Έλλειμμα εφαρμογών, διαπάλη εργολάβων, κόπωση προσωπικού και αστοχίες διοίκησης, υπονομεύουν το ΟΣΔΕ
Παθογένειες χωρίς τέλος στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ με σημαντικότερη όλων, το έλλειμμα μηχανοργάνωσης και την υποταγή του οργανισμού στα κελεύσματα των εταιρειών πληροφορικής που ανοιγοκλείουν τους διακόπτες, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο φορέα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, τονίζοντας τον κίνδυνο να οδηγηθεί άλλη μια φορά το ΟΣΔΕ στα βράχια.
Στην ανακοίνωσή του ο εν λόγω Σύλλογος επισημαίνει και τη υποστελέχωση που υπάρχει εδώ και χρόνια στον Οργανισμό, τον αποδεκατισμό και την κόπωση στο προσωπικό και βέβαια τις χαμηλές αμοιβές και τις ελάχιστες αποζημιώσεις για την διεξαγωγή των επιτόπιων ελέγχων.
Χαρακτηριστική είναι το απόσπασμα στο οποίο τονίζεται:
«Το έτος 2022 τα δεδομένα του Οργανισμού έφυγαν από το νέφος του τεχνικού συμβούλου και πέρασαν στο κυβερνητικό νέφος, ενώ άλλαξε η εταιρεία-τεχνικός σύμβουλος σε ότι αφορά στην ανάπτυξη των εφαρμογών, χωρίς ωστόσο οι εφαρμογές αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στην απεικόνιση και την πληρότητα που απαιτείται για τη διεκπεραίωση του έργου του Οργανισμού».
Και συνεχίζει: «Το μονοπωλιακό καθεστώς εξακολουθεί να υφίσταται, απλώς άλλαξε χέρια. Το αποτέλεσμα της μονοπωλιακής αυτής παροχής υπηρεσιών δύναται να επιφέρει κάθε είδους στρεβλώσεις στην αποτελεσματικότητα του Οργανισμού, αφού μέσω των πληροφοριακών συστημάτων αποτυπώνονται λεπτομερώς όλα τα στοιχεία παραγωγών, αγροτεμαχίων, βοσκότοπων και κάθε είδους δεδομένα που οδηγούν στον υπολογισμό των οικονομικών ενισχύσεων. Επιπρόσθετα, με αποφάσεις των Διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποιήθηκαν αναιτιολόγητες και αιφνίδιες εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων και Προϊσταμένων, οι οποίες δημιούργησαν δυσλειτουργικές συνθήκες και επιπλέον φόρτο εργασίας και πίεσης στους υπαλλήλους, ορισμένοι εκ των οποίων οδηγήθηκαν σε αποχώρηση μέσω της κινητικότητας».
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνονται τα ακόλουθα:
«Όπως είναι γνωστό στον αγροτικό χώρο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο πιστοποιημένος Οργανισμός Πληρωμών, ο οποίος πραγματοποιεί ετησίως πληρωμές ύψους άνω των 2 δις ευρώ, για τις οικονομικές ενισχύσεις, που αφορούν τα μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι υπάλληλοι του Οργανισμού διενεργούν εκτός των πληρωμών και όλους τους απαραίτητους ελέγχους που αφορούν τα μέτρα αυτά. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαιτέρως δύσκολο, αφού για τη διενέργεια των επιτόπιων ελέγχων οι υπάλληλοι μεταβαίνουν σε αγροτεμάχια και ποιμνιοστάσια σε δύσβατα σημεία, τα οποία βρίσκονται εκτός οδικού δικτύου σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, κυρίως ορεινές, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της ελληνικής υπαίθρου. Επιπλέον, οι χιλιομετρικές αποζημιώσεις, που καταβάλλονται στους ελεγκτές, για τις μετακινήσεις αυτές είναι άκρως ανεπαρκείς, αφού βασίζονται σε νόμο που ψηφίστηκε, όταν οι τιμές των καυσίμων ήταν πολύ χαμηλότερες από τις σημερινές.
Σημειώνεται ακόμη ότι, στον Οργανισμό υπηρετούν υπάλληλοι δυο ταχυτήτων, που αμείβονται για την ίδια εργασία με διαφορετικά μισθολόγια λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων. Σε ότι αφορά στους διοικητικούς ελέγχους οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ επιτελούν ένα εξόχως δύσκολο έργο, αφού η διεκπεραίωση των ελέγχων διέπεται από ένα δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο που καθορίζεται τόσο από Κοινοτικούς Κανονισμούς όσο και από την εθνική νομοθεσία. Είναι αυτονόητο, ότι η έγκαιρη αλλά και έγκυρη ολοκλήρωση του ελεγκτικού έργου απαιτεί επιστημονική κατάρτιση, εμπειρία αλλά και συνεχή ενημέρωση, σχετικά με τις τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου. Κατά την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το έτος 2001 προβλέπονταν στον Ιδρυτικό του νόμο 1.700 οργανικές θέσεις, ωστόσο, σήμερα υπηρετούν λιγότεροι από 600 υπαλλήλους, αριθμός που είναι υποπολλαπλάσιος του αριθμού των υπαλλήλων των αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανισμών πληρωμών.
Με το ελάχιστο αυτό προσωπικό, ο Οργανισμός καλείται να διεκπεραιώσει το δύσκολο έργο του έχοντας την υποχρέωση να πληρώσει εντός καθορισμένων προθεσμιών, με αποτέλεσμα την ασφυκτική πίεση των εργαζομένων, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με πολλά και διαφορετικά αντικείμενα, λόγω της υποστελέχωσης. Σε όλες αυτές τις δυσχέρειες προστίθεται η έλλειψη ανάπτυξης αυτόνομου πληροφοριακού συστήματος, που καθιστά τον Οργανισμό δέσμιο ιδιωτών Τεχνικών Συμβούλων τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια.
Η εξάρτηση αυτή έχει προκαλέσει επανειλημμένα δυσλειτουργίες, οι οποίες οφείλονται στους εξωτερικούς αυτούς παράγοντες, οι οποίοι ανοιγοκλείνουν τους διακόπτες του πληροφοριακού συστήματος κατά το δοκούν, προκειμένου να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερα οικονομικά για τους ίδιους αποτελέσματα, λειτουργώντας εκβιαστικά έναντι του Οργανισμού.
Το έτος 2022 τα δεδομένα του Οργανισμού έφυγαν από το νέφος του τεχνικού συμβούλου και πέρασαν στο κυβερνητικό νέφος, ενώ άλλαξε η εταιρεία-τεχνικός σύμβουλος σε ότι αφορά στην ανάπτυξη των εφαρμογών, χωρίς ωστόσο οι εφαρμογές αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στην απεικόνιση και την πληρότητα που απαιτείται για τη διεκπεραίωση του έργου του Οργανισμού.
Το μονοπωλιακό καθεστώς εξακολουθεί να υφίσταται, απλώς άλλαξε χέρια. Το αποτέλεσμα της μονοπωλιακής αυτής παροχής υπηρεσιών δύναται να επιφέρει κάθε είδους στρεβλώσεις στην αποτελεσματικότητα του Οργανισμού, αφού μέσω των πληροφοριακών συστημάτων αποτυπώνονται λεπτομερώς όλα τα στοιχεία παραγωγών, αγροτεμαχίων, βοσκότοπων και κάθε είδους δεδομένα που οδηγούν στον υπολογισμό των οικονομικών ενισχύσεων. Επιπρόσθετα, με αποφάσεις των Διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποιήθηκαν αναιτιολόγητες και αιφνίδιες εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων και Προϊσταμένων, οι οποίες δημιούργησαν δυσλειτουργικές συνθήκες και επιπλέον φόρτο εργασίας και πίεσης στους υπαλλήλους, ορισμένοι εκ των οποίων οδηγήθηκαν σε αποχώρηση μέσω της κινητικότητας.
Ο Σύλλογος εργαζομένων μόνιμα επισημαίνει, στο βάθος χρόνου όλης της προηγούμενης 15ετίας και σε όλες τις Διοικήσεις και πολιτικές ηγεσίες, την ανάγκη της αυτόνομης λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων από υπαλλήλους του Οργανισμού και την ανάγκη απεξάρτησης από κάθε είδους τεχνικούς συμβούλους. Έχει επισημάνει την ανάγκη στελέχωσης του Οργανισμού τόσο από καταρτισμένους ελεγκτές αλλά και υπαλλήλους πληροφορικής ώστε να καταστεί δυνατή η αυτονόμηση αυτή.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν δαπανηθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις αμοιβές των συμβουλευτικών εταιρειών, χωρίς το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό, αντιθέτως, παρατηρήθηκαν κάθε είδους στρεβλώσεις, οι οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση των διωκτικών αρχών. Τα χρήματα αυτά θα είχαν αποδώσει τα μέγιστα αν είχαν διοχετευτεί στη στελέχωση του Οργανισμού, η οποία θα είχε εξασφαλίσει την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και θα είχε ως αποτέλεσμα την αυτόνομη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε δημοσιεύματα επανειλημμένα θίγονται θέματα δυσλειτουργιών του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδίδοντας ευθύνες στους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ότι η λειτουργία ενός ΝΠΙΔ όπως ο Οργανισμός Πληρωμών, οι αποφάσεις αναθέσεων καθώς και η Διοίκηση δεν ασκείται ούτε αποτελεί απόφαση των εργαζομένων αλλά της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Αυτή είναι μια συνήθης πρακτική συγκάλυψης των κακώς κείμενων και η εύκολη λύση αποποίησης των ευθυνών των Διοικούντων, πρακτική που ακολουθήθηκε πρόσφατα άλλωστε και στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Οι εργαζόμενοι του ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνουν για πολλοστή φορά την ανάγκη της ανάπτυξης των πληροφοριακών συστημάτων του Οργανισμού από εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να επιτευχθεί επιτέλους η αυτόνομη και αυτάρκης λειτουργία του Οργανισμού. Οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι οι μόνοι που αγωνιούν για την ορθή λειτουργία του Οργανισμού Πληρωμών, η οποία όχι μόνο θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του, το μέλλον του και κατ’ επέκταση και τη δική τους εργασιακή εξασφάλιση αλλά θα εγγυηθεί την ορθή και δίκαιη καταβολή των ενισχύσεων στον Έλληνα αγρότη που την έχει άμεση ανάγκη και θα διασφαλίσει τον Έλληνα φορολογούμενο από καταλογισμούς που συνεπάγεται η μη ορθή λειτουργία του Οργανισμού Πληρωμών. Οι εργαζόμενοι κάτω από πιεστικές συνθήκες εργασίας που έχει επιβάλει η υποστελέχωση του Οργανισμού παλεύουν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους χρησιμοποιώντας την υφιστάμενη ανεπαρκή υλικοτεχνική υποδομή του Οργανισμού και των πληροφοριακών του συστημάτων.
Υψώνουν τη φωνή τους και καλούν την πολιτική ηγεσία και τη Διοίκηση του Οργανισμού που κρατούν το τιμόνι του να στελεχώσουν άμεσα τον ΟΠΕΚΕΠΕ με προσωπικό τόσο ελεγκτών όσο και υπαλλήλων πληροφορικής ώστε να επιτευχθεί η ανεξάρτητη λειτουργία του που θα εξασφαλίσει τη μελλοντική άρτια λειτουργία του προς όφελος πρώτα και κύρια του Έλληνα αγρότη».
AgroNews