ΝΥΤ: Παρακολουθούνται 15.000 τηλέφωνα στην Ελλάδα
Λίγες ημέρες μετά το ευρωπαϊκό «ράπισμα» στην κυβέρνηση, ένα ακόμα σκληρό δημοσίευμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται στη δημοσιότητα, αυτή τη φορά από την εφημερίδα New York Times!
Ενώ λοιπόν η ΕΡΤ «εξαφάνισε» τη δήλωση του Π. Παυλόπουλου που κατακεραύνωνε το σκάνδαλο των υποκλοπών, ένα από τα μεγαλύτερα και εγγυρότερα Μέσα των ΗΠΑ έρχεται να σημειώσει ότι είναι ολοφάνερο πως… «κάτι σάπιο υπάρχει», όχι «στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», αλλά στην «καρδιά της Ελλάδας».
Ο τίτλος του άρθρου γνώμης του δημοσιογράφου Αλεξάντερ Κλαπ είναι «Η σαπίλα στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ορατή στον καθένα» και δημοσιεύει μία φωτογραφία με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κοιτάει το φακό.
Ο ίδιος είχε προχωρήσει νωρίτερα σε ένα διάγγελμα ενοχής και παραδοχής, προκαλώντας σάλο στα social media.
Υποκλοπές: Τα σημεία «φωτιά» του άρθρου
«Για δεκαετίες τώρα, οι υποκλοπές τηλεφώνων είναι ένα απαίσιο χαρακτηριστικό του ελληνικού κράτους. Όμως, επί κ. Μητσοτάκη, η εθνική επιτήρηση έχει επεκταθεί σε μια ακαταλόγιστη γραφειοκρατία. Μία από τις πρώτες του πράξεις ως πρωθυπουργός ήταν να θέσει τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υπό τον άμεσο έλεγχο του γραφείου του και στη συνέχεια να εγκαταστήσει ως διευθυντή, ένα πρώην στέλεχος σε εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας».
«Θα μπορούσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας, που ήδη διεξάγουν μια τεράστια εκστρατεία παρακολούθησης, να έχουν αναθέσει ακόμη πιο παρεμβατικές υποκλοπές σε μια σκιώδη ιδιωτική εταιρεία; Θα μπορούσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται από πίσω;»
«Παραμένει ανοικτό κατά πόσο γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης την ανάπτυξη του Predator στην Ελλάδα».
«Τον Μάιο, καθώς οι βίδες του κατασκοπευτικού σκανδάλου είχαν αρχίσει να γυρίζουν, ο κ. Μητσοτάκης είχε μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να εκφωνήσει μια ομιλία στο Κογκρέσο σχετικά με τη σημασία της διατήρησης των δημοκρατικών αξιών.
Για 40 λεπτά εξέθεσε την αναγκαιότητα της κοινωνικής εμπιστοσύνης και των ισχυρών θεσμών. Είπε χειροκροτούμενος ότι “οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την αλαζονεία, τις ακρότητες και την υπερβολή τους χειρότερους εχθρούς της Δημοκρατίας”. Το ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη είναι: Γιατί δεν θεωρεί και αυτός το ίδιο;»…
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να μιλάμε για ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα και να υπάρχουν ελάχιστα μόνο ΜΜΕ, τα οποία να κάνουν τόσο σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αν αύριο έβγαινε πρωτοσέλιδο Ελληνικής εφημερίδας γράφοντας αντίστοιχο ή ίδιο τίτλο με αυτό του άρθρου των ΝΥΤ, αυτομάτως η εφημερίδα θα χαρακτηρίζονταν ως λαϊκίστικη και ακραία. Τώρα που οι NYT γράφουν «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ολοφάνερη» με φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη…είναι απλά Δευτέρα.
Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η Ελληνική κυβέρνηση έχει υπό στενή παρακολούθηση 15.000 πολίτες – προφανώς σε διαβαθμισμένες λίστες – και μπορεί να έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στο σύνολο των τηλεπικοινωνιών… και δεν έχει βρεθεί ΕΝΑΣ εισαγγελέας…ή ένα κόμμα…να ρωτήσει ποιοι/τι είναι όλοι αυτοί και με ποιες δικαιολογίες παρακολουθούνται…
Ας μην δουλευόμαστε… Υποκλοπές πάντα γίνονταν όχι μόνο στην Ελλάδα…αλλά σε όλον τον κόσμο…είτε από το κρατικό παρακράτος, είτε από το ίδιο κράτος, είτε από ιδιώτες για συγκεκριμένους σκοπούς. Το συγκλονιστικό της εποχής μας είναι πως ΟΛΟΙ γνωρίζουμε πως ζούμε το ψηφιακό τέλος της ιδιωτικότητας…αλλά δεν ενδιαφέρει κανέναν. Δεν μιλάμε για αλλοτρίωση θεσμών, αξιών και καταπάτηση της δημοκρατίας. Μιλάμε για το τέλος της κριτικής σκέψης και νοημοσύνης.