Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη Τάρτου (Tartu) της Εσθονίας

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη Τάρτου (Tartu) της Εσθονίας

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με εκπρόσωπό της την κ. Δαμιανού Φωτεινή σε συνεργασία με την κ. Ήβη Παπαδοπούλου σύνδεσμο (contact person) και τους εκπαιδευτικούς κ. Γκουντιδούδη Κωνσταντίνο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής και κ. Κασάπη Αθανάσιο του 1ου Ε.Κ. Κομοτηνής, συμμετείχαν στη 2η συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Let’s STEM it!» στην πόλη Τάρτου (Tartu) της Εσθονίας, η οποία οργανώθηκε από τον οργανισμό Juhan Liivi nimeline Alatskivi Kool της Εσθονίας.

Οι γενικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ιδιαίτερων δεξιοτήτων και ικανοτήτων διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς με τη χρήση της διαθεματικής προσέγγισης του STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics δηλαδή Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Επιστήμη των Μηχανικών και Μαθηματικά), στηριζόμενοι στην συνεργατική επίλυση προβλημάτων και στην ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο διεθνείς οργανωτικές συναντήσεις (transnational project meetings) και πέντε εκπαιδευτικές συναντήσεις (training meetings). Η δεύτερη εκπαιδευτική συνάντηση είχε ως θέμα «Εκπαίδευση εκπαιδευτών για τις εφαρμογές εκπαιδευτικής ρομποτικής στο STEM» (C2 project meeting: Training of trainers on educational robotic applications in STEM) και πραγματοποιήθηκε στο Τάρτου της Εσθονίας στις 25 με 29 Οκτωβρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι τρεις συμμετέχοντες της ΔΔΕ Ροδόπης επισκέφτηκαν το σχολείο Juhan Liivi nimeline Alatskivi Kool, πληροφορήθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα και τη χρήση STEM στην Εσθονία και έμαθαν μέσω συγκεκριμένων σχεδίων μαθήματος πως να αξιοποιούν το STEM στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα εκπαιδεύτηκαν στο πως να χρησιμοποιούν ρομποτική, την πλατφόρμα Arduino και άλλα εργαλεία στη διδασκαλία φυσικής, μαθηματικών και μηχανικής. Μέρος της επιμόρφωσης ήταν και ο τρόπος κατάρτισης σχεδίων μαθήματος στηριγμένων στις αρχές του STEM, ενώ ανέπτυξαν και σχέδια μαθήματος αξιοποιώντας εργαλεία «εκπαιδευτικής ρομποτικής». Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει δράση διάχυσης και ενημέρωσης των εκπαιδευτικών της ΔΔΕ Ροδόπης σχετικά με το πρόγραμμα.

Οι συμμετέχουσες χώρες του προγράμματος είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Εσθονία και η Λετονία. Συνολικά παίρνουν μέρος σε αυτό 10 οργανισμοί εκ των οποίων 3 σχολεία, 2 πανεπιστήμια και 5 διευθύνσεις εκπαίδευσης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό