ΑΓΙΑΣΜΟΣ στον ΣΥΛΛΟΓΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ νομού ΡΟΔΟΠΗΣ
Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων», για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2021-22, στην έδρα του Συλλόγου Ηπειρωτών το Αρχοντικό Σκουτέρη. Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων, όπου παρευρέθηκαν μέλη και φίλοι του συλλόγου .
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης ιδρύθηκε το 1926 και συγκαταλέγεται στους αρχαιότερους συλλόγους της περιοχής, με μέλη που συμβάλλουν ενεργάκαι διαχρονικά στην πολιτιστική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης, κ. Γιάννης Τζαμπάζης, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη, που τίμησε τον σύλλογο με την ευλογία του, το διοικητικό συμβούλιο και όλα τα μέλη του συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της τελετής έναρξης του νέου έτους και τον βουλευτ’η Σύριζα κ. Χαρίτου Δημήτριο που παρευρέθηκε στον αγιασμό .
Δεν παρέλειψε να ευχηθεί καλό ξεκίνημα και στους υπόλοιπους συλλόγους της πόλης. «Η Κομοτηνή είναι μια πόλη που έχει ευεργετηθεί πολύ από τους Ηπειρώτες. Οι Ηπειρώτες ριζώσαν ,αγαπήσαν αυτόν τον τόπο και προσπαθούμε να τον στηρίζουμε. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά τους ολα τα χρόνια στην πολιτική ζωή, διότι σημαντική μερίδα των πολιτικών του τόπου προέρχονται από την Ήπειρο», σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συλλόγου.
Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών απεύθυνε κάλεσμα προς τις οικογένειες ηπειρωτών του τόπου να αρχίσουν να ασχολούνται και να έρθουν σε επαφή με τον σύλλογο, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η περίοπτη πολιτιστική του παρουσία. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι ηπειρώτες και πρέπει να έρθουν και να μας πλησιάσουν», τόνισε ο κ. Τζαμπάζης.
Ο σύλλογος διαθέτει χορευτικά τμήματα για μικρά παιδιά, για αρχαρίους και για προχωρημένους, τα οποία συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και επίσημες παρουσιάσεις. Τα τμήματα απαρτίζουν περίπου 60-70 άτομα. Ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Μπίστας Αργύριος αναφέρε ότι τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή 19:00-21:00 μμ, στον Δευτέρο όροφο της Καπναποθήκης .Τα τμήματα θα είναι ολιγομελή και θα λειτουργούν σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τους κλειστούς χώρους. Εξάλου έχουμε πολύ καιρό να χορέψουμε .Ο χορός μας φέρνει πιο κοντά με τους άλλους, μπορεί να γίνει μια κοινή εμπειρία. Χορεύοντας μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε, να διασκεδάσουμε, να επικοινωνήσουμε, να κάνουμε φίλους. Ζωτικής σημασίας για το Συλλογο ειναι οι γονείς ηπειρώτες της Ροδόπης να ενδιαφερθούν για την παράδοση και να φέρνουν τα παιδιά τους στον σύλλογο, τα οποία θα αποτελέσουν το μέλλον και την συνέχεια του.
Ο Μητροπολίτης ξεναγήθηκε από την αντιπρόεδρο του συλλόγου Μαρία Παπαγεωργίου και το Γραμματέα του Συλλόγου Μπίστα Αργύριο στο Αρχοντικό οπού ανέφεραν τα παρακάτω: Μεταξύ των επιφανών και φιλοπατριών οικογενειών της ιστορικής παροικίας της Κομοτηνής συγκαταλέγεται και η μεγάτιμος οικογένεια του Κωνσταντίνου Σκουτέρη, ο οποίος εγκαταστάθηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα στην τότε Οθωμανοκρατούμενη Γκιουμουλτζίνα, όπου δημιούργησε την οικογένεια του και αναδείχτηκε σε σημαντικό οικογενειακό παράγοντα του τόπου. Το όνομα του έχει συνδεθεί, όπως και του Τελωνίδη με την αγορά του Φατήρ Γιακά Τσιφλικιού, για την ανέγερση του πρώτου μικρού ναΐσκου στο σημείο όπου βρέθηκε η θαυματουργός εικόνα του της Παναγίας Φανερωμένης Βαθύρρυακος.
Η αρχιτεκτονική, η διακόσμηση, τα έπιπλα και τα αντικείμενα του μουσείου αποδίδουν τη ζωή της αστικής τάξης της πόλης και την ατμόσφαιρα της εποχής στο μεταίχμιο 19ου και 20ου αιώνα. Η οικία Σκουτέρη χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα την ίδια περίοδο με το διπλανό διατηρητέο κτίριο που αποτελούσε την κατοικία των αδελφών Τελωνίδη. Σε λιτές νεοκλασικές γραμμές, το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής κατοικίας νεότερης εποχής της αστικής τάξης της Θράκης. Είναι χτισμένο πιθανόν από Ηπειρώτες τεχνίτες και ενσωματώνει την εγχώρια τεχνική δόμησης με τις, ευρωπαϊκής προέλευσης, τοιχογραφίες στους τοίχους του ορόφου. Η ιστορική οικία, το αρχοντικό της μεγατίμου οικογένειας Σκουτέρη που αποτελεί το άριστο δείγμα της ανερχόμενης κατά την περίοδο εκείνη αστικής τάξεως της Κομοτηνής, ανεγέρθει από το γεννήτορα αυτής, Κωνσταντίνο όπου γεννήθηκαν τα τέσσερα παιδιά του. Και μετά το θάνατο αυτού και της συζύγου του συνέχισαν να διαβιούν στην οικεία τα τέσσερα παιδιά τους μέχρι το θάνατό τους.