Από το Κατάρ στα παρκέ της Θράκης
Με τεχνογνωσία και παραστάσεις υψηλού επιπέδου επέστρεψε στην Κομοτηνή και τον ΓΑΣ ο Τάκης Φωτεινάκης μετά από οκταετή παρουσία στα γήπεδα του Κατάρ, όπου ήταν ομοσπονδιακός τεχνικός στις μικρές εθνικές της χώρας και στην Αλ Αχλί (Α1).
Ήταν Αύγουστος του 2013 όταν ο φιλόδοξος τεχνικός πήρε τη δύσκολη απόφαση να αφήσει την Ελλάδα και να αποδεχθεί την πρόταση της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης του Κατάρ, ώστε να «πλάσει» μπασκετικά τις νέες γενιές της Ασιατικής χώρας.
Εκεί κατάφερε όχι απλώς να εμπλουτίσει τις γνώσεις του αλλά να καταξιωθεί στο μπασκετικό παγκόσμιο στερέωμα, διευρύνοντας ολοκληρωτικά τους ορίζοντες του μέσα από μία σειρά γνωριμιών, σεμιναρίων και παρακολουθήσεων προπονήσεων υψηλού επιπέδου. «Η ομοσπονδία μπάσκετ του Κατάρ και η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματικών ομάδων της χώρας, έχουν δημιουργήσει όλο το απαιτούμενο περιβάλλον ώστε ο προπονητής να μπορεί απρόσκοπτα να επιτελέσει το έργο του» επισήμανε ο έμπειρος τεχνικός συμπληρώνοντας πως η έλευση προπονητών από την Ευρώπη, και κυρίως από την Ελλάδα, συνέβαλλε σε μια πιο επαγγελματική προσέγγιση και στις συνθήκες προπόνησης, τόσο σε ποσοτικό, αλλά κυρίως σε ποιοτικό επίπεδο για τους αθλητές, οι οποίοι αρκετά γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να δουλέψουν πιο εντατικά και περισσότερο για να φανούν ανταγωνιστικοί. «Οι ομάδες έχουν σχεδόν όλες το δικό τους γήπεδο, εγκαταστάσεις και υποστηρικτές δομές, γεγονός που επιτρέπει στον προπονητή να σχεδιάσει και να υλοποιήσει καλύτερα το πλάνο του μέσα στην σεζόν» κατέληξε.
«Στο Κατάρ υπάρχει μεγάλη εκτίμηση στους Έλληνες»
Σχετικά με την καθημερινότητα εκεί, ο Τάκης Φωτεινάκης αποκάλυψε πως οι Έλληνες χαίρουν μεγάλης εκτίμησης «κυρίως λόγω της εργατικότητας και αποτελεσματικότητας που μας διακρίνουν». Δεν έκρυψε βέβαια πως υπάρχουν διαφορές στην καθημερινότητα, όπως το ωράριο λειτουργίας των σχολείων (στο Κατάρ ξεκινούν αρκετά νωρίς), των εμπορικών καταστημάτων (είναι ανοικτά καθημερινά σχεδόν ολόκληρη την μέρα μέχρι αργά το βράδυ) και άλλων.
Ερωτηθείς για τις διαφορές και τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Τάκης Φωτεινάκης ήταν ξεκάθαρος: «Το Κατάρ σε σύγκριση με την Ελλάδα θα έλεγα ότι έχει διαφορετική κουλτούρα, αλλά θα πρόσθετα ότι υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες επίσης. Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στο Κατάρ υπάρχει σε περίοπτη θέση ο θεσμός της οικογένειας, και η προσήλωση στα ήθη και έθιμα. Συνάμα, η νοοτροπία στις εμπορικές και επιχειρησιακές δραστηριότητες είναι αρκετά κοινή. Επιπρόσθετα, οι δυο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και στο ενεργειακό τομέα, τομέας που αποτελεί την ναυαρχίδα της οικονομίας του Κατάρ, με την Ελλάδα να μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσει την ενεργειακή πύλη εισόδου του Κατάρ στην Ευρώπη», τόνισε ο τεχνικός του ΓΑΣ Κομοτηνή.
«Η Κομοτηνή χρειάζεται ανθρώπους με μεράκι και όραμα σε θέσεις ευθύνης»
Οκτώ χρόνια μετά επέστρεψε στην Κομοτηνή, λαμβάνοντας την πλήρη αποδοχή της μπασκετικής κοινότητας, θέλοντας να ασχοληθεί με τη νέα μπασκετική γενιά της πόλης. Ο δρόμος μόνο εύκολος δεν είναι, καθώς οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές αλλά με σύμμαχο την τεχνογνωσία και τη σκληρή δουλειά, όλοι στο ΓΑΣ και στη Ροδόπη γενικότερα θεωρούν πως θα έρθουν ακόμα καλύτερες ημέρες για το μπάσκετ της περιοχής.
Το «στοίχημα» βέβαια για τον ίδιο είναι διττό, καθώς εκτός από την παραγωγή αθλητών για τη στελέχωση της ομάδας με αξιόλογους γηγενείς παίκτες, στόχος είναι και η προσέλκυση ανθρώπων με μεράκι για προσφορά. «Η πόλη χρειάζεται πρωτίστως ανθρώπους με μεράκι και όραμα να δημιουργήσουν τις συνθήκες για ένα καλύτερο μπάσκετ στην πόλη.
Παράγοντες που θα αφιερώσουν τον πολύτιμο χρόνο τους για τον σκοπό αυτό, νέους και νέες που θα ακολουθήσουν, με ενθουσιασμό και πίστη.
Ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης, που θα βάλουν σε πρώτο πλάνο την ευημερία του μπάσκετ της πόλης. Όταν βρεθούν οι προϋποθέσεις αυτές, τότε όλα τα υπόλοιπα με καλή και μεθοδική δουλειά θα έρθουν σαν φυσιολογική συνέχεια», ξεκαθάρισε ο έμπειρος τεχνικός.
Basket.gr – Βασίλης Στοάκης