Ακόμα πιο κοντά στο οριστικό τέλος ο ΑΟΞ – «Ναυάγιο» στο σενάριο με τον Ερασιτέχνη, προκρίνεται η μετονομασία του Ορφέα Ξάνθης
Η μετονομασία του Ορφέα Ξάνθης σε κάτι που θα θυμίζει Ξάνθη αλλά δεν θα είναι ΑΟΞ φάνηκε να παρουσιάζεται ως η πιο εφικτή λύση ώστε να υπάρχει την προσεχή σεζόν κάποιου είδους συνέχεια της ιστορικής ομάδας, στην συνέλευση που συγκάλεσαν οι Παλαίμαχοι στο Επιμελητήριο Ξάνθης.
Η αίθουσα του Επιμελητηρίου αποδείχθηκε μικρή για να φιλοξενήσει τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και αρκετοί που ήρθαν και αποχώρησαν. Δύο ώρες περίπου κράτησε η συνάντηση – ενημέρωση, στην οποία παραβρέθηκαν περίπου 200 άτομα και μεταξύ αυτών οι δήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων, αντιδήμαρχοι καθώς και όλα σχεδόν τα στελέχη της αντιπολίτευσης στους δυο Δήμους. Μεγαλύτερη αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν ορισμένες ηχηρές απουσίες, ιδίως ανθρώπων από τον χώρο του ποδοσφαίρου που έχουν γράψει ιστορία με τον ΑΟΞ, άλλων που στηρίζουν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της περιοχής αλλά και της πλατιάς μάζας των XanthiFans, οι οποίοι μια μέρα πριν με παρέμβασή τους είχαν ζητήσει αλλαγή του χώρου και είχαν φροντίσει να αποστασιοποιηθούν από τις όποιες αποφάσεις ληφθούν, λέγοντας ότι οι ίδιοι θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις μετά από δική τους Γενική Συνέλευση.
Αυτό που προκάλεσε την πιο αρνητική εντύπωση είναι ότι αν και ήταν παρών, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΑΟΞ Παναγιώτης Σιδέρης που αποτελεί και το κλειδί για την συνέχεια της ύπαρξης του ΑΟΞ παρέμεινε… «μουγκός» στο σύνολο σχεδόν της δίωρης συζήτησης. Ουδείς άκουσε από τον ίδιο ποια είναι τα χρέη του Ερασιτέχνη και αν μπορεί να σηκώσει το βάρος του να κατεβάσει ομάδα στην Γ’ Εθνική. Σχεδόν εξαρχής εγκαταλήφθηκε αυτό το σενάριο ενώ δεν φάνηκε επίσης να υπάρχει διάθεση να ακουστεί στην αίθουσα οποιαδήποτε αντίθετη άποψη. Από την πλευρά του Μπάμπη Χατζημεστή, που είχε το γενικό πρόσταγμα στη συνάντηση ως πρόεδρος των Παλαιμάχων που την συγκάλεσε, αναλύθηκε το σχέδιο που θέλει την ομάδα του ΑΟΞ να συνεχίζει μέσα από το ΑΦΜ του Ορφέα Ξάνθης ή του Άρη Αβατου, ανάλογα με το ποια από τις δυο ομάδες θα συνεχίσει στη Γ’ Εθνική καθώς απόφαση για το θέμα αυτό δεν έχει παρθεί από την ΕΠΟ (και όσο περιπλέκονται τα πράγματα, τόσο πιο αντιληπτό γίνεται ότι μόνο η μια από τις δύο θα μπορέσει τελικά να παραμείνει στην εθνική κατηγορία).
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ισχυρός άνδρας του Άρη Αβάτου Ηλίας Κοτόπουλος αν και έδωσε το παρών στην αρχή της συνάντησης, αποχώρησε σχεδόν στο πεντάλεπτο, κίνηση που απο πολλούς ερμηνεύθηκε και ως έμμεση ένδειξη ότι περίπτωση συνέχισης του ΑΟΞ μέσω του ΑΦΜ του Αβάτου δεν υπάρχει. Κάπως έτσι, η πλέον πρόσφορη λύση που παρουσιάστηκε είναι ουσιαστικά ο Ορφέας Ξάνθης να μετονομαστεί σε κάτι άλλο που δεν θα περιλαμβάνει το όνομα Ορφέας αλλά μόνο το Ξάνθη (πχ ΓΣ Ξάνθη, ΑΣ Ξάνθη κλπ αλλά όχι ΑΟ Ξάνθη) και να επιχειρηθεί γύρω από αυτήν την ομάδα να συσπειρωθούν όλοι – και κυρίως οι οικονομικοί παράγοντες της πόλης. Η ομάδα αυτή θα αλλάξει χρώματα από τα κίτρινα στα κόκκινα και φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ως έδρα το ιστορικό γήπεδο του ΑΟΞ, το οποίο όμως υπενθυμίζεται ότι ανήκει στον Ερασιτέχνη ΑΟΞ και προφανώς θα πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.
Στο σημείο αυτό ο Δήμος Ξάνθης αξίζει να σημειωθεί ότι δεσμεύθηκε να αναλάβει το κόστος της συντήρησης του γηπέδου, αρκεί φυσικά να υπάρξει νομική φόρμουλα ώστε να παραχωρηθεί στον Δήμο η χρήση του γηπέδου του ΑΟΞ από τον Ερασιτέχνη ΑΟΞ, στου οποίου την κυριότητα παραμένει το γήπεδο και μαζί οι χώροι του, όπου ως γνωστόν φιλοξενούνται με το αζημίωτο αρκετοί σύλλογοι. Πέρα όμως από τον Ερασιτέχνη ΑΟΞ (που λέγεται ότι μόνο για ΕΝΦΙΑ έχει χρέη προς το κράτος κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ) το μεγάλο ζήτημα στο σενάριο που φάνηκε να προκρίνεται από την πλειοψηφία των παρισταμένων είναι τι θα κάνει ο απλός φίλαθλος κόσμος της Ξάνθης, αν θα νιώσει δηλαδή ότι αυτή η προσπάθεια είναι πράγματι μια συνέχεια του ΑΟΞ και θα την αγκαλιάσει ή αν θα θεωρήσει ότι απλά είναι μια συνέχεια του Ορφέα καμουφλαρισμένου με λίγο ΑΟΞ για λόγους προσέλκυσης χορηγών. Σε κάθε περίπτωση όμως, στο σενάριο αυτό η πικρή αλήθεια είναι ότι εν τέλει ΑΟΞ δεν θα υπάρχει.