Δήμος Καβάλας: Διαπεριφερειακή Επίσκεψη Ανταλλαγής Καλών Πρακτικών  στην Περιφέρεια της Ρίγας

Δήμος Καβάλας: Διαπεριφερειακή Επίσκεψη Ανταλλαγής Καλών Πρακτικών στην Περιφέρεια της Ρίγας

O Δήμος Καβάλας στο πλαίσιο του έργου @INTERREG EUROPE με τίτλο «@CHERISH- Creating opportunities for regional growth through promoting Cultural HERitage of fiSHing communities in Europe»- («Δημιουργώντας ευκαιρίες περιφερειακής ανάπτυξης μέσω της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των αλιευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη») συμμετείχε στη Διαπεριφερειακή Επίσκεψη Ανταλλαγής Καλών Πρακτικών που έλαβε χώρα στις 6-7 Σεπτεμβρίου 2022, στη Ρίγα της Λετονίας.
Τον Δήμο Καβάλας εκπροσώπησε αποστολή αποτελούμενη από τους: @Ανδρέα Καραγιώργη, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής, Ευαγγελία Λυμπεροπούλου, Διευθύντρια Υλοποίησης Προγραμμάτων και Συντονίστρια της ΟΤΔΑ Καβάλας CLLD LEADER Αλιείας, Ευφροσύνη Μπόσκου, εθνολόγος-ιστορικός, στέλεχος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας.
Στόχος της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή καλών πρακτικών για την πολιτιστική κληρονομιά των αλιευτικών κοινοτήτων.
Η Περιφέρεια της Ρίγας, οικοδεσπότης της συνάντησης παρουσίασε στους συμμετέχοντες εταίρους του έργου CHERISH στοιχεία της αλιευτικής πολιτιστικής τους κληρονομιάς, που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Εθνογραφίας της Λετονίας, που παρουσιάζει μία συλλογή περίπου 150 ιστορικών κτιρίων αλιέων από όλες τις επαρχίες της Ρίγας, η πλειοψηφία των οποίων κατασκευάστηκε από τον 17ο μέχρι τη δεκαετία του 1930.
Οι επισκέπτες γνώρισαν ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας, του τρόπου ζωής, των εργαλείων και πρακτικών αλίευσης των Λετονών. Επόμενο σημείο ενδιαφέροντος ήταν το ιχθυόφραγμα Λάμπραινας του ποταμού SVĒTUPE, όπου παρουσιάστηκαν τα εργαλεία και οι τεχνικές αλίευσης της Λάμπραινας στο φράγμα του ποταμού, οι τρόποι μαγειρέματος και η περαιτέρω γαστρονομική αξιοποίησή του για την αύξηση του εισοδήματος των αλιέων και την προώθηση της αλιευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο επόμενος σταθμός ήταν το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας της Carnikava στις όχθες του ποταμού Gauja, όπου οι επισκέπτες γνώρισαν την ιστορία και τις τοπικές αλιευτικές παραδόσεις με έμφαση στην παράδοση της αλίευσης και επεξεργασίας της Λάμπραινας. Η επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας ολοκληρώθηκε με περιήγηση στον ποταμό με σκάφος και επί τόπου παρατήρηση αλιευτικών δραστηριοτήτων.
Η δεύτερη μέρα άρχισε με την επίσκεψη στο Μουσείο του ποταμού DAUGAVA στο νησί Dole, όπου οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στο εθνογραφικό αγρόκτημα των αλιέων, γνώρισαν τις αλιευτικές παραδόσεις της περιοχής και τις αλλαγές που προκάλεσε η κατασκευή και λειτουργία υδροηλεκτρικού φράγματος στην περιοχή.
Στη συνέχεια, δόθηκε ευκαιρία στους συμμετέχοντες να επισκεφτούν την REINIS-B, μία επιχείρηση μεταποίησης καπνιστών αλιευμάτων, να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις της και να γευτούν τα προϊόντα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση με λίγους υπαλλήλους, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην μεταποίηση ντόπιων αλιευμάτων, ενώ η διάθεσή τους γίνεται απευθείας μόνο από την ίδια εταιρία σε τοπικές αγορές και όχι σε πολυκαταστήματα.
Τέλος, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το αλιευτικό αγρόκτημα “DIENINAS”, όπου παρακολούθησαν αφηγήσεις ιστοριών, μύθων και άλλων αλιευτικών παραδόσεων από την ιδιοκτήτρια του αγροκτήματος, τρίτη γενιά ψαράδων και σε συνεργασία με την Ομάδα Τοπικής Δράσης Αλιείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλιείς στην περιφέρεια της Ρίγας μπορούν να διαθέτουν απευθείας το εμπόρευμά τους οι ίδιοι, χωρίς μεσάζοντες και να το μεταποιούν.
Η επόμενη και τελική συνάντηση του CHERISH θα λάβει χώρα στις 8-9 Νοεμβρίου στο Middelburg της Ολλανδίας, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό