Αμμουδιά Σερρών: Το “φυστικοχώρι” της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης!

Αμμουδιά Σερρών: Το “φυστικοχώρι” της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης!

Η καλλιέργεια του φιστικιού στην Αμμουδιά και κατ’ επέκταση στην υπόλοιπη περιοχή του νομού Σερρών υπάρχει από τη δεκαετία του 1950 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

«Όταν λέμε φιστίκι, μιλάμε για την αραχίδα ή το αράπικο φιστίκι ή το κικιρίκι. Όταν λέμε κικιρίκι αναφερόμαστε στην ποικιλία τη σερραϊκή. Το φιστίκι χρειάζεται πολύ ελαφρά εδάφη, καλύτερα αμμώδη εδάφη, που στραγγίζονται πάρα πολύ εύκολα και καλύτερα για να υπάρχει ποιότητα και ποσότητα στον καρπό», δήλωσε  στην ΕΡΤ3 ο παραγωγός και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμμουδιάς, Δημήτρης Μαρίγκος.

Βέβαια, όπως εξηγεί ο κ. Μαρίγκος, αν και  το φυστίκι δεν αποτελεί μονοκαλλιέργεια στην περιοχή, παρόλα αυτά πολύς κόσμος ασχολείται με την καλλιέργειά του, γι αυτό και η περιοχή θεωρείται μοναδική στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη  ως πηγή του αράπικου φυστιικού!

Το ότι επικράτησε η καλλιέργεια αυτή στην Αμμουδιά (το λέει και η λέξη) Σερρών, είναι γιατί  το φυστίκι χρειάζεται ελαφρύ έδαφος που αποστραγγίζεται καλά, κάτι που βοηθά να υπάρχει ποσότητα και ποιότητα στον καρπό.

Από τη συγκομιδή δε, δεν πετιέται τίποτα όπως ενημερώνει ο κ. Μαρίγκος. “Ο καρπός φεύγει στους εμπόρους για μεταποίηση, το υπόλοιπο φύλλωμα γίνεται ζωοτροφή, ανάρπαστη από τους ζωοτρόφους! Το τσόφλι πάει για πέλετ και κτηνοτροφικές μονάδες! Δεν περισσεύει τίποτα,  όλα χρειάζονται!  Επίσης να πούμε πως όλες οι  μονάδες που μεταποιούν και εμπορεύονται το φυστίκι βρίσκονται σ’ αυτήν εδώ την περιοχή. Εδώ οι έμποροι παραλαμβάνουν το φυστίκι  από  το χωράφι. Το μεταποιούν σε φυστικοβούτυρο, μπάρες δημητριακών, φυστίκι μπάρμπεκιου, φυστίκι τηγανητό, σκέτο σπυρί, όλα από δω ξεκινάνε και φτάνουν σε όλη την Ελλάδα” συμπληρώνει.

Μετά τη συγκομιδή, κάθε χρόνο πραγματοποιείται η Γιορτή Φυστικού στην Αμμουδιά Σερρών “για να τιμήσουμε τη φύση και την καλλιέργεια που μας δίνει ψωμί” όπως σημειώνει ο κ. Μαρίγκος. Πρόκειται για  μια εκδήλωση που συγκεντρώνει εκτός από τους ντόπιους  και πολλούς επισκέπτες που έρχονται να διασκεδάσουν και να γευτούν το αράπικο φυστίκι σε όλες του τις εκδοχές!

Πηγή: EΡΤ3

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό