Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

ioannis papadopoulos

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τρίτη, 10 Ιούλιος 2018 19:32

Μέσω ΠΣΕΑ οι αποζημιώσεις για την «μωσαϊκή» του καπνού

Σοβαρή προσβολή από τον ιό που προκαλεί την λεγόμενη «μωσαϊκή» του καπνού, αντιμετωπίζουν φέτος οι καπνοκαλλιέργειες της Θράκης και το ποσοστό της ζημιάς θα προσδιορισθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια σε 15 μέρες.

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θράκης, Αθανάσιος Πανάγος. Επι πλέον πρόσθεσε πως το παράρτημα του ΕΛΓΑ Θράκης, έχει ήδη ενημερώσει τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας στην Αθήνα, για την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ωστόσο, ο κ. Πανάγος ξεκαθάρισε πως ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει με αποζημιώσεις ασθένειες καλλιεργειών, αλλά μόνο ζημιές από καιρικά φαινόμενα, θέμα που και οι ίδιοι οι Αγρότες ζητούν να αλλάξει ο σχετικός κανονισμός. Αυτό που προβλέπεται είναι η καταγραφή και η εκτίμηση των ζημιών μετά από συνδυασμό ενεργειών ΕΛΓΑ και ΥΠΑΑΤ και η έναρξη αποζημιώσεων μέσω Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης(ΠΣΕΑ), η οποία είναι αρκετά χρονοβόρα. «Πιστεύω πως οι καπνοπαραγωγοί θα μπορέσουν να αποζημιωθούν μέσω ΠΣΕΑ, καθώς θα μπορούν να αποδείξουν πως έχουν 30% μείωση παραγωγής, σε σχέση με τον Μέσο Όρο», σημείωσε ο κ. Πανάγος.

Για το θέμα είναι ενήμερος και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

 

Σ. Παπουής «Ο ήπιος χειμώνας και οι μη έγκαιροι ψεκασμοί στη φυτεία οι αιτίες της ίωσης στα καπνόφυτα»

«Τρεις είναι οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην εμφάνιση της ίωσης στα καπνόφυτα.
Ο ήπιος χειμώνας, η έλλειψη εγκεκριμένων φαρμάκων κατά του θρύπα και η απουσία ψεκασμών την κατάλληλη ώρα, δηλαδή την ημέρα της φυτείας του καπνού, ή την επομένη». Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ , ο Γεωπόνος Σοφοκλής Παπουής.

Ο κ. Παπουής σε παλιότερη συνέντευξή του στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην ειδική στήλη του σταθμού για τον Πρωτογενή Τομέα είχε προειδοποιήσει για την εμφάνιση της ασθένειας.
Κάλεσε επίσης τους παραγωγούς λαχανικών να είναι προσεκτικοί γιατί αυτή η ίωση προσβάλλει και άλλες παραγωγές, όπως τομάτα, αγγούρι, πιπεριές, κολοκυθάκια, αλλά και καρπούζια και πεπόνια.

Επέστησε τέλος την προσοχή και στους βαμβακοπαραγωγούς για την εμφάνιση και σκουληκιού στο βαμβάκι και πάλι λόγω του ήπιου χειμώνα.

 

ΕΡΤ – Κομοτηνής – ΒΜ

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2