Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

ioannis papadopoulos

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Δευτέρα, 16 Απρίλιος 2018 09:15

Με παρουσία από 17 χώρες η μεγάλη γιορτή σπόρων του Πελίτι (φώτος + βίντεο)

Ο άνθρωπος πρέπει να σεβαστεί και να προστατεύσει τη φύση. Αυτή είναι που φέρνει την ισορροπία σε έναν κόσμο μεγάλων προκλήσεων και αλλαγών.

Άλλη μια πετυχημένη διοργάνωση την 18η μετράει η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι, στο Μεσοχώρι της Δράμας. 

Το νόημα της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος με την παράλληλη στήριξη μέσω των παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών ήταν το κεντρικό μήνυμα στην επιτυχημένη 18η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι 2018 και την 2η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Απριλίου 2018, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας.

«Πρόκειται για την μεγαλύτερη γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων σε όλο τον κόσμο», τόνισε επικαλούμενος δημοσιεύματα και δηλώσεις αρμοδίων, ο ιδρυτής του Πελίτι, Παναγιώτης Σαϊνατούδης.

Η παρουσία πολιτών από 17 χώρες (μεταξύ αυτών από Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρο, Η.Π.Α, Γουατεμάλα, Βενεζουέλα, Νότια Αφρική, Μπουρκίνα Φάσο, Ινδία, Γαλλία, κ.α.) κατέδειξε το ενδιαφέρον που υπάρχει για την γιορτή σπόρων αλλά και την ανάγκη ο άνθρωπος να επιστρέψει στην παράδοση και η φύση να έχει τον πρώτο λόγο.

Εκατοντάδες καλλιεργητές από τους πυρήνες του Πελίτι στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία και εκπροσώπους και πολλών άλλων χωρών του πλανήτη, αντάλλαξαν σπόρους και συνέχισαν το μήνυμα της διάσωσης και διάδοσης των τοπικών σπόρων.

Στόχος είναι η αυτάρκεια της τροφής, αλλά και η Ειρήνη στην ανθρωπότητα, που το δίκτυο του Πελίτι σε όλη την Γη το έχει κατορθώσει και δείχνει το δρόμο στους υπόλοιπους. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πάνω από 20.000 οικογένειες , καλλιεργούν τους σπόρους του Πελίτι.

Πρόκειται για την απάντηση η οποία ξεκίνησε σιγανά και όσο πάει γίνεται ένα ηχηρό ποτάμι των πολιτών όλης της γης απέναντι στις πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν αποφασίσει να στερήσουν το δικαίωμα στους πολίτες του κόσμου να επιλέγουν και να καλλιεργούν τους ντόπιους σπόρους.

Οι ντόπιοι σπόροι είναι ο πλούτος της κάθε περιοχής της γης!
Είναι απολύτως εγκλιματισμένοι, δεν χρειάζονται φυτοφάρμακα και χημικά, ενώ οι καρποί τους είναι εξαιρετικής ποιότητας! Δεν επιδοτούνται όμως και έτσι οι Αγρότες πέφτουν στην παγίδα να καλλιεργήσουν τα υβρίδια των εταιρειών, τα οποία δίχως τα απαραίτητα συνοδευτικά τους που είναι τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, στο όνομα μιας υψηλής παραγωγής, δεν μπορούν να υπάρξουν.

Έτσι τροφοδοτείται το απίστευτο γαϊτανάκι στο οποίο στηρίζεται η ύπαρξη του συστήματος: Υπερκαταναλωτισμός αγαθών –ειδών και φαρμάκων, καθώς και φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Σε αυτό το φαύλο κύκλο μόνο οι ενημερωμένες, συνειδητοποιημένες και οργανωμένες κοινωνίες μπορούν να ορθώσουν ανάστημα και να διεκδικήσουν το δικαίωμα της καλλιέργειας των ντόπιων σπόρων καθώς και το δικαίωμα της ΕΠΙΛΟΓΗΣ ανάμεσα στους ντόπιους και τους υβριδικούς σπόρους.
Αυτό το σπόρο επιχειρεί τόσα χρόνια -πάνω από 20- να σπείρει στα μυαλά των πολιτών, η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι και Δόξα τω Θεώ το καταφέρνει μια χαρά! Στρέφει τους ανθρώπους στη Δημιουργία για όλους και όχι στην καταστροφή, που είναι το ρεύμα της εποχής, προκειμένου να βγαίνουν κερδισμένοι οι ελάχιστοι !

Στη φετινή γιορτή διανεμήθηκαν πάνω από 25.000 φακελάκια με ντόπιους σπόρους.
Ξεχωριστή νότα στην Γιορτή, η παρουσία των κωδωνοφόρων από το Παγονέρι Δράμας, οι οποίοι παρέσυραν τον κόσμο να συμμετάσχει στο έθιμο που θέλει την ανάσταση της πλάσης.

Επόμενη Συνάντηση των Θεματοφυλάκων της Βιοποικιλότητας, της Αυτάρκειας και της Ειρήνης, τον Ιούνιο στο νησί της Χάλκης.

Δείτε το βίντεο και τις εικόνες του Life-Events.gr από την εκδήλωση του Πελίτι, τις δηλώσεις του Λουδοβίκου των Ανωγείων και του ιδρυτή της Κοινότητας Πελίτι, Παναγιώτη Σαϊνατούδη…

Η γιορτή του Πελίτη και ο κύκλος της Ειρήνης και όλοι μαζί με τα χέρια σφιχτά να σιγοτραγουδούν για την ελευθερία, την ειρήνη και την ένωση.. Επίσης την παράσταση έκλεψαν οι κουδουνοφόροι από το Περιθώρι Δράμας με την αναπαράσταση του δικού τους δρώμενου…

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και ο γνωστός καλλιτέχνης Λουδοβίκος των Ανωγείων, που ταξίδεψε από την Κρήτη.

Ο τραγουδοποιός τόνισε πως τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να πραγματοποιούνται παντού και τόνισε πως είναι προσβολή του ανθρώπου προς τη φύση και τον ίδιο τον Θεό να αλλάζουμε αυτό που έχει δημιουργήσει.

Πηγή : life-events – ΕΡΤ Κομοτηνής (ΒΜ)

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2