Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι
elbgentr

maroneiawebradio

gazon

94016342 547586876161694 372900150244278272 n

20187312 10155133937199340 1452719040 o

Τετάρτη, 02 Δεκέμβριος 2020 06:49

Αναγκαία η στήριξη των βαμβακοπαραγωγών/ Ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ειδική Ενίσχυση για τους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς, άμεσα ! 

Σε συνθήκες Covid 19 οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, μαζί τους και ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ συνυπογράφουν ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, και Οικονομικών για την στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας σε μία χρονιά με μεγάλες απώλειες στο εισόδημά τους.

Όπως τονίζεται στο σκεπτικό της ερώτησης "η φετινή χρονιά αποδείχτηκε καταστροφική για μεγάλο αριθμό παραγωγών καθώς πολλές περιοχές της χώρας επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες.

Ταυτόχρονα ιδιαίτερα δύσκολη ήταν και για το σύνολο των αγροτών καθώς το ξηρό και χωρίς βροχοπτώσεις καλοκαίρι που ακολούθησε, συνδυαστικά με την αστάθεια του καιρού και τους ανέμους στην περίοδο συγκομιδής, μείωσε αισθητά τις αποδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πέρα όμως από τα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, το βαμβάκι, όπως και τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα, αντιμετωπίζει τις δυσμενείς συνέπειες του COVID-19.

 Η  παγκόσμια ύφεση και αβεβαιότητα, έχουν μειώσει τη ζήτηση και την κατανάλωση άρα και τη διάθεση του εκκοκκισμένου βάμβακος. Η έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, απόρροια και του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ, δημιουργεί χρηματιστηριακές πιέσεις στην τιμή, η οποία είναι χαμηλή και ασταθής".

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:

1) Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να λάβετε άμεσα για την στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας;

2)   Σκοπεύετε να συνδράμετε με ειδική ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς;

3)  Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για την παρουσία του ελληνικού βάμβακος, στο διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον;

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2020

Προςτους Υπουργούς:

1)Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κο Μ. Βορίδη

2) Υπουργό Οικονομικών, κο. Χ. Σταϊκούρα

Θέμα: «Αναγκαία η στήριξη των βαμβακοπαραγωγών»

Κύριοι Υπουργοί,

«Στο Πρωτόκολλο 4 της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε. υπάρχει ειδικό καθεστώςδέσμευσης της Ε.Ε. για ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, κάτι πουαναγνωρίζει πως το βαμβάκι είναι ένα προϊόν με τεράστια στρατηγική σημασία τόσογια την αγροτική παραγωγή, όσο και για την ελληνική οικονομία. Από την παραγωγήέως και την μεταποίηση δημιουργεί ένα τεράστιο κύκλο εργασιών που αφορά πληθώρασυνδεδεμένων επαγγελμάτων και συντηρεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στονεκκοκκιστικό και σε άλλους κλάδους.Η πολλαπλασιαστική δυναμική του είναι αναμφισβήτητη, καθώς τα προϊόντα καιυποπροϊόντα του βάμβακος έχουν αμέτρητες χρήσεις. Οι ίνες του χρησιμοποιούνταιαπό την κλωστοϋφαντουργία και την παραγωγή ρούχων έως την φαρμακοβιομηχανίακαι τα προϊόντα ομορφιάς. Ο σπόρος του χρησιμοποιείται για βαμβακέλαιο,βαμβακόπιτα στις ζωοτροφές και για βιομάζα βιοενεργειακής χρήσης. Χρήσεις συναντάμε ακόμη και σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Το βαμβάκι σταθεράβρίσκεται στις πρώτες θέσεις των ελληνικών εξαγωγών, όλων των εξαγώγιμωνπροϊόντων, κάτι που αναδεικνύει την τεράστια σημασία του για το ΑΕΠ της χώρας.

Ωστόσο η φετινή χρονιά αποδείχτηκε καταστροφική για μεγάλο αριθμό παραγωγώνκαθώς πολλές περιοχές της χώρας επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα,χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες. Ταυτόχρονα ιδιαίτερα δύσκολη ήταν και για το σύνολοτων αγροτών καθώς το ξηρό και χωρίς βροχοπτώσεις καλοκαίρι που ακολούθησε,συνδυαστικά με την αστάθεια του καιρού και τους ανέμους στην περίοδο συγκομιδής,μείωσε αισθητά τις αποδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πέρα όμως από τα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, το βαμβάκι, όπως και ταπερισσότερα βιομηχανικά προϊόντα, αντιμετωπίζει τις δυσμενείς συνέπειες τουCOVID-19.

H παγκόσμια ύφεση και αβεβαιότητα, έχουν μειώσει τη ζήτηση και τηνκατανάλωση άρα και τη διάθεση του εκκοκκισμένου βάμβακος. Η έντονημεταβλητότητα στην αγορά, απόρροια και του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ,δημιουργεί χρηματιστηριακές πιέσεις στην τιμή, η οποία είναι χαμηλή και ασταθής.

Δεδομένου ότι, η καλλιέργεια βάμβακος χαρακτηρίζεται από την αρχή της ιδιαιτερότητας, έχοντας έντονη εξάρτηση από την πανδημία

Δεδομένου ότι, η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/872 που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εξοικονομήσουν πόρους από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για τηνειδική ενίσχυση των πληγέντων από την πανδημία.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε οι Υπουργοί:

1)Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να λάβετε άμεσα για την στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας;

2)Σκοπεύετε να συνδράμετε με ειδική ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς;

3) Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για την παρουσία του ελληνικού βάμβακος, στο διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον;

Οι ΕρωτώντεςΒουλευτές

Απόστολος Πάνας

Γιώργος Αρβανιτίδης

Χρήστος Γκόκας

Μιχάλης Κατρίνης

Κώστας Σκανδαλίδης

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Ευαγγελία Λιακούλη

Γιώργος Μουλκιώτης

ΧσράΚεφαλίδου

ΜπαράνΜπουρχάν

Ιλχάν Αχμέτ

Γιώργος Φραγγίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

 

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Τελευταία άρθρα Θρακική Αγορά

ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Διεύθυνση: Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1-3 , 69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ
69100 ΚΟΜΟΤΗΝΗ

E-mail:info@thrakikiagora.gr
Τηλέφωνο: 25310 – 26.500
Fax:25310 – 26.500

media

Τελευταία άρθρα

komotini24

logo2