ΣΒΑΑ Αλεξανδρούπολης: Ελκυστική πόλη -Φιλική στους δημότες – Ανταγωνιστική και Καινοτόμα για τουρίστες
Το μεγαλεπήβολο έργο με ένα τεράστιο πλέγμα δράσεων και στόχων έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής το 72% του προϋπολογισμού
-Έξι εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής της ΕΕ μετά τις εκπτώσεις των τεχνικών έργων
-Τα κατασκευαστικά έργα ολοκληρώνονται το 2021, οι soft ενέργειες το 2023
Ο κατεξοχήν μεγάλος στόχος του σχεδίου Στρατηγική Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Αλεξανδρούπολης-ΣΒΑΑ-, είναι να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη , «Ελκυστική Πόλη», προκειμένου να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από το εσωτερικό, αλλά και άλλων επισκεπτών και τουριστών στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Το μεγαλεπήβολο αυτό έργο έχει ολοκληρωθεί σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, απορροφώντας μέχρι στιγμής το 72% του προϋπολογισμού του έργου. Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο αυτό σχεδιάστηκε επι θητείας Λαμπάκη το 2016, είχε εγκριθεί με την πιο υψηλή βαθμολογία, με το ποσό των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής-ΕΣΠΑ-.
Ωστόσο, με τις εκπτώσεις των τεχνικών έργων κατέβηκε ο προϋπολογισμός στα 6 εκ ευρώ. Το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τελείως το 2023. Ωστόσο όλο το κατασκευαστικό κομμάτι θα ολοκληρωθεί εντός 2021 και οι δύο ημερομηνίες εντός της θητείας του Δημάρχου Ιωάννη Ζαμπούκη.
Η φιλοσοφία μέσα από την οποία θα γίνει και η επίτευξη της στρατηγικής, υλοποιείται μέσα από πέντε άξονες παρεμβάσεων που έχουν ως στόχο να καταστήσουν την πόλη φιλική στους κατοίκους και τους επισκέπτες, φιλόξενη στους τουρίστες, ανταγωνιστική ως προορισμό, με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλες τις ομάδες πληθυσμού.
Επιμέρους Στόχοι:
Tην ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη λειτουργία του κεντρικού πυρήνα της πόλης ως κινητήριας δύναμης στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου
Tην αντιστροφή της κοινωνικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης εγκαταλελειμμένων αστικών ζωνών στις πολεοδομικές υπο-ενότητες λιμένα και παραλίας
Tην άμεση αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης μέσω της υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κοινωφελών δράσεων απασχόλησης, βελτίωσης ικανοτήτων και πολιτισμού
Tην προώθηση εφαρμογών καινοτομίας και ΤΠΕ στο αστικό περιβάλλον.
Πορεία υλοποίησης έργων ΣΒΑΑ
Μέχρι στιγμής από το μεγάλο πλέγμα των πράξεων που πηγάζουν για να εκπληρωθούν οι παραπάνω στόχοι έχουν ολοκληρωθεί
-Η Διαμόρφωση χώρου παραλίας στην Αλεξανδρούπολη
Ειδικότερα:
Αποκατάσταση χώρου παραλίας συνολικού με συνολικό εμβαδόν 7.265,00 μ2.
Με το έργο ολοκληρώθηκε αφενός η αποκατάσταση του τοπίου της παραλιακής ζώνης και αφ’ ετέρου η περιβαλλοντική αναβάθμιση της έκτασης με τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, χώρου παιδικής χαράς και διαδρόμου περιπάτου με τη χρήση σύγχρονων υλικών εναρμονισμένων με το περιβάλλον καθώς και ανασχεδιασμό του χώρου εστίασης- αναψυχής με την κατασκευή περγκολών.
Όλες οι παρεμβάσεις έχουν ήπιο χαρακτήρα. Η έκταση που διαμορφώθηκε είναι παντού προσβάσιμη και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς προβλέφθηκε δημιουργία λωρίδας τυφλών και ράμπες ΑμεΑ.
Η διαμόρφωση ενός εγκαταλειμμένου Παραλιακού χώρου σε μια οργανωμένη ζώνη με ποικίλες υπαίθριες δραστηριότητες δίνει τη δυνατότητα της συνέχισης της πορείας των πεζών, που χαράσσεται σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου από το γήπεδο «Φώτης Κοσμάς» μέχρι το αναψυκτήριο “ΑΡΓΩ,” με διακλαδώσεις σε χώρους εστίασης, περιπάτου και αναψυχής. Ο προτεινόμενος σχεδιασμός για την διαμόρφωση της Παραλιακής ζώνης έγινε με γνώμονα τις υφιστάμενες χρήσεις, τη μορφολογία του εδάφους και την αποκατάσταση του τοπίου σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα λειτουργία της ζώνης.
Έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένος Αλεξανδρούπολης.
Ειδικότερα,
Το έργο αποσκοπεί στην διαμόρφωση της εγκαταλειμμένης έκτασης μέσα στο αστικό ιστό της πόλης. Η απόδοση μορφής στην παραλιακή ζώνη αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση για το σύνολο της περιοχής με σκοπό την επίτευξη της σύνδεσης και συνέχισης του αστικού ιστού της πόλης με την θάλασσα, αλλά και αντίστροφα, διασφαλίζοντας στους κατοίκους τις ποικίλες υπαίθριες δραστηριότητες, όπως αθλητισμό και αναψυχή.
Η μελέτη για υλοποίηση του έργου εκπονήθηκε με βάση τις εγκεκριμένες χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του MASTERPLAN του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης και συμπεριέλαβε την οργάνωση του χώρου με ποικίλες υπαίθριες δραστηριότητες και η αξιοποίηση της υπάρχουσας αμμουδιάς. Όλες οι παρεμβάσεις έχουν ήπιο χαρακτήρα και δεν προβλέφθηκαν κτιριακά έργα.
Συνοπτικά, στο έργο συμπεριλήφθηκαν εργασίες για τη διαμόρφωση έκτασης 43 στρεμμάτων με την εγκατάσταση δικτύου φωτισμού, ύδρευσης, άρδευσης, κατασκευή ποδηλατόδρομου μήκους περίπου 560,00μ, πεζόδρομου 500μ, με ενσωματωμένη λωρίδα για τυφλούς, διαδρόμου για τρέξιμο κατά μήκος του ποδηλατόδρομου, πίστα skateboard 880τμ, γηπέδων για beach handball και beach volley, παιδικής χαράς, και εγκαταστάσεων σκίασης (ξύλινες πέργκολες). Επίσης, προβλέφθηκε η επισκευή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων των δημοτικών WC.
-Έχει ολοκληρωθεί η επέκταση υφιστάμενου ποδηλατοδρόμου στο τμήμα Β, δηλαδή την παραλιακή οδό
Ειδικότερα,
Ολοκληρώθηκε η κατασκευή ποδηλατοδρόμου αμφίδρομης κίνησης συνολικού μήκους 1,44 χλ., ο οποίος εκτείνεται από την συμβολή της παραλιακής οδού με την Λ. Δημοκρατίας ως και την οδό Κύπρου και την είσοδο του λιμένα. Παράλληλα, στο έργο συμπεριλήφθηκε η διαμόρφωση υπαίθριου χώρου στάθμευσης 5.768,96 τμ, δυτικά του γηπέδου “Φώτης Κοσμάς”, χωρητικότητας 115 θέσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 5 θέσεις ΑΜΕΑ και 2 θέσεις για λεωφορεία. Τέλος, με την εν λόγω πράξη πραγματοποιήθηκε και η επέκταση της πλατείας φάρου σε επιφάνεια 800 μ2.
Με την ολοκλήρωση του έργου επιτεύχθηκε η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων Αλεξ/πολης κατά 1,44 χιλ. καθώς και η επέκταση της πλατείας Φάρου κατά 800 μ2.-Σε ότι αφορά τις πράξεις Αστική και Αρχιτεκτονική αποκατάσταση-Ανάδειξη Ιστορικών Αποθηκών-ΟΣΕ-,πρόκειται για τις παλιές αποθήκες του ΟΣΕ στο λιμάνι, το έργο είναι υπό εκτέλεση και πιο συγκεκριμένα είναι στο μέσο των κατασκευαστικών εργασιών
Ειδικότερα,
Ανάδειξη αξιοποίηση των ιστορικών αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι “Αποκατάσταση και αλλαγή χρήσης των αποθηκών 1-3”
Στην ζώνη λιμένα της Αλεξανδρούπολης ( ΟΤ ΙΙΙ του Masterplan του Ο.Λ.Α.) έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση των τριών πρώτες από τις συνολικά πέντε παλιές αποθήκες του ΟΣΕ .
Οι νέες χρήσεις που θα δοθούν στα τρία κτίρια θα διευρύνουν την προσφορά σε ποιοτικούς χώρους εμπορίου, πολιτισμού, ψυχαγωγίας με παράλληλη κάθετη αναβάθμιση της εικόνας της πόλης προς τον έξω κόσμο.
Πιο αναλυτικά:
Στο έργο έχουν συμπεριληφθεί οι τρεις από τις 5 αποθήκες (κτίρια) που βρίσκονται μέσα στην ζώνη λιμένα της Αλεξανδρούπολης . ( ΟΤ ΙΙΙ του Masterplan του Ο.Λ.Α.). Οι νέες χρήσεις στα κτίρια θα είναι : Κτίριο 1 (αποθήκη 1) εκδοτήρια εισιτηρίων για τα πλοία και έκθεσης – πώλησης τοπικών προϊόντων. Κτίριο 2 (αποθήκη 2) συνάθροισης κοινού (χώροι εστίασης – καφέ). Κτίριο 3 (αποθήκη 3) κινηματοθέατρο.
Σχετικά με τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, μπορούν να αναφερθούν συνοπτικά τα εξής: Στην αποθήκη 1, τμήματα της οποίας έχουν καταρρεύσει , γίνονται εργασίες αποκατάστασης του κτιριακού κελύφους στην αρχική του μορφή όπως και εργασίες εσωτερικής διαρρύθμισης . Το εμβαδόν του κτιρίου είναι 309,17 μ2.
Στην ίδια θέση και μορφή με την παλιά αποθήκη 2 , η οποία έχει καταρρεύσει και σήμερα δεν υφίσταται, κατασκευάζεται με σύγχρονα υλικά ένα νέο διώροφο κτίριο. Το εμβαδόν του κτιρίου θα είναι 558,59 μ2 .
Μέσα στα όρια της παλιάς διατηρητέας αποθήκης 3, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει καταρρεύσει, χτίζεται ένα νέο διώροφο κτίριο με σύγχρονα υλικά με ταυτόχρονη αποκατάσταση -διατήρηση ενός μικρού τμήματος του παλιού κτιρίου , όπως αυτό εγκρίθηκε από το ΥΜΑΘ . Το εμβαδόν του κτιρίου είναι 507,93 μ2.
– Σε ότι αφορά την πράξη του Αστικού εξοπλισμού, έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, έχει βρεθεί ο ανάδοχος και το έργο θα ολοκληρωθεί φέτος το καλοκαίρι
-Για την τουριστική συνείδηση και αυτή η πράξη υλοποιείται και θα ολοκληρωθεί το 2023
-Στην πράξη επιμόρφωση στελεχών του τουριστικού τομέα, λόγω της πανδημίας οι ημερίδες και τα σεμινάρια πάγωσαν, όμως θα πραγματοποιηθούν με το τέλος της τουριστικές φετινής περιόδου.
Για την πράξη Δομή στήριξης της Επιχειρηματικότητας, αυτή η δράση υλοποιείται από το Επιμελητήριο Έβρου και θα υλοποιηθεί στις 31-21-2023.
Έχει ολοκληρωθεί η πράξη για την ταυτότητα της και το -Brand name- της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο για τον ψηφιακό οδηγό αναμένεται ο διαγωνισμός, για την επιλογή αναδόχου.
Η πράξη βελτίωση υπηρεσιών προς ευπαθείς ομάδες, είναι σε φάση υλοποίησης και ολοκληρώνεται τον Μάη του 2022.
Οι δράσεις πολύ-πολιτισμικού χαρακτήρα ακυρώθηκαν.
Υλοποιείται η πράξη τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, όπως και η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση και δημοσιότητα.
Τέλος σε ότι αφορά την δικτύωση των πόλεων που έχουν ΒΑΑ, όπου στην ΑΜ-Θ οι άλλες δύο πόλεις είναι η Δράμα και η Καβάλα, αλλά η δικτύωση μπορεί να επεκταθεί και με άλλες πόλεις της Ελλάδας, το έργο ξεκινάει την 1η Ιούνη και θα ολοκληρωθεί στις 30-09-2023.
Οι συγκεκριμένες αυτές δράσεις ανταποκρίνονται στις ανάγκες που εντοπίστηκαν, οι οποίες είναι:
· Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος
· Ανάκτηση αστικού ιστού
· Βελτίωση της πρόσβασης και προσβασιμότητας
· Βελτίωση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού
· Πληροφόρηση των επισκεπτών & τουριστών
· Καλλιέργεια εξωστρέφειας
· Παροχή τεχνικής & επιστημονικής υποστήριξης στο Δήμο
· Μεταφορά τεχνογνωσίας και υιοθέτηση καλών πρακτικών
Οι ανάγκες αυτές προκύπτουν από την τεκμηρίωση των κυριότερων προβλημάτων της περιοχής παρέμβασης τα οποία είναι:
· Υποβαθμισμένο Αστικό Περιβάλλον
· Έλλειψη κοινοχρήστων χώρων
· Στάθμευση & Κυκλοφοριακό
· Ανεργία και απασχόληση
· Ανταγωνιστικότητα της περιοχής και των επιχειρήσεων
· Ανεπαρκής τουριστική ταυτότητα
· Ανυπαρξία δομημένης πληροφορίας για τον επισκέπτη
· Ίσες ευκαιρίες προς όλους
· Εσωστρέφεια του πολιτιστικού ενεργητικού
· Τεχνογνωσία στην υλοποίηση πολυθεματικών δράσεων
Στον ωφελούμενο πληθυσμό της ΣΒΑΑ συγκαταλέγονται:
· Οι κάτοικοι της περιοχής παρέμβασης
· Οι επιχειρηματίες & εργαζόμενοι στην περιοχή παρέμβασης ανεξαρτήτως τόπου διαμονής
· Οι κάτοικοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης
· Οι άνεργοι Αλεξανδρούπολης ανεξαρτήτως τόπου διαμονής
· Οι επιβάτες της ακτοπλοϊκής γραμμής Αλεξ/η-Σαμοθράκη
· Τα στελέχη των τουριστικών καταλυμάτων της πόλης
· Οι πολιτιστικοί φορείς του Δήμου
· Στελέχη του Δήμου
Τέλος, Ομάδες Στόχο των δράσεων της ΣΒΑΑ αποτελούν οι:
· Κάτοικοι
· Επισκέπτες
· Τουρίστες
· Ανεργοι, Επαγγελματίες & Στελέχη Επιχειρήσεων της Περιοχής Παρέμβασης.
Πριν ακόμα ολοκληρωθούν όλες οι παρεμβάσεις του ΣΒΑΑ, η Αλεξανδρούπολη, ήδη φαίνεται να κερδίζει τους Έλληνες, αλλά και τους ξένους τουρίστες. Κάτι που όπως διαφαίνεται θα αποτυπωθεί το φετινό καλοκαίρι και με την επιστροφή στην κανονικότητα, η Αλεξανδρούπολη ανάβοντας τα φώτα της και απλώνοντας τα γαλάζια φτερά της δείχνει το δρόμο, του πως πρέπει να είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, κρατώντας την μεσογειακή ομορφιά και ταμπεραμέντο!