Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

ioannis papadopoulos

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Δευτέρα, 09 Ιούλιος 2018 19:00

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νέας Καλλίστης για τη νεκρωτική ίωση στα καπνά

Στο πλευρό των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης συντάσσεται ο Αγροτικός Σύλλογος Νέας Καλλίστης και Περιφέρειας συμμεριζόμενος τη δεινή θέση που έχουν περιέλθει λόγω της νεκρωτικής ίσως που πλήττει τις καλλιέργειες καπνού της περιοχής.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του «η ζημιά στην παραγωγή καπνού από την ίωση έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί από το δυσβάσταχτο κόστος καλλιέργειας που έχει φτάσει στα ύψη» εξ και υπογραμμίζει πως «πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί από την ζημία που έχουν υποστεί διότι η φετινή κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» αλλά και να «υπάρχει πρόληψη για την επόμενη χρονιά λόγω της διαχείμασης του εντόμου-ξενιστή» προκειμένου να μην εξακολουθήσουν να υπάρχουν προβλήματα με τις καλλιέργειες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Νεκρωτική ίωση πλήττει την καπνοκαλλιέργεια στο Νομό Ροδόπης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για απώλεια παραγωγής κατά 60 - 70%. Από τις ανεπίσημες εκτιμήσεις των γεωπόνων και των καπνοπαραγωγών φαίνεται πως η έκταση της ζημιάς θα είναι τεράστια. Σε ορισμένες περιπτώσεις στα καπνοχώραφα η ζημία είναι ολική διότι καταστράφηκαν όλα τα φυτά και οι καπνοπαραγωγοί τα όργωσαν και τα ξαναφύτευσαν.

Η ζημιά στην παραγωγή καπνού από την ίωση έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί από το δυσβάσταχτο κόστος καλλιέργειας που έχει φτάσει στα ύψη, τις χαμηλές τιμές του προϊόντος, των εφαρμοζόμενων πολιτικών της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων που έχουν πετάξει τον καπνό εκτός επιδοτήσεων.

Πρέπει
με οποιονδήποτε τρόπο να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί από την ζημία που έχουν υποστεί διότι η φετινή κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Χρειάζεται από τώρα να καταγραφεί η ζημιά η οποία να παρακολουθείται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, κατά την εξέλιξη της ίωσης και να μεριμνήσει το κράτος για την καταπολέμηση του εντόμου ξενιστή, με ουσίες φιλικές προς τον καπνό και τον παραγωγό.

Να υπάρχει πρόληψη για την επόμενη χρονιά λόγω της διαχείμασης του εντόμου-ξενιστή αυξάνοντας τις πιθανότητες για επανάληψη της καταστροφής και του χρόνου.

Ως Αγροτικός Σύλλογος Νέας Καλλίστης και Περιφερείας αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των συναδέρφων και την συμμεριζόμαστε.

Τους καλούμε σε  αγωνιστική επαγρύπνηση απαιτώντας:

  • Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες σε παραγωγή και κεφάλαιο, άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ που να καλύπτει πλήρως κάθε καταστροφή σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ για να γίνονται άμεσα οι καταγραφές των ζημιών.
  • Απαλλαγή από πληρωμή μέχρι την νέα σοδιά ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Δημοτικών τελών, τραπεζικών δανείων. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες χωρίς επιβάρυνση με τόκους κ.τ.λ.
  • Πάγωμα των κατασχέσεων.

Fotos από δημοσιεύσεις FB του Selaytin Halil Ismail

 

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2