ΑΑΔΕ: Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο – Ποιους αφορά

ΑΑΔΕ: Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο – Ποιους αφορά

Ψηφιακό πελατολόγιο θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν χιλιάδες επαγγελματίες, το προσεχές διάστημα, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), να ετοιμάζεται να ρίξει ένα ακόμη «όπλο» στην μάχη για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Όπως γράφει ο Δ. Χριστούλιας στο enikonomia.gr, πρόκειται ουσιαστικά για ένα λογιστικό πρόγραμμα, που θα το έχουν τους επόμενους μήνες, οι επιχειρήσεις και θα είναι συνδεδεμένο με το Taxis, δηλαδή με την εφορία, προκειμένου να διαβάζονται αυτόματα τα δεδομένα των επιχειρήσεων που θα κληθούν  να το έχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά το συγκεκριμένο λογιστικό πρόγραμμα είναι πολύ πιθανόν να είναι υποχρεωμένες να το τηρούν επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα χώροι δεξιώσεων, συνεργεία αυτοκινήτων και πάρκινγκ αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες όπως και μεταξύ άλλων εταιρείες που ενοικιάζουν οχήματα. Όλα αυτά ωστόσο αναμένεται να αποσαφηνιστούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

«Ψηφιακό» μάτι κατά της φοροδιαφυγής

Στόχος του ψηφιακού πελατολογίου είναι αφενός να περιορισθεί η φοροδιαφυγή σε επαγγελματικές που κρύβουν εισοδήματα και αφετέρου να γίνουν πιο στοχευμένοι οι έλεγχοι. Ουσιαστικά πρόκειται για τη σύγχρονη ψηφιακή έκδοση των πρόσθετων βιβλίων που τηρούσαν μέχρι το 2012 χιλιάδες επαγγελματίες.

Ειδικότερα, μέχρι το 2012 τα πρόσθετα βιβλία σε χειρόγραφη μορφή ήταν υποχρεωτικά σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως γιατροί, οδοντίατροι, εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτήρια, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, συνεργεία κ.λπ. τζίρου τους.

On line παρακολούθηση από την εφορία

Πλέον, το πελατολόγιο σε κάποιες επιχειρήσεις θα τηρείται ψηφιακά, με την εφορία να μπορεί να το παρακολουθεί on line, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει διασταυρώσεις και συγκρίσεις με άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις. Σε περίπτωση που μέσω του ψηφιακού πελατολογίου,  παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις, θα διενεργούνται έλεγχοι. Αναλυτικότερα, οι ελεγκτές θα συγκρίνουν τον αριθμό των πελατών κάθε επαγγελματία με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στο MyData. Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών, τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.

Πηγή: enikonomia.gr

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό