Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

64759092 713592732426656 2667375862789177344 n

gazon

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Πέμπτη, 04 Οκτώβριος 2018 08:01

Ανακοίνωση των συλλόγων κτηνοτρόφων Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.: «Η περιφέρειά μας είναι ενιαία και ονομάζεται Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης»

Μετά την ανάρτηση προς διαβούλευση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.), στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, της νέας οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα, βάση του κοινοτικού κανονισμού 1305/2013, οι σύλλογοι κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κατέθεσαν τις ακόλουθες παρατηρήσεις και προτάσεις:

  • Δεν συνυπολογίζεται στις γεωκλιματικές μετρήσεις, ο βοσκότοπος που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας. Αυτό δίνει μία διαφορετική εικόνα από την πραγματική, αφού οι βοσκότοποι στη χώρα, λόγω της φύσης τους, επηρεάζονται άμεσα από τις κλιματικές συνθήκες και δεν υπόκεινται σε βελτίωση της απόδοσής τους με τεχνικά μέσα.
  • Όλα τα κριτήρια σχετίζονται με την καλλιεργήσιμη γη, στοιχείο από το οποίο συμπεραίνουμε ότι, τα κριτήρια αυτά έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες χωρών, που δεν ασκούν εκτατική κτηνοτροφία, με την έννοια που αποδίδουμε εμείς στον όρο εκτατική κτηνοτροφία (βοσκοτόπια με πετρώδεις εκτάσεις, δάση, θαμνολίβαδα, χερσολίβαδα, λιγοστή, αλλά ποιοτική βοσκή). Στις χώρες αυτές, η μορφολογία της καλλιεργήσιμης γης ταυτίζεται με αυτή των βοσκοτόπων.
  • Για τη χώρα μας, όταν βελτιώνονται οι υποδομές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις κι όταν έχουν υψηλή απόδοση αυτές, λόγω νερού, εδάφους, ή δυναμικών καλλιεργειών, δεν επηρεάζεται θετικά, ή αρνητικά, η κτηνοτροφία της περιοχής.
  • Ζητάμε την ξεχωριστή προσέγγιση, σε σχέση με τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής με φυσικούς περιορισμούς, της γεωργίας από την κτηνοτροφία. Με διαφορετικά κριτήρια για τον κάθε κλάδο, ώστε το αποτέλεσμα των κριτηρίων αυτών, να κάνει πιο ρεαλιστική και πιο δίκαιη την ένταξη, ή μη, της περιοχής αυτής.
  • Να σας υπενθυμίσουμε τη μείωση των ποσών της εξισωτικής από το 2016 και μετά για την κτηνοτροφία, προς όφελος της γεωργίας. Με πυκνότητα βόσκησης 3,15 ΖΜ/Ha, για το ηπειρωτικό τμήμα της περιφέρειάς μας, η μείωση είναι μεγαλύτερη από 50%.
  • Θα θέλαμε να γνωρίζουμε, ποιο, ή ποια κριτήρια πληροί η κάθε περιοχή ξεχωριστά, που εντάσσεται στο νέο κατάλογο των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς.
  • Ζητάμε την άμεση ένταξη των περιοχών της ανατολικής Μακεδονίας, Π.Ε. Καβάλας, Π.Ε. Δράμας, μαζί με τη Θράκη, της οποίας οι περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται ορεινές, ή με φυσικούς περιορισμούς, εντάσσονται ως περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Η περιφέρειά μας είναι ενιαία και ονομάζεται Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Οι καλλιεργητικές μέθοδοι και η κτηνοτροφική πρακτική είναι κοινές, οι κλιματολογικές συνθήκες το ίδιο, η ανάγκη βελτίωσης του περιβάλλοντος, της διατήρησης της υπαίθρου, όπως και του τουριστικού δυναμικού της περιοχής, είναι κοινά και για τους πέντε Νομούς της Α.Μ.-Θ. Γιατί υπάρχει αυτός ο αναίτιος διαχωρισμός; Ελπίζουμε όχι για πολιτικούς, ή θρησκευτικούς λόγους, γιατί αυτοί δεν αναφέρονται, πουθενά, στο κείμενο της διαβούλευσης!

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2