Το μήνυμα Μητσοτάκη στα τουρκικά προς τον τουρκικό λαό μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ

Το μήνυμα Μητσοτάκη στα τουρκικά προς τον τουρκικό λαό μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν έστειλε μόνο αυστηρό μήνυμα προς την ηγεσία της Τουρκίας και συγκεκριμένα προς τον πρόεδρο Ερντογάν να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική του αναθεωρητισμού και των προκλήσεων. Την ίδια ώρα επιδόθηκε σε μία επίθεση φιλίας προς τον τουρκικό λαό.

Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα τουρκικά στην επίσημη σελίδα «Prime Minister GR» στο Twitter αναφέρει:

«Με αυτό το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στους Τούρκους ηγέτες αλλά και στον τουρκικό λαό: η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε ο εχθρός. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις μεταξύ μας φιλικές σχέσεις. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης έτεινε χείρα φιλίας απ’ ευθείας στον τουρκικό λαό και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών».

Αναλυτικά ανέφερε:

«Ο ελληνικός λαός και ο τουρκικός λαός έχουν μία μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης. Οκτώ χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν το θάρρος να υπογράψουν μια Συμφωνία Ειρήνης και Φιλίας.

»Γι’ αυτό σήμερα, από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία αλλά και απευθείας στον τουρκικό λαό με αυτό το μήνυμα: η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών.

Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό