Οι τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης  στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Οι τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε με επερωτήσεις:

  • Την ανάγκη για κατασκευή νέου κτιρίου για το νηπιαγωγείο στα Λιμενάρια Θάσου. Η διοίκηση απάντησε ότι αναμένει τη σχετική μελέτη από το Δήμο Θάσου αλλά δεν δεσμεύτηκε για οποιαδήποτε δική της ενέργεια, την εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης, τη συνεργασία με το Δήμο Θάσου.
  • Το πρόβλημα της αναστολής της δωρεάν μεταφοράς φοιτητών Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης. Το «μενού» της απάντησης περιλάμβανε … τσάι και συμπάθεια, αφού η διοίκηση της Περιφέρειας πέταξε το μπαλάκι στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, χωρίς να δείξει καμία διάθεση να συμβάλει ώστε οι φοιτητές να μην επωμιστούν ένα ακόμα δυσβάσταχτο κόστος στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν.
  • Την απαίτηση για την κατασκευή νέας γέφυρας στο χωριό Πρωτοκλήσσι Έβρου. Η διοίκηση δήλωσε αναρμόδια χωρίς ωστόσο να υποδείξει και το ποια αρχή είναι η υπεύθυνη.
  • Για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών των Δημοτικών σχολείων Ξάνθης στα πλαίσια του προγράμματος μαθημάτων κολύμβησης. Η διοίκηση επικαλέστηκε τη μεγάλη γραφειοκρατία, υποστήριξε ότι «κάνει ότι περνάει από το χέρι της», αλλά στο δια ταύτα καμία δέσμευση δεν προέκυψε ότι οι γονείς θα σταματήσουν να πληρώνουν για το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών τους ή ότι θα υπάρξει κάποια αποζημίωση για όσα μέχρι σήμερα έχουν πληρώσει.

Για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

 Στην ειδική συνεδρίαση με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας η Λαϊκή Συσπείρωση τον καταψήφισε και καλεί το λαό να αντιπαλέψει την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζει η διοίκηση, συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων διοικήσεων, στις ίδιες γνωστές αντιλαϊκές ράγες της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Παρά τις μεγαλοστομίες και τους εύηχους τίτλους, η εισήγηση υπήρξε αποκαλυπτική για τις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής: έργα και υποδομές για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και οι ανάγκες του λαού στο περιθώριο. Γιατί το 2022 δεν υπήρξε «έτος δοκιμασίας για όλους» όπως εισαγωγικά αναφέρει η εισήγηση, αφού τελικά ο «αναπτυξιακός σχεδιασμός της ΠΑΜΘ» υλοποιήθηκε για να ενισχυθεί η κερδοφορία των λίγων.

Σε όποια σελίδα της εισήγησης κι αν ανατρέξει κανείς θα βρει δεκάδες «αναπτυξιακά σχέδια» που εγκρίθηκαν, άλλα που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο και άλλα που ενισχύθηκαν από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή λεφτά από τη βαριά φορολογία του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης. Με λίγα λόγια, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην περιοχή και η Περιφέρεια στέκεται αρωγός εγκρίνοντας Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αδειοδοτήσεις στη βάση της νομοθεσίας των κυβερνήσεων, που φρόντισαν να «απλοποιήσουν τις διαδικασίες», καθιστώντας πεδίο επιχειρηματικής δράσης από τις κορυφογραμμές ως τους αιγιαλούς, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές.

Τι θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι; Ότι και μέχρι σήμερα από προηγούμενες «εμβληματικές» επενδύσεις. Μερικές θέσεις εργασίας κακοπληρωμένες και ελαστικές (φρόντισαν τα αντεργατικά τερατουργήματα των κυβερνήσεων) – σταγόνα στον ωκεανό της τεράστιας ανεργίας στην περιοχή. Ενεργειακή φτώχεια, ανέχεια, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας. Κάποια λίγα έργα βιτρίνας για να μην μείνουν … παραπονεμένοι και ντόπιοι εργολάβοι!

Οι δε προτάσεις της εισήγησης κινούνται εντός του πλαισίου της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής (χαρακτηριστικά αντιγράφουμε: «Καθορισμός συγκεκριμένων στρατηγικών και οριοθέτηση μετρήσιμων, εφικτών και πραγματοποιήσιμων στόχων»), ενώ οι περισσότερες μοιάζουν ευχολόγια που αναπαράγονται αυτούσιες από Τμήμα σε Τμήμα και από Διεύθυνση σε Διεύθυνση (πχ «Προσλήψεις μονίμων υπάλληλων κλάδου ΠΕ Μηχανικών», «Εκσυγχρονισμός τεχνικού εξοπλισμού» κλπ). Ευχολόγια, αφού εδώ και τρία χρόνια δεν είδαμε ούτε μια αντίδραση της διοίκησης στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και υποστελέχωση των υπηρεσιών, καμία πίεση προς την κυβέρνηση, καμία στήριξη των διεκδικήσεων των υπαλλήλων της Περιφέρειας.

Για μια ακόμα χρονιά έργα ζωτικής σημασίας για το λαό υποκαταστάθηκαν από επιμέρους, μικρές, αποσπασματικές παρεμβάσεις που δεν δίνουν οριστική λύση. Για την αντιπλημμυρική προστασία, τη ύδρευση και την άρδευση, εγγειοβελτιωτικά έργα και υποδομές για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, αντιπυρική προστασία και αντισεισμικό έλεγχο. Αποκατάσταση και βελτίωση της οδοποιίας και της οδικής ασφάλειας. Κοινωνική πολιτική, Υγεία και Παιδεία.

Είναι χαρακτηριστική η ιεράρχηση των δράσεων που αφορούν το νέο ΕΣΠΑ και αφορούν την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του παραγωγικού δυναμικού» καθώς και την «αειφορική ανάπτυξη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων». Στόχοι και προτεραιότητες δηλαδή που έχει το κεφάλαιο για να ενισχύσει την κερδοφορία του.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή και τον απολογισμό πεπραγμένων της διοίκησης της Περιφέρειας, καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και την τοπική της έκφραση στην Περιφέρεια και τους Δήμους. Να απορρίψουν όσους αυτοπροβάλλονται ως οι νέοι «σωτήρες», την ώρα που συμπλέουν στην ίδια πορεία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις δήθεν «αντιπολιτευόμενες» παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό