ΑΑΔΕ: Μπαράζ ελέγχων το 2024 – Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο
«Σαφάρι» ελέγχων από την Εφορία το 2024. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας 5ετίας αλλά και αυτές που σχετίζονται με φαινόμενα μεγάλης φοροδιαφυγής. Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ θα εστιάσουν κυρίως σε 20.000 φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και που εμφανίζουν καταναλωτικές δαπάνες έως 200.000 ευρώ, οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb, οι αγοραστές ακινήτων με μετρητά αλλά και οι επιχειρήσεις στις οποίες επεκτείνεται η χρήση POS. Αναλυτικά, οι υποθέσεις που θα βρεθούν το 2024 στην πρώτη γραμμή των ελέγχων αφορούν:
- Τους επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα: Κλήσεις για έλεγχο από την ΑΑΔΕ αναμένεται να λάβουν αρχές τον Ιανουάριο 2024 σχεδόν 20.000 επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ και που οι καταναλωτικές τους δαπάνες διαμορφώνονται μεταξύ 30.000 και 200.000 ευρώ.
- Την εγκατάσταση POS: Συνολικά 35 κατηγορίες επαγγελματιών, ( όπως ταξιτζήδες, λαϊκές αγορές, μεσίτες) θα πρέπει να διαθέτουν από το νέο έτος POS Οι παραβάτες POS θα πληρώνουν πρόστιμο 1.500 ευρώ.
Επίσης οι επαγγελματίες θα πρέπει να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες και με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής (IRIS) και όσοι δεν έχουν δηλώσει τον λογαριασμό τους στην ΑΑΔΕ τότε θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
- Τις αγορές ακινήτων με μετρητά: Η ΑΑΔΕ θα ελέγξει εάν τα ακίνητα που αγοράσθηκαν με μετρητά, αυτά δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι αγοραστές στην Εφορία . Εάν τα χρήματα δεν προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις, τότε οι υπόχρεοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και εάν δεν δικαιολογήσουν τη προέλευση τους τότε θα καταβάλλουν επιπλέον φόρο 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού. Και αυτό επειδή θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Ανάλογα με τις εξηγήσεις και τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσουν οι υπόχρεοι, τα πρόστιμα θα αρχίζουν από 5.000 ευρώ και θα επιβάλλονται για:
- Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
- Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής
- Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
-Τις αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές: Θα γίνουν έλεγχοι κυρίως στις περιπτώσεις που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον γονέα του και ο γονέας μετά έδωσε με γονική παροχή τα χρήματα στο άλλο του παιδί.
Τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η ΑΑΔΕ θα πάρει σύντομα όλα τα στοιχεία των μισθώσεων για το έτος 2023 από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκμισθώνονται, το ύψος των εσόδων που εισπράττουν οι διαχειριστές. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να εντοπίζει μέσω εξπρές διασταυρώσεων περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδούς δήλωσης για τα στοιχεία των ακινήτων και τη διάρκεια της εκμίσθωσης. Επισημαίνεται ότι το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ διαμορφώνεται ανά φορολογικό έτος στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ.
Πόσοι έλεγχοι θα γίνουν
Αξιοσημείωτο είναι δε πως το 2024 θα γίνουν περισσότεροι από 43.000 έλεγχοι με την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και ενός αυτοματοποιημένου μοντέλου τελικής μοριοδότησης και με τη συνδρομή νέων ηλεκτρονικών εργαλείων προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος, όπως προβλέπει το σχέδιο δράσης της Αρχής για το επόμενο έτος . Δηλαδή θα πραγματοποιηθούν περισσότεροι από 40.000 στοχευμένοι έλεγχοι, 2.500 έλεγχοι στη φορολογία ακινήτων εκτός του ΕΝΦΙΑ και 900 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής. Από το σύνολο των υποθέσεων τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.
Πηγή: enikonomia.gr