Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Παρασκευή, 26 Ιούνιος 2020 07:01

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τον πρωτογενή τομέα ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Αίτημα άμεσης κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για τον πρωτογενή τομέα θέτουν με επιστολή τους στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον κ. Μάκη Βορίδη οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της περιφέρειας αν. Μ. Θράκης. 

«Ο πρωτογενής τομέας μέχρι σήμερα δεν έχει στηριχθεί, ούτε με ένα ευρώ για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Κάποιοι συνάδελφοι θα έχουν, ελπίζουμε σύντομα, μία μικρή οικονομική στήριξη λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού στο προϊόν τους.» αναφέρουν τα Δ.Σ. των Κτηνοτροφικών Συλλόγων και σημειώνουν «Δυστυχώς για πολλούς από αυτούς, τα 650 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος, θα είναι περισσότερα από την ενίσχυση που θα εισπράξουν. ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ».

Στην επιστολή αναφέρουν :

Κύριε υπουργέ
Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την πρωτογενή παραγωγή στην πατρίδα μας, από το 2014 έχουμε ενταχθεί υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, τηρώντας βιβλία εσόδων εξόδων. Εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση, όσοι συνάδελφοι εισπράττουν επιδοτήσεις κάτω από 5.000 ευρώ και ταυτόχρονα τα ακαθάριστά τους έσοδα είναι κάτω των 15.000 ευρώ.
Από το 2014 ίσχυε, πενταετής απαλλαγή καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, για τον πρωτογενή τομέα.

Η φορολογική δήλωση που καταθέτουμε αυτές τις ημέρες για τα εισοδήματα του 2019, είναι η πρώτη μετά την πενταετή απαλλαγή.

Από το 2014 και μετά, περιμέναμε όλοι την οικονομική ανάκαμψη του πρωτογενή τομέα, που θα μας έδινε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες μας οικονομικές υποχρεώσεις, φορολογικές, ασφαλιστικές και λογιστικές.
Αντίθετα είδαμε τα εισοδήματά μας να συρρικνώνονται, ιδιαίτερα εμείς οι κτηνοτρόφοι, συνεταιρισμένοι και μη, ενώ οι έμποροι και οι μεταποιητές των προϊόντων μας, συνέχισαν να αυξάνουν τα κέρδη τους, κάτι που είναι θεμιτό, όταν δεν προέρχεται από την εκμετάλλευση και την αφαίμαξη των παραγωγών. Αυτή τη δυνατότητα τους την έδωσαν όλες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά και διακομματικά, αφού δεν κατάφεραν να θωρακίσουν το νομικό πλαίσιο που διέπει την πρωτογενή παραγωγή της πατρίδας μας, από τη γάγγραινα των ελληνοποιήσεων, των ανοιχτών τιμών, αλλά και των πολλών αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που χρησιμοποιούνται.
Το 2014 εφαρμόστηκε η οικονομική λογική των αντικρουόμενων συμφερόντων, στο νέο τρόπο φορολόγησης του πρωτογενή τομέα, με τελικό στόχο την πάταξη των μαύρων συνδιαλλαγών και την αύξηση των κρατικών εσόδων.
Φορολογήθηκαν και οι ενισχύσεις, άνθρακας όμως ο θησαυρός. Δείτε τα εισοδήματα όλων μας και θα καταλάβετε.

Βαδίζοντας όλα αυτά τα χρόνια χωρίς στόχο και σχέδιο, οδηγήθηκαν οι τιμές των προϊόντων μας σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πολλές φορές κάτω από το κόστος παραγωγής, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, που πάντα προσελκύουν τη δημοσιογραφική πένα.
Η μεγαλύτερη όμως απόδειξη της λάθος πολιτικής που εφαρμόζεται, είναι η γήρανση και η μη ανανέωση του εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα αλλά και η εγκατάλειψη των κλάδων που τον αποτελούν. Ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία η κατάσταση είναι τραγική και μάλλον μη αναστρέψιμη.
Μετά από όλα τα παραπάνω κι εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, έρχεται και το τέλος επιτηδεύματος, δηλαδή ένα νέο οικονομικό βάρος, ένα νέο χαράτσι.
Δυστυχώς για πολλούς από αυτούς, τα 650 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος, θα είναι περισσότερα από την ενίσχυση που θα εισπράξουν.

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2