Παγκόσμιος Τουρισμός: Περισσότερα χρήματα από πέρσι θα ξοδέψει το 30% – Το 69% ψάχνει βιώσιμο ταξίδι

Παγκόσμιος Τουρισμός: Περισσότερα χρήματα από πέρσι θα ξοδέψει το 30% – Το 69% ψάχνει βιώσιμο ταξίδι

Ανεξάρτητα από τον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους ζωής, το ένα τρίτο των ταξιδιωτών σχεδιάζει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για ταξίδια φέτος από ό,τι το 2022, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού.

Όπως υποστηρίζει το WTTC, η ζήτηση για ταξίδια φέτος θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, γι’ αυτό και ο τουρισμός αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική ανάκαμψη.

Ωστόσο, στροφή προς την βιωσιμότητα κάνουν οι ταξιδιώτες αφού η έκθεση αναφέρει ότι το 69%, αναζητούν ενεργά βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές το 2023.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, ο βιώσιμος τουρισμός είναι κάτι που θα «παίξει» πολύ φέτος. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στις αναφορές, με τους ταξιδιώτες να ενδιαφέρονται περισσότερο για την βιωσιμότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις αγροτικές περιοχές όπου μπορεί να αναπτυχθεί αυτός ο τομέας και στους τόπους μαζικού τουρισμού όπου είναι εξαιρετικά απαραίτητος για να αποτραπεί η καταστροφή των φυσικών και πολιτιστικών πόρων.

Η έκθεση του WTTC αλλά και δεδομένα που ελήφθησαν από την Deloitte, έδειξαν ότι οι ταξιδιώτες παγκοσμίως επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Τα τρία τέταρτα των ταξιδιωτών σχεδιάζουν να ταξιδεύουν πιο βιώσιμα στο μέλλον, ενώ ήδη, σχεδόν το 60% έχει επιλέξει πιο βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές τα τελευταία δύο χρόνια.

Την ίδια ώρα, μια άλλη έρευνα διαπιστώνει  ότι περίπου τα τρία τέταρτα των ταξιδιωτών υψηλής ποιότητας είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για να κάνουν τα ταξίδια τους πιο βιώσιμα.

Οι «υπερδύναμες» πόλεις

Μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη θα παραμείνουν παγκόσμιες δυνάμεις στον τουρισμό, όπως υπογραμμίζει το WTTC.

Ωστόσο σύμφωνα με πρόβλεψη, τα επόμενα δέκα χρόνια, το Πεκίνο, η Σαγκάη και το Μακάο ανεβαίνουν στη λίστα των κορυφαίων προορισμών πόλεων.

(φωτό Πεκίνο)

(φωτο Σαγκάη )

(φωτό Μακάο)

Η πρόβλεψη έγινε σε νέα έρευνα του WTTC, που δείχνει ότι οι διακοπές στην πόλη επιστρέφουν και αυξάνονται σε δημοτικότητα μετά την πανδημία.

Σημειώνεται ότι ο Covid-19 είχε καταστροφικές συνέπειες στα ταξίδια και τον τουρισμό και ειδικότερα στις μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, καθώς οι χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους ως απάντηση.

Εντούτοις, καθώς τα σύνορα άνοιξαν ξανά, πολλοί ταξιδιώτες προτίμησαν λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, όπως παράκτιους και αγροτικούς, σύμφωνα με το WTTC.

Η μελέτη, που ανέλυσε βασικούς δείκτες όπως η συμβολή των ταξιδιών και του τουρισμού στο ΑΕΠ, την απασχόληση και τις ταξιδιωτικές δαπάνες, δείχνει ανάκαμψη.

Το Παρίσι κατατάχθηκε ως ο πιο ισχυρός προορισμός στον κόσμο με ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα αξίας σχεδόν 36 δις. δολαρίων το 2022, όσον αφορά στην άμεση συνεισφορά του ΑΕΠ.

Όμως, το WTTC προβλέπει τώρα ότι η γαλλική πρωτεύουσα θα πέσει στην τρίτη θέση, αν και η αξία της θα ανέλθει σε περισσότερα από 49 δις. δολάρια.

Το Πεκίνο, επί του παρόντος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός στον κόσμο με τουριστικό τομέα αξίας σχεδόν 33 δις. δολαρίων, ενώ προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το Παρίσι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, φτάνοντας τα 77 δις. δολάρια.

(φωτό Ορλάντο-Φλώριντα-ΗΠΑ)

Ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού του Ορλάντο αποτιμήθηκε στα 31 δις δολάρια το 2022. Ωστόσο, παρά τις προβλέψεις που υποδηλώνουν ότι θα αυξηθεί κατά σχεδόν 50% στα 45 δις δολάρια μέχρι το 2032, το κέντρο θεματικών πάρκων των ΗΠΑ θα πέσει στην κατάταξη και θα γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος προορισμός.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής του WTTC, Τζούλια Σίμσον, «οι τουρίστες θα έχουν πάντα αγαπημένες πόλεις στις οποίες θα επιστρέφουν, αλλά καθώς άλλες χώρες δίνουν προτεραιότητα στα ταξίδια και τον τουρισμό, θα δούμε να ανεβαίνουν στις προτιμήσεις, νέοι, αναδυόμενοι, προορισμοί».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό