Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

ioannis papadopoulos

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Κυριακή, 08 Ιούλιος 2018 13:43

Σε απόγνωση οι καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης

Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί από την ίωση στις καπνοκαλλιέργειες “Μπασμά” στη Ροδόπη με τους 6.000 καπνοκαλλιεργητές να είναι σε τραγική κατάσταση.

Την εβδομάδα αυτή άμεση ήταν η κινητοποίηση του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης δια του προέδρου Εσάτ Χουσέϊν και του αντιπροέδρου Σινάν Αμέτ, οι οποίοι μετέβησαν σε Αθήνα όπου συνοδεία των βουλευτών Μουσταφά Μουσταφά και Καραγιουσούφ Αϊχάν, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία, παρουσία σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου, αναζητήθηκαν λύσεις στο Υπουγείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από όπου «είχαμε πράσινο φως», είπε ο πρόεδρος αλλά όπως τόνισε «θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα...», «θα έρθουν ειδικοί να δουν τις ζημιές ενώ έχουμε επαφώς και με πανεπιστήμια που θα δουν από κοντά σε τί οφείλονται αυτές οι ιώσεις και θα ψαχθούν λύσεις...» και άλλα είπε ο πρόεδρος κ. Εσάτ ενώ συμπληρωματικά και ο αντιπρόεδρος κ. Σινάν είπε μεταξύ άλλων ότι ο Συνεταιρισμός είναι κοντά στους καπνοπαραγωγούς και θα αναζητήσει λύσεις στα προβλήματα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ:
1) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου Ευάγγελο
2) Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ Θεοφάνη
ΘΕΜΑ: Αίτημα αξιολόγησης για ζημιές από εξαιρετικούς λόγους
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Φέτος η χρονιά για τον καπνό είναι πολύ δύσκολη λόγο ξηρασίας και ασθενειών, τέτοιο φαινόμενο έχει να δει η περιοχή πάνω από 30 χρόνια.
Παρόλο της ξηρασίας και των ασθενειών και ενώ τα φυτά φυτεύονται στο χωράφι ξεραίνονται η ζημιά αυτή ξεπερνά σε ποσοστό σε όλο τον Νομό μας το 60% για να ανατρέψουμε αυτή τη ζημία έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια και κάθε μέσο και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. Οι καπνοπαραγωγοί μας είναι άρτιοι γνώστες του καπνού και γνώστες του αντικειμένου και αυτό προκύπτει από την ποιότητα του καπνού που παράγετε κάθε χρόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα καπνοχώραφα η ζημία είναι ολική διότι καταστράφηκαν όλα τα φυτά και οι καπνοπαραγωγοί τα όργωσαν και τα ξανά φύτευσαν. Επίσης κάποιοι καπνοπαραγωγοί χρησιμοποίησαν φυτά από άλλους Νομούς Ξάνθη Καβάλα, Δράμα και Σέρρες, επειδή δεν υπήρχαν φυτά στο Νομό μας λόγο της επαναφύτευσης και αυτά τα φυτά είχαν την ίδια κατάληξη. Λόγο της οικονομικής κρίσης οι καπνοπαραγωγοί μας είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και πλέον με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να διατηρήσουν τον καπνό στην περιοχή μας για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους. Πριν από τρία (3) χρόνια εκπρόσωποι όλων των μεταποιητικών εταιριών και των ομάδων καπνοπαραγωγών συγκεντρώθηκαν να εκδώσουν ένα κοστολόγιο καπνού, το κοστολόγιο για την παραγωγή ενός κιλού καπνού και πάντα με την σύμφωνη γνώμη της Μεταποίησης και των ομάδων ανέρχεται στα 3,85 ευρώ ανά κιλό καπνού. Όπως αντιλαμβάνεστε η φετινή ζημία των καπνοπαραγωγών μπορεί να θεραπευτεί μόνο αν αξιολογηθεί για κατ εξαίρεση περιπτώσεις και πρέπει να αποζημιωθεί άμεσα και τουλάχιστον στο κόστος παραγωγής που είναι 3,85 ευρώ το κιλό. Επίσης να σας αναφέρουμε ότι από τις βροχοπτώσεις που έπληξαν τον Νομό μας την εβδομάδα 25 με 30 Ιουνίου πλημμύρισαν χωράφια στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κομοτηνής και Δήμο Ιάσμου. Ζητάμε με οποιονδήποτε τρόπο να αποζημιωθούν άμεσα οι καπνοπαραγωγοί μας από την ζημία που έχουν υποστεί διότι η φετινή κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2