Αλλάζει ο σχεδιασμός για μειώσεις φόρων σε εισοδήματα, ενοίκια και ΕΝΦΙΑ

Αλλάζει ο σχεδιασμός για μειώσεις φόρων σε εισοδήματα, ενοίκια και ΕΝΦΙΑ

Ο εμπορικός πόλεμος και το ντόμινο των επιπτώσεών του που θα πλήξουν αναπόφευκτα και την ελληνική οικονομία, αναγκάζουν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τους σχεδιασμούς της για το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων που ετοίμαζε μεθοδικά τους τελευταίους μήνες.

Σκόπευε να παρουσιάσει αυτή τη νέα δέσμη μέτρων στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου ή/και στη ΔΕΘ, όταν θα είχε ολοκληρωμένη εικόνα για τις δημοσιονομικές επιδόσεις και για τα περιθώρια που θα δημιουργηθούν με την εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής.

Τώρα όμως στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο φοβούνται ότι “τα νούμερα δεν θα βγαίνουν” όταν έρθει η ώρα των εξαγγελιών και ότι η κυβέρνηση θα εμφανιστεί να κινείται στη λογική του “δωσ’τα όλα”, με παροχές εκτός δημοσιονομικών περιθωρίων.

 Φρένο στην ανάπτυξη;

Το πρόβλημα θα ανακύψει αν ο εμπορικός πόλεμος συνεχιστεί ή κλιμακωθεί περαιτέρω, φρενάροντας την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας.

Μέχρι τώρα οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί βασίζονταν σε ένα μετρίως αισιόδοξο σενάριο εξελίξεων στην οικονομία και στα δημοσιονομικά, που οδηγούσε στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, με αυξημένα δημόσια έσοδα και “νοικοκυρεμένες” δαπάνες.

 Όμως τα πράγματα αλλάζουν και ο πήχυς των προβλέψεων χαμηλώνει.  Ηδη η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε επι τα χείρω τις βασικές προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, προειδοποιώντας εμμέσως ότι “έρχονται χειρότερα” στην οικονομία. Στη Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, ο πήχυς της ανάπτυξης χαμηλώνει από 2,5% σε 2,3%, ενώ για τον πληθωρισμό ανεβαίνει από 2,5% σε 2,9%.

Όχι φρούδες ελπίδες

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και  το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου θεωρούν τώρα σκόπιμο να ρίξουν τους τόνους και να μην καλλιεργήσουν πρόωρα φρούδες ελπίδες, που μπορεί να διαψευστούν γρήγορα, με διπλό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση  και δημοσκοπική επίπτωση για τη ΝΔ.

Ο ΥΠΟΙΚ Κυριάκος Πιερρακάκης και οι συνεργάτες του φροντίζουν να εκπέμψουν και να “εκλαϊκεύσουν” το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πορευτεί “με δημοσιονομική υπευθυνότητα” και θα δώσει “ό,τι είναι δυνατόν να δοθεί, χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα”.

 Πρόκειται για γενική γραμμή πλεύσης, που δεν βασίζεται ακόμη σε αριθμούς και σε δημοσιονομικά μεγέθη. Τι περιθώρια υπάρχουν θα φανεί στα τέλη Ιουνίου. Μέχρι τότε  θα καταστρώνονται σενάρια παρεμβάσεων με  πολλούς “άγνωστους Χ” και με συνεχές “γράψε-σβήσε”

 Υπό αναθεώρηση

Προς το παρόν,  η πρώτη εκτίμηση είναι ότι χρειάζονται αναθεώρηση τα σχέδια που  καταστρώνονταν ως τώρα για αλλαγές στις κλίμακες και στους συντελεστές φορολόγησης εισοδημάτων, στη φορολόγηση των ενοικίων και για μείωση ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα των φορολογικών συντελεστών και της κλίμακας μένουν στο τραπέζι. Θα συζητηθούν πολλές φορές ώσπου η κυβέρνηση να έχει μία καθαρή εικόνα για το “πού πάμε” ως ελληνική οικονομία και τι δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν.

 Εκείνο που θεωρείται πλέον ανέφικτος στόχος είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ή η δραστική περικοπή του ακόμη και στα ακίνητα μικρής αξίας. Ήταν έναν μαξιμαλιστικός στόχος, με τον οποίο πολλοί διαφωνούσαν – ακόμη και μέσα στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.

 Κλίμακες και συντελεστές

 Δημοσιονομικά “επώδυνη” θεωρείται πλέον και η συζητούμενη αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, ή ακόμη και η μείωση των συντελεστών φόρου.

 Η σκέψη δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά στο ΥΠΟΙΚ προτιμούν να δοθεί στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γίνουν ελαφρύνσεις. Αν τελικά οι εξελίξεις στην οικονομία το επιτρέψουν, κάποια μείωση θα ενταχθεί στο πακέτο της ΔΕΘ και θα προσφερθεί στους ιδιοκτήτες ως “ευχάριστη έκπληξη”.

Προτεραιότητα παραμένει η αναθεώρηση των εισοδηματικών κλιμακίων και των συντελεστών φόρου, επ’  ωφελεία κυρίως των μεσαίων και των μεγαλομεσαίων εισοδημάτων.

  • Το αφορολόγητο θα παραμείνει αμετάβλητο, παρά τις συστάσεις του ΔΝΤ για μείωσή του.
  • Θα αλλάξουν όμως τα κλιμάκια και οι συντελεστές για τα εισοδήματα από 15.000 έως 40.000 ευρώ, στα οποία  περιλαμβάνεται κατά μεγάλο μέρος και η αποκαλούμενη “μεσαία τάξη”

Αυτήν θέλει να ικανοποιήσει πρωτίστως η κυβέρνηση. Από εκεί άλλωστε υφίσταται τη μεγαλύτερη – δημοσκοπική επί του παρόντος – φθορά…

SofokleousIN

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό