ΣΟΣ για την διάσωση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής

ΣΟΣ για την διάσωση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής

Την ώρα που πυκνώνουν οι καταγγελίες για την κωλυσιεργία και τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με μέλλον του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, το ιστορικό αυτό κτίριο της πόλης μας καθημερινά καταρρέει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ έλαβε σήμερα την πολιτική πρωτοβουλία και κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Επικρατείας, Γεώργιο Γεραπετρίτη  και Δικαιοσύνης Αθανάσιο Τσιάρα, φέρνοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

Αφού παραθέτει στην ερώτησή του ο βουλευτής Ροδόπης όλη την πορεία του φακέλου “παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής” των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών, υποβάλει προς προς την πολιτική ηγεσία τα ακόλουθα ερωτήματα, προωθώντας το θέμα πλέον και στο Μέγαρο Μαξίμου διά του υπουργού Επικρατείας:

Α) Προτίθεστε, εντέλει, να συμβάλετε και με ποιον τρόπο στην διάσωση, αποκατάσταση των φθορών και αναστήλωση του ιστορικού κτιρίου του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής;

Β) Ποια είναι η απάντηση της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. στο αίτημα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής για την παραχώρηση του εν λόγω κτιρίου για 30 τουλάχιστον χρόνια στον Δήμο Κομοτηνής ώστε ο Δήμος να κινήσει την διαδικασία υποβολής αιτήματος ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, όταν δημοσιευθεί σχετική πρόσκληση από τα αρμόδια υπουργεία;

Γ) Ποιοι οι λόγοι που υφίσταται αυτή κωλυσιεργία εκ μέρους του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. και των συναρμόδιων φορέων για να δοθεί απάντηση στα αιτήματα του Δήμου Κομοτηνής, του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και του συνόλου της τοπικής κοινωνίας για την διάσωση του κτιρίου του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής;

Δ) Πόσο καιρό ακόμη θα πρέπει να περιμένουμε για να γίνει πράξη η αυτονόητη  υποχρέωση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης  να διασώσουν ένα τέτοιας αξίας κτίριο; Εκείνοι που φαίνεται να αντιδρούν στο αίτημα παραχώρησης, αλλά και το Υπουργείο που φρενάρει -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- την παραχώρηση, θα αναλάβουν την ευθύνη κατάρρευσης αυτού του ιστορικού κτιρίου που αντί να κοσμεί την πόλη μας και να χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της, το βλέπουμε να ρημάζει εδώ και 18 χρόνια και να μην αξιοποιείται;

Ε) Εφόσον δεν υπάρχει συναίνεση στις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας για την διάσωσή του, ποια είναι η βιώσιμη λύση που αντιπροτείνει η Κυβέρνηση και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για τη διάσωση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής;

Επισυνάπτεται το πλήρες σώμα της ερώτησης.

Ερώτηση

 ΠΡΟΣ:Τους Υπουργούς

Α) Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη

Β) Δικαιοσύνης κ. Αθανάσιο Τσιάρα

ΘΕΜΑ: ΣΟΣ για την διάσωση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής

Κύριοι Υπουργοί,

Το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο είναι ένα ιστορικό κτήριο της Κομοτηνής,όπου στεγάστηκαν οι δικαστικές αρχές για οκτώ δεκαετίες, μέχρι και το 2003 και  το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο από το έτος 1982 με την υπ’ αριθμόν ΥΠΠΕ/ ΔΙΛΑΠ/Γ/1687/38239/24-7-1982 απόφαση.

Ανήκει ιδιοκτησιακά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και το 2003 με το υπ’ αριθ. πρωτ. 7945/02/04-07-2003 έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης/ ΤΑΧΔΙΚ εγκρίθηκε πίστωση ύψους 300.000 ευρώ για την μελέτη αποκατάστασης του υπάρχοντος διατηρητέου κτηρίου, καθώς και επέκτασης και τροποποίησης του περιβάλλοντος χώρου του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής. Δυστυχώς, υπήρξαν χρόνιες αντιδικίες για την υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και αναδόχων.

Αποτέλεσμα αυτών είναι το ιστορικό αυτό κτίριο σήμερανα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και να υφίσταται καθημερινά φθορές που προοδευτικά απειλούν την ίδια του την ύπαρξη και την στατικότητά του.

Από αρχιτεκτονικής και ιστορικής άποψης, αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα κτίρια της Κομοτηνής, όπως και η Τσανάκλειος Σχολή, που πρόσφατα παραδόθηκε και πάλι σε χρήση και την χαίρεται ο λαός της πόλης και οι επισκέπτες της.

Η δε υλοποίηση ενός έργου αναπαλαίωσης θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα, καθώς το κτίριο του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου θα επανενταχθεί λειτουργικά στον αστικό ιστό της πόλης και θα μετατραπεί από ένα κουφάρι που είναι σήμερα σε ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού για την πόλη και τους κατοίκους της.

Τόσο ηΔημοτική αρχή της Κομοτηνής όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης συμφωνούν στην αναγκαιότητα άμεσης συντήρησης, αποκατάστασης των φθορών και αναστύλωσης του κτιρίου, ώστε αυτό να μπορέσει πρωτίστως να διασωθεί, να αναδειχθεί η ιστορικότητα και η σπουδαιότητά του και επιπροσθέτως να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Προς το σκοπό αυτό, ο Δήμος Κομοτηνής θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά και άμεσα με την ένταξη του κτιρίου σε ένα από τα προγράμματα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ή άλλα κονδύλια, με στόχο την άμεση αποκατάσταση–αναπαλαίωσή τους και μάλιστα με κάλυψη της απαιτούμενης δαπάνης σε ποσοστό έως και 100%.

Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για την επίτευξη μίας τέτοιας χρηματοδότησης και για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, είναι το κτίριο να ανήκει – έστω και κατά παραχώρηση – στον φορέα που θα υποβάλει την αίτηση.

Για τους λόγους αυτούς στις 18 Σεπτεμβρίου του 2020 ο Δήμαρχος Κομοτηνής με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., του φορέα όπου ανήκει το κτίριο, μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής για την παραχώρησή του προς τον Δήμο Κομοτηνής για διάστημα τουλάχιστον τριάντα ετών του κτιρίου του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, έτσι ώστε ο Δήμος να κινήσει τη διαδικασία υποβολής αιτήματος ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, όταν δημοσιευθεί σχετική πρόσκληση από τα αρμόδια υπουργεία.

Ακολούθησε νέα επιστολή του Δημάρχου Κομοτηνής στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 προς γενικό γραμματέα του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. με την οποία τού πρότεινε μάλιστα και λύσεις για την αξιοποίηση του κτηρίου όπως η δημιουργία Μουσείου της Ιστορίας της Δικαιοσύνης με εκθέματα από όλη την Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο του 2020 ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Κομοτηνή, διαπίστωσε την εύθραυστη κατάστασητου κτιρίου και μίλησε για την πλήρη αδυναμία του Υπουργείου να διαθέσει δικά του χρήματα δεσμευόμενος για την άμεση εξεύρεση λύσης για την διάσωσή του.

Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν 17 ολόκληροι μήνες χωρίς δυστυχώς να υπάρξει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στο αίτημα παραχώρησης που είχε υποβάλει από τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Δήμαρχος Κομοτηνής με ομόφωνη απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από το ίδιο το Υπουργείο ή το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. για την αναπαλαίωση του κτιρίου.

Αντίθετα, διάφορες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για αδυναμία/απροθυμία του Υπουργείου εξαιτίας αντιδράσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης αναφορικά με την παραχώρηση.

Μετά τα παραπάνω εκτεθέντα ερωτάσθε,

Α) Προτίθεστε, εντέλει, να συμβάλετε και με ποιον τρόπο στην διάσωση, αποκατάσταση των φθορών και αναστήλωση του ιστορικού κτιρίου του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής;

Β) Ποια είναι η απάντηση της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. στο αίτημα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής για την παραχώρηση του εν λόγω κτιρίου για 30 τουλάχιστον χρόνια στον Δήμο Κομοτηνής ώστε ο Δήμος να κινήσει την διαδικασία υποβολής αιτήματος ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, όταν δημοσιευθεί σχετική πρόσκληση από τα αρμόδια υπουργεία;

Γ) Ποιοι οι λόγοι που υφίσταται αυτή κωλυσιεργία εκ μέρους του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. και των συναρμόδιων φορέων για να δοθεί απάντηση στα αιτήματα του Δήμου Κομοτηνής, του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και του συνόλου της τοπικής κοινωνίας για την διάσωση του κτιρίου του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής;

Δ)Πόσο καιρό ακόμη θα πρέπει να περιμένουμε για να γίνει πράξη η αυτονόητη  υποχρέωση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης  να διασώσουν ένα τέτοιας αξίας κτίριο; Εκείνοι που φαίνεται να αντιδρούν στο αίτημα παραχώρησης, αλλά και το Υπουργείο που φρενάρει -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- την παραχώρηση, θα αναλάβουν την ευθύνη κατάρρευσης αυτού του ιστορικού κτιρίου που αντί να κοσμεί την πόλη μας και να χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της, το βλέπουμε να ρημάζει εδώ και 18 χρόνια και να μην αξιοποιείται;

Ε) Εφόσον δεν υπάρχει συναίνεση στις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας για την διάσωσή του, ποια είναι η βιώσιμη λύση που αντιπροτείνει η Κυβέρνηση και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς για τη διάσωση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής;

Ο ερωτών βουλευτής,

Ιλχάν Αχμέτ, Ροδόπης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό