«Διαβατήριο» για την εκπαίδευση για 8.400 το ελληνικό πρόγραμμα ACE που θα γίνει πρότυπο για εφαρμογή σε όλη την ΕΕ

«Διαβατήριο» για την εκπαίδευση για 8.400 το ελληνικό πρόγραμμα ACE που θα γίνει πρότυπο για εφαρμογή σε όλη την ΕΕ

Η καλύτερη σχολική χρονιά για τα παιδιά προσφύγων με τη συνεργασία ΥΜΑ-Τομέα Ένταξης και UNICEF

Με εκατοντάδες παιδιά που συμμετέχουν στις δράσεις άτυπης εκπαίδευσης του προγράμματος AllChildreninEducation («Όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση» – ACE) γιορτάστηκε η ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – Τομέας Ένταξης και η UNICEF. Της «καλύτερης μέχρι σήμερα σχολικής χρονιάς για την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων», όπως συμφώνησαν και επεσήμαναν στις τοποθετήσεις τους, εκπρόσωποι φορέων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εκπαιδευτικών αλλά και καθηγητές του ΕΚΠΑ που έχουν την ευθύνη για τα προγράμματα ελληνομάθειας, όπως και διοικητές των δομών φιλοξενίας προσφύγων.  Το πρόγραμμα από το οποίο έχουν ωφεληθεί 8.400 παιδιά, που διαμένουν σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων σε όλη τη χώρα και σε μεγάλα αστικά κέντρα, υλοποιείται στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν υπογράψει η Υφυπουργός ΥΜΑ Σοφία Βούλτεψη και ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Luciano Calestini. Στη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης η UNICEF προανήγγειλε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα θα γίνει πρότυπο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το ΥΜΑ ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει ένα εργαλείο καταγραφής της προόδου των παιδιών που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο αξιολόγησης των δράσεων άτυπης εκπαίδευσης γενικότερα.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η Υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη τόνισε ότι το πρόγραμμα συνεργασίας με την UNICEF «έχει και μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα, με βασικό, την πραγματική μετάβαση των παιδιών από την άτυπη στην τυπική εκπαίδευση. Και αποτελεί απόδειξη ότι η πολιτική βούληση σε συνδυασμό με την καλή συνεργασία φέρνει ανέλπιστα αποτελέσματα». ‘Όπως εξήγησε η Υφυπουργός ΥΜΑ, «ξεκίνησε σαν μια ιδέα, ένα όραμα που είχα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα, να εντάξουμε όλα τα παιδιά που φιλοξενούμε στις δομές στην εκπαίδευση. Αλλά δεν αρκεστήκαμε στο σύνθημα «όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση», κάτι που όλοι άλλωστε προσδοκούμε. Βρήκαμε τον τρόπο και το κάναμε πραγματικότητα. Και το πετύχαμε χάρη στη συνεργασία μας με τη UNICEF. Δουλέψαμε μαζί, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα, συνεργαστήκαμε όλοι οι εμπλεκόμενοι, βρήκαμε τρόπο να προσφέρουμε αληθινά αποτελέσματα και πραγματικές ευκαιρίες σε κάθε παιδί που μπορούμε να βοηθήσουμε: να μάθει τη γλώσσα, να συγχρονιστεί με το σχολείο και τελικά να ανοίξει μια δίοδο πρόσβασης στην ελληνική παιδεία. Χαίρομαι που η UNICEF κατόρθωσε να αξιοποιήσει το πλαίσιο της συνεργασίας που χαράξαμε και να παραγάγει απτά αποτελέσματα» επεσήμανε μεταξύ άλλων η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.

Ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Luciano Calestini, δήλωσε από την πλευρά τα εξής: «Ανατρέχοντας σε μια ακόμη χρονιά ισχυρής συνεργασίας με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό να παρατηρούμε ότι πλέον περισσότερα παιδιά προσφύγων και μεταναστών από ποτέ, έχουν πρόσβαση στη μάθηση σε όλη την Ελλάδα. Το ποσοστό εγγραφής, διατήρησης και συμμετοχής παιδιών προσφύγων στα δημόσια σχολεία είναι υψηλότερο από ποτέ, με σχεδόν 8.400 παιδιά να έχουν λάβει επιπλέον μαθησιακή στήριξη μέσω του δικτύου Κέντρων Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος ACE «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση». Αυτό αποτελεί απόδειξη του τί είναι εφικτό όταν η ισχυρή κρατική ηγεσία συναντά αποτελεσματικό συντονισμό. Η UNICEF θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το ΥΜΑ, το ΥΠΑΙΘ, την ΕΕ, την Κοινωνία των Πολιτών και τους ακαδημαϊκούς εταίρους για να διασφαλίσει ότι η νέα σχολική χρονιά θα είναι ακόμη πιο επιτυχημένη από την τρέχουσα. Κάθε παιδί στην Ελλάδα έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση».

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου που επεσήμανε ότι το 90% των παιδιών προσφύγων και μεταναστών πηγαίνουν σχολείο και αυτή είναι η λύση τόσο για την ένταξη όσο και για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στην περιφέρεια του οποίου υλοποιείται μεγάλο μέρος των δράσεων του προγράμματος ACE, τόνισε ότι με τα νέα περιφερειακά προγράμματα πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την εκπαίδευση και επαγγελματική ένταξη.

Στην εκδήλωση που οργάνωσε η συντονίστρια του προγράμματος ACE στην Ελλάδα Τίτα Καίσαρη, δεκάδες παιδιά από δομές φιλοξενίας προσφύγων αλλά και από τα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης της Αθήνας, συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους, εξέθεσαν τις εργασίες και τις κατασκευές τους σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα. Στα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης τα παιδιά διδάσκονται από τους ειδικευμένους εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς και εθελοντές των φορέων του δικτύου της UNICEF, την ελληνική αλλά και την αγγλική γλώσσα μεταξύ άλλων μαθημάτων που ενισχύουν την τυπική τους εκπαίδευση στο σχολείο.

Την εφαρμογή Πληροφορικής (ACEMonitoring) που ανέπτυξε το ΥΜΑ με πρωτοβουλία της Υφυπουργού και η οποία θα επιτρέπει την καταγραφή και παρακολούθηση της προόδου των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με βάση θεσμοθετημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο κριτήρια αξιολόγησης παρουσίασε στην εκδήλωση ο Άκης Μαυρομμάτης της Διεύθυνσης Πληροφορικής.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό