Βιομηχανικός, γερμανικός, …τουρισμός
Βιομηχανικός, γερμανικός, …τουρισμός
Με το τέλος του Β παγκοσμίου πολέμου, το σχέδιο που είχε καταρτιστεί από τον Χένρι Μοργκεντάου, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ επί Ρούσβελτ, έτσι ώστε να αποβιομηχανιστεί η Γερμανία και να μετατραπεί σε αγροτική οικονομία. Έτσι δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει ισχύ ώστε να καταδυναστεύσει ξανά την Ευρώπη, κάτι που δεν απετράπη τελικά αφού όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε το σχέδιο αλλά οι πολιτικές της ΕΕ και των συμμάχων εξέθρεψαν την γιγάντωση της Γερμανίας σε κυρίαρχο της μεταπολεμικά. Σήμερα όμως, το σχέδιο αυτό επανέρχεται ως βιομηχανικός …τουρισμός. Τους δικούς της αγωγούς τους ανατίναξαν, από τον αγωγό που περνά από Ουκρανία παίρνει λίγο και ήδη το κόστος παραγωγής της γερμανικής βιομηχανίας έχει ανέβει σημαντικά. Και επειδή το χρήμα δεν έχει σύνορα, οι βιομηχανίες τους μπορεί να κάνουν μόνιμο τουρισμό σε γειτονικές χώρες, όπως η Πολωνία, ή να πάνε πέραν του Ατλαντικού, σε ΗΠΑ και Καναδά. Μπορεί και αλλού. Λέτε να δούμε την αναβίωση και εφαρμογή του σχεδίου Μοργκεντάου, 80 χρόνια μετά; Και θα είναι αυτό το της ΕΕ, ή μια ελπιδοφόρα νέα αρχή; Πάντως οι Γερμανοί ζορίζονται και ας έχουν τα λεφτά να δανειστούν για να μειώσουν το κόστος της ενέργειας.
Χρυσόσκονη στο πετρέλαιο κίνησης;
Όλοι το γνωρίζουμε πως στην Ελλάδα τα θαύματα είναι καθημερινά, ειδικά στην τηλεόραση και στα δελτία, δέκα κάθε μέρα, από θαύμα σώθηκε ο ένας, από θαύμα δεν έπεσε ο άλλος, από θαύμα δεν τον χτύπησε το αυτοκίνητο… Αλλά το θαύμα με το πετρέλαιο κίνησης να βγαίνει μπροστά από την βενζίνη, ξεπερνά και τα θαυματουργό νερό του Καματερού. Από εκεί που ήταν φθηνότερο, την πλησίασε, μετά η κυβέρνηση με τα δικά μας τα λεφτά το επιδότησε και τώρα, λες και στην επεξεργασία του βάζουν χρυσόσκονη, έγινε το πιο ακριβό καύσιμο. Και τον έσπρωχναν χρόνια τώρα τον κόσμο στην πετρελαιοκίνηση, όπως τώρα τον …συμβουλεύουν να γυρίσει στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εμ, ζητιάνοι ή κλέφτες θα γίνουν οι πετρελαιάδες κοτζαμπάσηδες; Πάντως, το θαύμα στα καύσιμα είναι γενικότερο και διαρκείας, καθώς είναι εδώ και μήνες υπερτιμημένα κατά 22-25 λεπτά. Έχουν ανάγκες οι φιλάνθρωποι εκατομμυριούχοι.
Όλο φόροι και αστυνόμοι
Εντάξει, το εμπεδώσαμε ότι από αστυνόμους έχουμε πήξει, αλλά και από φόρους δεν πάμε πίσω. Και μην πιστεύεται το προσχηματικό δεν υπάρχουν νέοι φόροι, φτάνουν οι παλιοί για να μας ξεπουπουλίζουν. Ο ΦΠΑ, είναι ποσοστιαίος φόρος και όσο αυξάνονται, παντού, οι τιμές, τόσα περισσότερα μαζεύει η κυβέρνηση. Τα πολλά τα δίνει στους κοτζαμπάσηδες της ενέργειας και τα ψίχουλα που πέφτουν από τραπέζι στην πλέμπα. Και μην περιμένετε μείωση των έμμεσων φόρων, γιατί τότε θα έπρεπε να δανειστεί η κυβέρνηση. Αλλά πώς να δανειστεί, που το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου, από 0,7 πήγε στο 5%, είμαστε δηλαδή αποκλεισμένοι από εξωτερικό δανεισμό. Για αυτό δεν μειώνεται ο ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα έσοδα της κυβέρνησης και να δίνει ψίχουλα επιδομάτων.
Πριν τον πόλεμο είχε πάρει πάνω 300%
Άντε να πούμε κάτι και για το θηριώδες ψέμα ότι ο πόλεμος αύξησε τις τιμές στο φυσικό αέριο. Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε και δεν υπήρχε πόλεμος, το αέριο είχε πάρει πάνω 300%. Επίσης, η Ελλάδα, δεν έχει πρόβλημα προμήθειας Ρωσικού αερίου, αφού αυτό κατεβαίνει από Βουλγαρία και δεν σχετίζεται με τους αγωγούς που τροφοδοτούν την κεντρική Ευρώπη. Προσοχή τώρα… Δεν εισάγει η Ελλάδα ως χώρα, αλλά ιδιώτες, πέντε τον αριθμοί, άλλοι από τους οποίους εφοπλιστές και άλλοι παραγωγοί ενέργειας, καθώς και η ΔΕΠΑ. Από αυτούς που εισάγουν, άλλοι διακινούν και ρωσικό πετρέλαιο, άλλοι παράγουν ενέργεια, ενώ έχουν και εταιρείες εμπορίας ενέργειας. Πρόβλημα επάρκειας δεν υπάρχει, το πρόβλημα είναι στις τιμές που φουσκώνουν όποτε και όσο θέλουν οι εταιρείες. Με δε το νέο σύστημα, ανακοινώνουν τιμές επόμενου μήνα, ενώ στη Ευρώπη οι τιμές ανακοινώνονται για κάθε χώρα, καθημερινά. Έτσι στην Ελλάδα, μπορεί σήμερα η μεγαβατώρα να έχει 300 ευρώ και να την πληρώνουμε 550. Και τσοντάρει η κυβέρνηση. Από τα δικά μας τα λεφτά. Αυτές είναι δουλειές… Και μην πείτε για μηχανισμούς ελέγχων… Είναι πολλά τα λεφτά…
«Γουέλ ΚΟΜ», λεφτά φέρατε;
Αν μη τι άλλο, πετυχημένος ο τίτλος του κύκλου εκδηλώσεων για το καλωσόρισμα των πρωτοετών φοιτητών στην Κομοτηνή. Αλλά, να έχουν και λεφτά να ξοδεύουν, καθότι η ανάπτυξη της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες, στα χρήματα των φοιτητών βασίστηκε, η ίδια η πόλη αναπτύχθηκε στην βάση των φοιτητικών αναγκών και όχι της τοπικής κοινωνίας για ανάπτυξη με μακροπρόθεσμη απόδοση. Αντί βιομηχανιών και βιοτεχνιών, το επιχειρηματίας κατέληξε συνώνυμο του καφετζή, ελληνιστί Bartender, ή ενοικιαστή. Ναι αλλά, όλα αυτά δεν είναι ανάπτυξη που θα επιστρέψει στην πόλη να βλέπει ένα βιώσιμο μέλλον.
Δυο χρόνια δεν ήρθαν οι φοιτητές και κοντέψαμε να σβήσουμε από τον χάρτη, αν και υπήρχε χρηματικό απόθεμα σε τράπεζες και στα σεντούκια. Ναι, να ασχοληθούμε και με τους φοιτητές, λεφτά φέρνουν, αλλά να δούμε και την μεγάλη εικόνα, το αύριο της πόλης. Μείναμε δεκαετίες πίσω από Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη. Όπως και με το βαμβάκι, πέσαμε με τα μούτρα και ξεχάσαμε πως είναι η πραγματική αγροτική οικονομία.
Ξέρει τι είναι σήμερα Νατιβισμός ο Μητσοτάκης;
Μιλώντας σε διεθνές φόρους ο Μητσοτάκης, είπε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον Νατιβισμό, συγκρίνοντας τον με τον λαϊκισμό. Προφανώς, λαϊκιστής ο ίδιος, μπορεί και να μην γνωρίζει τι είναι Νατιβισμός, άλλοι του γράφουν τι να πει να για είναι πολιτικά ορθός. Κατά τον Μπαμπινιώτη, Νατιβισμός είναι «τάση ή κίνημα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των κοινωνιών και αποσκοπεί στη διατήρηση ή στην αναζωογόνηση και εκ νέου καθιέρωση αυτοχθόνων πολιτιστικών συνθηκών, ηθών, εθίμων κ.λπ. ως αντίδραση στην ξενική πολιτιστική διείσδυση». Και αυτό κατά τον Μητσοτάκη, είναι κακό και πρέπει να το πολεμήσουμε. Προφανώς, σήμερα, ο Νατιβισμός στον οποίο αναφέρθηκε, δεν αφορά τουρίστες ή μετανάστες, αλλά τους λαθρομετανάστες, η διακίνηση των οποίων έχει εξελιχθεί στην πιο προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα για ξένους και ντόπιους. Ο πιο πιστός στην εφαρμογή των οδηγιών των «Νταβός».