Ξεκινάει η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων στον Δήμο Κομοτηνής
Ο Δήμος Κομοτηνής ξεκινάει πρώτος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών) με σύνθημα «Προστατεύουμε το περιβάλλον, δίνουμε ζωή στη ζωή μας». Το Τμήμα Περιβάλλοντος τοποθετεί πιλοτικά καφέ κάδους δημιουργώντας έτσι ένα ακόμη ρεύμα ανακύκλωσης, ενισχύοντας την περιβαλλοντική πολιτική του Δήμου.
Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στις 10:00 πμ θα ξεκινήσει η παράδοση των καφέ κάδων από τον Β’ Βρεφονηπιακό Σταθμό Κομοτηνής, στην οδό τέρμα Ακροπόλεως, στην περιοχή του Σταθμού.
Η διανομή των κάδων θα γίνεται τμηματικά, ξεκινώντας από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, τις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Γηροκομείο και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Σε επόμενη φάση θα ενταχθούν και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ξενοδοχειακές μονάδες, λαϊκές αγορές, επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων-ποτών και οικιστικές περιοχές του Δήμου.
Το υλικό που θα συλλέγεται θα μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., όπου μετά από ξεχωριστή επεξεργασία θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ). Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, ο Δήμος Κομοτηνής προωθεί την κομποστοποίηση ως μια επιλογή διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων, η οποία θα επιφέρει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ταυτόχρονα εξοικονόμηση πόρων για τη διαχείριση απορριμμάτων.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟ
Στον καφέ κάδο ρίχνουμε: υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών μαζί με τα κόκκαλα, υπολείμματα καφέ και τσάι μαζί με τα φίλτρα τους, φρούτα και λαχανικά με τις φλούδες και τα κοτσάνια τους, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, τσόφλια αυγών, γαλακτοκομικά, λίγα φύλλα.
Στον καφέ κάδο ΔΕΝ ρίχνουμε: νωπά κρέατα και νωπά ψάρια, μαγειρικά λάδια, λίπη, συσκευασίες μεταλλικές, πλαστικές ή χάρτινες, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα, πριονίδι, στάχτη, αποτσίγαρα, ακαθαρσίες κατοικίδιων.
Πρακτικές συμβουλές κατά τη διαλογή στην πηγή
- Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα να στραγγίξουν πριν τα απορρίψουμε στον κάδο ή τα τυλίγουμε με εφημερίδα/χαρτί.
- Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών είτε σε σακούλες (βιοαποδομήσιμες/ κομποστοποιήσιμες ή χάρτινες μαναβικής) είτε χύμα.
- Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας.