Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τετάρτη, 28 Οκτώβριος 2020 06:22

Νέο Επενδυτή για το εργοστάσιο Ζαχάρεως στη Νέα Ορεστιάδα, ζητούν οι τευτλοπαραγωγοί Θράκης

«Για παραγωγή ζάχαρης πήγαιναν οι τευτλοπαραγωγοί της Ροδόπης και του Έβρου, το 2019 και το 2020 αλλά τους περίμενε ένα πικρό τέλος,» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο γραμματέας τευτλοπαραγωγών, Έβρου –Ροδόπης, Πρόδρομος Προϊκάκης. 

«Μετά τα προβλήματα, που σημειώθηκαν με τις αδιάθετες ποσότητες της παραγωγής του 2019 και τις βιαστικές διαδικασίες της κυβέρνησης της ΝΔ, χωρίς να ερωτηθούν οι παραγωγοί, που μιλούν για άγαρμπες κυβερνητικές κινήσεις και ενώ παράλληλα δεν δόθηκε χρόνος στον επενδυτή να συντηρήσει τις εγκαταστάσεις, οι αδιάθετες ποσότητες πήγαν για βιοαέριο και ζωοτροφές.

Αυτό σημαίνει πως οι τευτλοπαραγωγοί δεν θα πληρωθούν για το προϊόν της ζάχαρης, αλλά πολύ λιγότερο…

Για τη φετινή παραγωγή και παρά το γεγονός, ότι ο επενδυτής είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον  για το εργοστάσιο των Σερρών και της Λάρισας για παραγωγή ζάχαρης και πάλι δεν μπόρεσαν να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στα εργοστάσια, λόγω κορονοϊού.

Τι θα γίνει και πάλι με την φετινή παραγωγή; Πάλι θα διατεθεί για βιοαέριο, γεγονός που σημαίνει, πως και πάλι δεν θα πληρωθούμε για το προϊόν της ζάχαρης, όπως είχαμε συμφωνήσει; Τι θα γίνει με την τευτλοκαλλιέργεια και ποιο γρίφο θα έχουμε να λύσουμε για την επόμενη χρονιά; Τι θα γίνει με το εργοστάσιο της Νέας Ορεστιάδας; Θα το αφήσουν να σαπίζει έτσι; Μήπως θα έπρεπε να ισχύσουν άλλα κριτήρια και άλλα κίνητρα και να αναζητήσουμε έναν ΝΕΟ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, ο οποίος θα τηρήσει το λόγο του και θα αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις; Θράκη είναι εδώ, σύνορα κρατάμε μας λένε, αλλά δεν το αποδεικνύουν στην πράξη. Ας μας απαντήσουν ΟΛΟΙ, Κυβέρνηση, Βουλευτές, Αυτοδιοίκηση, ως πότε θα σαπίζει το εργοστάσιο της Νέας Ορεστιάδας;», τονίζει ο κ. Προϊκάκης.

Oριστικοί «τίτλοι τέλους» φαίνεται να πέφτουν αναφορικά με την παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως επισφραγίστηκε μετά και την ανακοίνωη εκ μέρους του ιδιώτη υπενοικιαστή δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως (Πλατύ, Σέρρες) πως οι όποιες ποσότητες ελληνικών ζαχαρότευτλων έχουν καλλιεργηθεί και όσες παραδοθούν από τους αγρότες, θα χρησιμοποιηθούν για παραγωγή βιοαερίου και ζωοτροφών.

Ειδικότερα, ο εν λόγω ιδιώτης υπενοικιαστής ιδιοκτήτης της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης, δήλωσε σε συνέντευξή του  στον τοπικό σερραϊκό μέσο ότι «την 1η Νοεμβρίου θα ανοίξει το εργοστάσιο στις Σέρρες, αλλά από τα παραδοτέα τεύτλα δεν θα παραχθεί ζάχαρη».

Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη μέχρι πριν μόλις ένα μήνα δεσμεύονταν δημοσίως περί του αντιθέτου. Συγκεκριμένα σχετικό δελτίο τύπου, το οποίο εκδόθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου ανέφερε επί λέξει: «υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη και τη συμμετοχή της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινής Αραμπατζή, του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστη Καβαλάκη, του προέδρου της Royal Sugar κ. Χρήστου Καραθανάση και εκπροσώπων της Intrum και τευτλοπαραγωγών συμφωνήθηκε ότι η Royal Sugar θα ξεκινήσει την παραλαβή των τεύτλων το αργότερο ώς την 1η Νοεμβρίου 2020 για παραγωγή ζάχαρης στο εργοστάσιο των Σερρών σε συμφωνημένη με τους παραγωγούς τιμή».

Ανάλογες δεσμεύσεις είχαν ακουστεί και πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν στις 7 Νοεμβρίου του 2019 ανακοινωνόταν -παρουσία πλήθους κυβερνητικών παραγόντων, προεξάρχοντος του Άδωνι Γεωργιάδη- η συμφωνία μεταξύ της  ΕΒΖ, της Τράπεζας Πειραιώς, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και της Royal Sugar για τη μίσθωση των εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες.

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2