Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

ioannis papadopoulos

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Κυριακή, 29 Ιούλιος 2018 12:22

Η πολλαπλή χρήση του ζεόλιθου σε φυτική και ζωϊκή παραγωγή

Θεωρώντας τον ζεόλιθο φυσικό εργαλείο έξυπνης καλλιέργειας, η Όλγα Ραπτοπούλου δημιούργησε στην Αλεξανδρούπολη το Zeorganic για την εμπορία του στον πρωτογενή τομέα.

«Με παρόρμηση του στρατηγικού συμβούλου Νίκου Λυγερού, ασχολήθηκα με τον ζεόλιθο, όταν δεν ήταν διαδεδομένη η χρήση του. Μετά από πέντε χρόνια, δεν εξηγούμε τι είναι ο ζεόλιθος, αλλά αναφέρουμε πώς μπορεί να αυξήσει μια παραγωγή και πού χρησιμοποιείται». Ακόμη, προσθέτει ότι οι παραγωγοί βιώνουν στο χωράφι την παροχή προϊόντος προστιθέμενης αξίας.

Περιμένοντας να κυκλοφορήσει στην αγορά ο ελληνικός ζεόλιθος, στις κοκκομετρίες που χρησιμοποιούν επιλέγουν ως πρώτη ύλη κλινοπτιλόλιθο ΕΕ, που εισάγεται από τη Βουλγαρία, καθότι πρόκειται για κοίτασμα γειτονικό με το ελληνικό, επομένως η ποιότητά του είναι κοντινή.

Η κα Ραπτοπούλου κατάφερε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό δίκτυο συνεργασιών ανά την Ελλάδα με αγρότες και κτηνοτρόφους που εμπιστεύονται το προϊόν. «Φάρμες σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Θράκη χρησιμοποιούν συστηματικά τον κλινοπτιλόλιθο, στις εγκαταστάσεις και τη διατροφή των ζώων». Οι κτηνοτρόφοι βρήκαν στον ζεόλιθο ένα πολύτιμο και συνάμα οικονομικό εργαλείο, καθώς απορροφά την υγρασία και τις οσμές, ενώ ταυτόχρονα προφυλάσσει τα ζώα από διάρροιες και εντερικές παθήσεις. Η καλή υγεία των σιτιζόμενων με ζεόλιθο ζώων συνεπάγεται καλύτερες παραγωγικές αποδόσεις.

«Εξίσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει στο ψέκασμα του αμπελιού και της ελιάς, γιατί δεν επιτρέπει να αναπτυχθούν ασθένειες που σχετίζονται με μύκητες. Οι ελαιοπαραγωγοί αποκτούν ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση του ελαιολάδου». Επίσης, έγιναν πολλές εφαρμογές σε οπωροφόρα και ακτινίδια. «Αυτοί που θέλουν να φυτέψουν νέες φυτείες ακτινιδίων προχωρούν σε ενσωμάτωση του ζεόλιθου στη γη που τους βοηθάει να έχουν μια πολύ καλή υποδομή για μια πολύ δυνατή υπερδομή».

 

Πηγή: ypaithros / Evros- News

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2