Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Πέμπτη, 14 Ιούνιος 2018 15:32

Απειλή ολικής καταστροφής των αγροτών του δήμου Μαρωνείας – Σαπών

Μία πρωτοφανή ως προς την επαπειλούμενη έκτασή της καταστροφή αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Δήμου Μαρώνειας Σαπών, κυρίως οι βαμβακοπαραγωγοί αφού χιλιάδες είναι τα χωράφια που φύτρωσαν φέτος είτε μερικώς είτε καθόλου παρά τις επίπονες καλλιεργητικές φροντίδες και τα συνεπακόλουθα υπέρογκα έξοδα.

Για το σκοπό αυτό ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Γιάννης Σταυρίδης επισκέφθηκε τον Περιφερειακό Δντή του ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΜΘ Νικόλα Γαλάνη ενώ συναντήθηκε με τα στελέχη του ΕΛΓΑ Δ.Πανταζή και Γ.Πλουμίδη προκειμένου να τους ενημερώσει και να ζητήσει την υπηρεσιακή συνδρομή τους .Στις συναντήσεις παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Οσμάν Σεντάτ,ο τ. Αντιδήμαρχος Γιώργος Αντωνιάδης και ο Πρόεδρος της ΔΚ Σαπών Νίκος Κοκκίνης .

 

Επίσης ο Δήμαρχος απέστειλε για το θέμα σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου κοινοποιώντας την στους βουλευτές του νομού ,τον Περιφερειαρχη ΑΜΘ ,τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης καθώς και στους Δκτες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ στην Αθήνα αλλά και στις περιφερειακές Δνσεις των οργανισμών .Ακολουθεί το κείμενο της σχετικής επιστολής

«ΠΡΟΣ :Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Επικοινωνώ με την παρούσα επιστολή μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσω για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στις φετινές καλλιέργειες των αγροτών του Δήμου Μαρώνειας Σαπών.

Λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή τόσο κατά τους χειμερινούς μήνες όσο και κατά την άνοιξη χιλιάδες στέμματα καλλιεργειών είτε δεν φύτρωσαν καθόλου είτε φύτρωσαν μερικώς και σε καμία περίπτωση δεν θα αποδώσουν το προσδοκώμενο εισόδημα στους αγρότες .

Κυρίαρχη καλλιέργεια στον Δήμο μας έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια το βαμβάκι συμβάλλοντας στην δυναμική της καλλιέργειας η οποία κερδίζει έδαφος στη Θράκη καθιστώντας την Ροδόπη μία από τις δυναμικότερες πανελλαδικά βαμβακοκαλλιεργητικές περιοχές τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα συμβάλλοντας στην ταυτότητα που όλοι αποζητούμε προκειμένου να αποκτήσει διεθνή αναγνωσιμότητα και φυσικά υπεραξία μέρος της οποίας θα μετακυλήσει στον παραγωγό.

Φέτος όμως χιλιάδες στρέμματα παρά τις επίπονες καλλιεργητικές εργασίες και το τεράστιο, δυσθεώρητο συχνά, κόστος παραγωγής ,δεν φύτρωσαν καθόλου ή ελάχιστα οδηγώντας τους αγρότες σε απελπισία και στα όρια της οικονομικής καταστροφής αφού σε κάποιες περιπτώσεις τα χωράφια σπάρθηκαν δύο και τρείς φορές.

Η κατάσταση αυτή εκτός της οικονομικής ζημιάς που προκαλεί στους βαμβακοκαλλιεργητές προφανώς και θα επηρεάσει και την στρεμματική απόδοση που είναι υποχρεωμένοι να πετύχουν κατά την εκκοκκιστική περίοδο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει όχι μόνο αυτή καθαυτή η ειδική ενίσχυση (συνδεδεμένη) αλλά και η ευρωπαϊκή επιδότηση που λαμβάνουν.

Η ίδια δυσοίωνη κατάσταση και στα σιτηρά αφού οι αποδόσεις τους είναι τόσο χαμηλές που πολλοί αγρότες δεν θα θερίσουν τα χωράφια τους ενώ σας είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί και στον κτηνοτροφικό τομέα με τις τιμές των παραγωγών να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής .

Κύριε Υπουργέ

Ο Δήμος Μαρώνειας Σαπών είναι ένας Δήμος με το 90 % των κατοίκων του να βιοπορίζεται από τον αγροτικό τομέα είτε κατά κύριο επάγγελμα είτε δευτερευόντως. Αν η κατάσταση μείνει ως έχει θα ζήσουμε οικονομικές τραγωδίες που θα αποτελέσουν και το τελευταίο χτύπημα στον ήδη επιβαρυμένο και καταπονημένο από την διαρκή δημοσιονομική δυσπραγία και κρίση ,τόπο μας.

Ζητώ από σας να παρέμβετε αρμοδίως δια του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να διαπιστώσετε και να επιβεβαιώσετε του λόγου το αληθές και να αποτρέψετε μία διαφαινόμενη και πολλαπλή για τις οικογένειες και τον τόπο μας καταστροφή.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τη Θράκη και την περιοχή μας σας ευχαριστώ εκ των προτέρων περιμένοντας τις δικές σας πρωτοβουλίες

Με τιμή

Γιάννης Σταυρίδης

Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών»

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2