Ο δήμος Παγγαίου δημιουργεί εκτεταμένο δίκτυο εξωτερικών απινιδωτών
Έχοντας δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο με 33 απινιδωτές (AED) εγκατεστημένους σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, κυρίως στα περιφερειακά ιατρεία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και σε τουριστικά – παραθεριστικά μέρη (beach bar και πολυσύχναστες παραλίες), ο δήμος Παγγαίου φιλοδοξεί να κερδίσει πανευρωπαϊκή πρωτιά στο θέμα της πρόληψης – αντιμετώπισης της έξω-νοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής.
«Κάθε χρόνο περίπου 350.000 Ευρωπαίοι πολίτες υπόκεινται σε έξω-νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. Το 16% με 20% των ανακοπών συμβαίνει σε δημόσιους χώρους. Είναι γνωστό πως η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από περαστικούς αυξάνει δύο με τρεις φορές την επιβίωση των ανθρώπων. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σπάνια. Προκειμένου, λοιπόν, να μειωθεί ο χρόνος μέχρι την έναρξη της απινίδωσης έχουν αναπτυχθεί οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές. Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, χρειάζεται ένας απινιδωτής ανά 1.500 άτομα», τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σταύρος Κεχαγιάς, σύμβουλος πολιτικής προστασίας του δημάρχου Παγγαίου.
«Στον δήμο Παγγαίου», συνεχίζει ο κ. Κεχαγιάς, «έναν δήμο με έκταση 698 τ.χλμ., με πληθυσμό 29.572 κατοίκων, με 30 δημοτικές κοινότητες που περιλαμβάνουν 37 οικισμούς με ποικίλες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, αναπτύχθηκε ένα δίκτυο με 33 απινιδωτές. Αυτό το διάστημα είμαστε σε αναμονή για την παραλαβή άλλων δέκα από τον δήμο, που επίσης θα τοποθετηθούν στα περιφερειακά ιατρεία αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 43».
Τόσο μέσα από δωρεές όσο και μέσα από τη συμμετοχή του δήμου Παγγαίου στο διασυνοριακό ευρωπαϊκό πρόγραμμα MET4all του INTEREG, έχει επιτευχθεί η προμήθεια όλων των απινιδωτών, ενώ στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος έχει προβλεφθεί η προμήθεια νέου σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού για το κέντρο υγείας της έδρας του δήμου, την Ελευθερούπολη. Επίσης, ο δήμος έχει εντάξει στον προϋπολογισμό την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών (ηλεκτρόδια κ.ά.) μετά τη χρήση του κάθε απινιδωτή.
«Με τον αριθμό αυτό των απινιδωτών», σημειώνει ο κ. Κεχαγιάς, «ξεπερνάμε τον μέσο όρο της Κοπεγχάγης, που θεωρείται με τη σχέση 1 (συσκευή) ανά 1000 κατοίκους, πόλη – πρότυπο, αλλά και αυτόν της Δράμας (1/1100 κατοίκους), ρίχνοντάς τον σε 1/688 κατοίκους από 1/896 που έχουμε σήμερα και με σαφέστατη διαφορετική γεωγραφική και αστική αποτύπωση. Πιστεύουμε, λοιπόν, πως η αναλογία αυτή απινιδωτών ανά κάτοικο αποτελεί τη μέγιστη απόδειξη της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται στον δήμο μας, που έχει ως στόχο να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχούς ανάνηψης πιθανών θυμάτων καρδιακής ανακοπής».
Εκπαιδευμένοι εθελοντές στη χρήση απινιδωτή
Παράλληλα με την εγκατάσταση των απινιδωτών, ο δήμος έχει εκπαιδεύσει 175 εθελοντές (προερχόμενοι από την αστυνομία, τα διάφορα σωματεία και συλλόγους, την εκκλησία και την εκπαίδευση), πιστοποιημένους από το ΕΚΑΒ, που έχουν τη δυνατότητα χρήσης και λειτουργίας του εξωτερικού απινιδωτή. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα ο αριθμός των εκπαιδευμένων εθελοντών να φτάσει τους 300, πετυχαίνοντας έναν φιλόδοξο στόχο, που είναι ένας εκπαιδευμένος εθελοντής ανά 100 κατοίκους.
Σε έναν δήμο με 70 χιλιόμετρα ακτογραμμή, που τους καλοκαιρινούς μήνες διπλασιάζει ή και τριπλασιάζει ακόμα των πληθυσμό του, λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών, η χρήση των εξωτερικών απινιδωτών αποδεικνύεται σωτήρια. Όπως πριν από δυο χρόνια, όταν η χρήση του από έναν εκπαιδευμένο ναυαγοσώστη στην πολυσύχναστη και δημοφιλή παραλία των Αμμολόφων (Νέα Πέραμο) αποδείχθηκε σωτήρια για τη ζωή ενός ξένου λουόμενου.
Γεγονός είναι πάντως ότι τα τελευταία χρόνια ο δήμος Παγγαίου κατάφερε να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους δημότες του πάνω σε θέματα πολιτικής προστασίας μέσω και της εφαρμογής «Παγγαίο alert», δίνοντας την ευκαιρία σε εθελοντές να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη, όταν υπάρχει ανάγκη κάθε ώρα της ημέρας, κάθε εποχή του χρόνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης