Αλλαγές στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

Αλλαγές στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

Αίτημα του Φαρμακευτικού χώρου όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να αυξηθεί η δαπάνη για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, καθώς έχουν αυξηθεί οι ανάγκες του πληθυσμού για τις νέες θεραπείες

Σε αναδιάρθρωση των κλειστών προϋπολογισμών για το φάρμακο προχωρά ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, όπως είχε διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της φαρμακοβιομηχανίας κατά τη συνάντηση τους την περασμένη εβδομάδα. Μετά την αλλαγή στον επιμερισμό των ποσών των δύο κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, θα εκδοθεί νέο δελτίο τιμών.

Οι δύο κλειστοί προϋπολογισμού που ισχύουν από τον περασμένο Μάιο αφορούν τα φάρμακα κοινότητας που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ, άλλως 1Α και 1Β) που διατίθενται για σοβαρές παθήσεις από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ο επιμερισμός της συνολικής δαπάνης έγινε τότε σε αναλογία 62/38, και ειδικότερα τα περίπου 1,2 δισ ευρώ από τον αρχικό προϋπολογισμό των 2 δισ ευρώ καλύπτουν τη δαπάνη για τα φάρμακα κοινότητας και τα 790 εκατ. ευρώ τα ΦΥΚ.

Αίτημα του Φαρμακευτικού χώρου όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να αυξηθεί η δαπάνη για τα ΦΥΚ, καθώς έχουν αυξηθεί οι ανάγκες του πληθυσμού για τις νέες θεραπείες. Η υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού των ΦΥΚ οδηγεί σε υψηλό clawback τις φαρμακευτικές εταιρίες, δηλαδή σε υποχρεωτική επιστροφή των ποσών εκτός προϋπολογισμού, που είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Εφεξής με την απόφαση του υπουργού Υγείας ο προϋπολογισμός για τα ΦΥΚ θα αυξηθεί κατά 60 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 850 εκατ. Ευρώ ετησίως. Ενώ ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα κοινότητας θα μειωθεί κατά το ποσό αυτό. Η αναλογία της δαπάνης θα διαμορφωθεί πλέον 59/41 για τις δύο κατηγορίες φαρμάκων .

“Ο προϋπολογισμός της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης παραμένει ως έχει διαχωριστεί σε φάρμακα υψηλού κόστους και λοιπά φάρμακα. Ο διαχωρισμός αυτός είναι απολύτως λελογισμένος καθώς επιβαρύνει αναλογικά όσα φάρμακα συμβάλουν στην αύξηση της δαπάνης. Τα φάρμακα 1Α θα παραμείνουν σε κοινό προϋπολογισμό με τα 1Β, καθώς τα πρώτα επιβαρύνονταν υπέρμετρα” αναφέρει στην ανακοίνωση του ο υπουργός Υγείας.

Και εξηγεί πως “με βάση τα νεότερα στοιχεία κατανάλωσης οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα αναδιαρθρωθούν με μεταφορά ποσού περί των 60 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα λοιπά φάρμακα και ήδη κινείται η διαδικασία για την έκδοση της αντίστοιχης ΚΥΑ. Οπότε και εξορθολογίζεται απόλυτα ο διαχωρισμός από το ποσοστό του 62%-38% σε περίπου 59%-41%. Το δελτίο τιμών θα εκδοθεί με τους αυτούς όρους και ήδη δρομολογείται η έκδοση του”.

Διαβεβαιώνει δε ο υπουργός πως σε περίπτωση που εξοικονομηθούν άλλα κονδύλια, όπως πχ από το ΙΦΕΤ, θα υπάρξει ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών. Από το υπουργείο λαμβάνονται όμως και άλλα δύο μέτρα ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης που κινείται ανεξέλεγκτα, με υπέρβαση (clawback) άνω του 1 δισ ευρώ .

Ειδικότερα, “οι δέκα πιο δαπανηρές κατηγορίες δραστικής ουσίας εντάσσονται άμεσα σε θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφικές οδηγίες ενώ τα φάρμακα μικρής θεραπευτικής αξίας (πχ βιταμίνες) διατίθενται με αυστηρότερο πρωτόκολλο και έχουν κλειστούς προϋπολογισμούς με έλεγχο της δαπάνης τους”.

“Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θίγουν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα” επισημαίνει ο υπουργός Υγείας. “Η χώρα μας θα εξορθολογίσει την κατανάλωση και καλεί τις εταιρίες να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις παρέχοντας εκπτώσεις όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φάρμακα τους τιμολογούνται με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύονται με κόφτη 7%, καθεστώς τιμολόγησης που θα επανεξετασθεί το 2023.

Τα ακριβά φάρμακα στη χώρα μας παραμένουν σε μεγάλη κατανάλωση και στόχος των μέτρων αποτελεί να μην λείπει κανένα φάρμακο από τον Έλληνα ασθενή, αλλά αντίστοιχα και το ελληνικό δημόσιο να προμηθεύεται και να πληρώνει τα φάρμακα που χρειάζεται και όχι την υπερκατανάλωση” καταλήγει ο κ. Πλεύρης.

ygeiamou.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό