουμε αλλάξει πραγματικά. Δεν θα ξαναπληγώσουμε τον ελληνικό λαό, ό,τι τον πλήγωσε μένει πίσω στο περιθώριο της ιστορίας. Γινόμαστε ένα κόμμα της προόδου, του ρεαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, έτοιμο να προσφέρει λύσεις και μια ισχυρή κυβέρνηση για έναν λαό που ζητά πάνω απ’ όλα την αξιοπρεπειά του για αυτόν, τα παιδιά και τα εγγόνια του».

 

Το όραμα Ανδρουλάκη για τη σοσιαλδημοκρατία

Μιλώντας για το όραμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν έχει μέλλον μια Ευρώπη που η ενεργειακή της σταθερότητα είναι στα χέρια των Ρώσων, η ασφάλειά της βρίσκεται στα χέρια των Αμερικανών κι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής της βάσης στα χέρια των Κινέζων. «Δεν είναι αυτό το όραμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να περιμένει την Ευρώπη γιατί λειτουργεί σαν αργοκίνητο καράβι. Ξέχασε όμως να συμπληρώσει ότι αυτό οφείλεται στις ιδέες και αντιλήψεις της δικής του πολιτική́ οικογένειας που υπονομεύουν όλες τις μεγάλες πολιτικές της ενότητας και της προοπτικής».

Χαρακτηρίζοντας το δημογραφικό ως το «μεγαλύτερο εθνικό θέμα που αντιμετωπίζουμε», ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για μια γενιά που τώρα μπορεί να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη. «Είμαστε η 4η πιο γερασμένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία μας, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την κοινωνία μας μακροπρόθεσμα. Είναι εθνική προτεραιότητα η αντιστροφή. Μόνο με επιδοματική πολιτική δεν αντιμετωπίζεις την υπογεννητικότητα. Πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα Ευρωπαϊκά ταμεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για στοχευμένα έργα που θα ενισχύουν την ανθεκτικότητα της κοινωνίας, με επενδύσεις στην υγεία και την παιδεία», ανέφερε.

Και τόνισε πως η κρίσιμη παράμετρος είναι η μείωση του κόστους για την ελληνική οικογένεια με ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, που πρέπει να αυξηθούν σημαντικά με στόχο να διευκολύνεται η συνύπαρξη επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

 

Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Ως προς την αναγκαιότητα μίας ολοκληρωμένης, δημόσιας πολιτικής για τη στέγαση των νέων ανθρώπων και της πρόσβασης σε αξιοπρεπή κατοικία, μέσω της δημιουργίας ενός δημόσιου αποθέματος κατοικιών με κοινωνικά κριτήρια, που πρώτο έθεσε στον δημόσιο διάλογο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης πρόταξε «να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να ξεκινήσουν τη ζωή τους, στο δικό τους σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να δώσουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους όπως συμβαίνει για πάνω από το 60% των συμπολιτών μας που νοικιάζουν το σπίτι στο οποίο μένουν».

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια με ημίμετρα. Οι υπουργοί της, τους πρώτους μήνες της κρίσης, διατείνονταν ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και πρόσκαιρος. Πράγματι, όλες οι κρίσεις έρχονται απ’ έξω. Αλλά, η διαχείριση και οι επιπτώσεις της είναι εθνικές», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, επαναλαμβάνοντας τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει εξαρχής καταθέσει, όπως η εισαγωγή πλαφόν στη λιανική στους λογαριασμούς ρεύματος. «Ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί αύριο το πρωί και εξαρτάται μόνο από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, καθώς περιλαμβάνεται στη λίστα προτεινόμενων δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Πανούσης στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Επίσης, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθώς το κράτος ουσιαστικά κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών, καθώς και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. «Η κυβέρνηση επαίρεται ότι αύξησε συνολικά τον κατώτατο μισθό κατά 9,7% τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει ήδη ξεπεράσει το 10% εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη για τους εργαζόμενους», σημείωσε, αναφερόμενος και στην πρόταση για μία νέα μορφή ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με ετήσιο κόστος που ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Δεν είναι ποιότητα ζωής να πληρώνει ο ελληνικός λαός τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας και οι διοικήσεις των νοσοκομείων να διορίζονται με πελατειακά κριτήρια», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες για την αναγέννηση και ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.

iefimerida

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό