Τελετή Αναγόρευσης της Ομ. Καθηγήτριας Ευφροσύνης Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου σε Επίτιμη Καθηγήτρια της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών
Τελετή Αναγόρευσης της Ομ. Καθηγήτριας Ευφροσύνης Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου σε Επίτιμη Καθηγήτρια της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. (24 Μαΐου 2022, ώρα 19.00)
O Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής Χειρουργικής, κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, και ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης
σας προσκαλούν στην τελετή αναγόρευσης της Ευφροσύνης Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου, Ομότιμης Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Κύπρου και Ακαδημαϊκού σε Επίτιμη Καθηγήτρια της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 24 Μαΐου 2022 και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο της Παλαιάς Νομικής Σχολής, στην Κομοτηνή.
Ο Πρύτανης
Αλέξανδρος Χ. Πολυχρονίδης
Καθηγητής
Ο Κοσμήτορας
Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνης
Καθηγητής
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ
19.00
Προσέλευση της τιμώμενης, των Πρυτανικών Αρχών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Κοσμήτορος της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Προέδρων των Τμημάτων της Σχολής.
19.15
Έναρξη Τελετής.
Προσφώνηση του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή κ. Αλέξανδρου Πολυχρονίδη.
Προσφώνηση του Κοσμήτορος της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνη.
19.45
Έπαινος της τιμώμενης Καθηγήτριας κ. Ευφροσύνης Ριζοπούλου- Ηγουμενίδου από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και Κοσμήτορα της Σχολής κ. Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνη.
20.15
Ανάγνωση του Ψηφίσματος και του Διπλώματος από τον Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνη.
Περιένδυση της τιμώμενης με την τήβεννο και το επιτηβέννιο του Ιδρύματος από τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη.
Αναγόρευση της κ. Ευφροσύνης Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου σε Επίτιμη Καθηγήτρια και επίδοση των μεμβρανών από τον Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνη.
20.30
Ομιλία της τιμώμενης, κ. Ευφροσύνης Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου, με θέμα:
«Η έρευνα της ενδυμασίας της Κύπρου (18ος-20ός αι.)».
21.00
Πέρας Τελετής.
Η Ευφροσύνη Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου γεννήθηκε στη Λάρισα. Είμαι μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών στην Τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Προϊστορική και Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης και στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1978 εγκαταστάθηκε στην Κύπρο. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Φιλολογίας στη Μέση Εκπαίδευση και κατόπιν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ως Αρχαιολογικός Λειτουργός (1983-1995) και ως υπεύθυνη του Κλάδου Νεότερου Πολιτισμού (1990-1995). Από το 1995 έως το 2013 εργάστηκε ως Καθηγήτρια Λαϊκής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το 2015 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια (Adjunct Professor) στο Ινστιτούτο Κύπρου (The Cyprus Institute), Λευκωσία. Είναι μέλος 20 διεθνών ή τοπικών Οργανισμών, Συνδέσμων και Εταιρειών Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Εθνολογίας, Εθνογραφίας, Λαογραφίας και Λαϊκής Τέχνης. Από το 1998 έως το 2004 διετέλεσε μέλος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Έχει συμμετάσχει σε 31 ερευνητικά προγράμματα και σε 102 συνέδρια σε 25 χώρες. Έχει συγγράψει (μόνη ή με συνεργάτες) 16 βιβλία (τρία επιπλέον υπό έκδοση) και 38 κεφάλαια σε βιβλία. Επίσης, έχουν δημοσιευθεί 27 άρθρα της σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και 41 μελέτες σε Πρακτικά Συνεδρίων. Μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε πέντε ευρωπαϊκές γλώσσες. Η έρευνά της καλύπτει όλες τις πτυχές του παραδοσιακού πολιτισμού, με έμφαση στον υλικό βίο: λαϊκή τέχνη και τεχνίτες, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και προβιομηχανική τεχνολογία, εθνογραφικές συλλογές και αρχειακό υλικό, παραδοσιακή διατροφή κ.ά.
Τον Ιανουάριο του 2012 διορίστηκε, από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή Ουνέσκο, εμπειρογνώμων της Κύπρου ως χώρας μέλους της Σύμβασης του 2003 της Ουνέσκο για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Για το βιογραφικό και το έργο της βλ. και
https://www.ucy.ac.cy/dir/el/component/comprofiler/userprofile/aregoume
—
Κοσμητεία Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών