Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας ΑΜΘ αποκαθίσταται ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί και τοποθετείται νέος φωτισμός στο κάστρο της Χώρας στη Σαμοθράκη
H προσπάθεια της Περιφέρειας, τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, διοχέτευσης πόρων που προέρχονται από πόρους του Ταμείου Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής, θα συνεχισθούν, προκειμένου να αναδειχθούν και να προστατευθούν τα αρχαιολογικά, τα Βυζαντινά και τα νεώτερα μνημεία του τόπου μας.
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, δύο νέα έργα για τον πολιτισμό και τον τουρισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, η αποκατάσταση του μεταβυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί και ο νυχτερινός φωτισμός στο κάστρο της Χώρας Σαμοθράκης, εντάσσονται στην Πολιτιστική Διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας Οδού και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με πόρους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Η αποκατάσταση του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί χρηματοδοτείται με 830.000 ευρώ και είναι έργο που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Σουφλίου. Στόχος του έργου είναι να επαναφέρει στην αρχική τους μορφή το εσωτερικό και το εξωτερικό του ναού, το κωδωνοστάσιο και τον περιβάλλοντα χώρο.
Το έργο της εγκατάστασης νέου νυχτερινού φωτισμού στο κάστρο της Χώρας Σαμοθράκης θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου. Χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια με 245.000 ευρώ και συμπληρώνει παλαιότερο έργο στερέωσης και διαμόρφωσης του κάστρου που υλοποιήθηκε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.
Με αφορμή την υπογραφή των αποφάσεων για τις δύο χρηματοδοτήσεις, ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε το ναό του Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Θανάση Τσώνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Κώστα Βενετίδη, και τους περιφερειακούς συμβούλους Έβρου κ. Βασίλη Δελησταμάτη και κ. Γιάννη Ζαμπουνίδη.
Εκεί έγινε δεκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό και το Δήμαρχο Σουφλίου κ. Παναγιώτη Καλακίκο, ξεναγήθηκε στο ναό και ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης που θα πραγματοποιηθούν από στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Σουφλίου.
Ένα από τα μνημεία της Σαμοθράκης που αξίζει τον κόπο να ανεβείτε και να επισκεφθείτε μετά από την ανακαίνιση του, είναι το Κάστρο στη Χώρα. Θα συνδυάσετε ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν και θα απολαύσετε τη μαγευτική θέα της Χώρας.
Το κεφάλαιο <<ηλεκτροφωτισμός Κάστρου Χώρας Σαμοθράκης>> είναι εξαιρετικά σύνθετο ,καθώς για την αρτιότητα της αντιμετώπισης του απαιτούνται πολλαπλές και ποικίλες εργασίες ,που κάθε άλλο παρά εύκολες είναι.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου << Στερέωση διαμόρφωση του Κάστρου της Χώρας της Σαμοθράκης>> από την 15η εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων του υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού που χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007-2013, διαπιστώθηκε ότι ,για να αναδειχθεί το μνημείο του κάστρου αλλά και του βράχου, ήταν απαραίτητη η εκπόνηση μελέτης ηλεκτροφωτισμού όλου του μνημείου εσωτερικά και εξωτερικά ,αναδεικνύοντας τον εμβληματικό του χαρακτήρα στο τοπίο, επιτρέποντας την επισκεψιμότητα του και κατά τις νυχτερινές ώρες.
Έπειτα από έντονες και δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού ,για την διακοπή του φωτισμού του Κάστρου της Χώρας, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σαμοθράκης ,ενέκρινε τον ηλεκτροφωτισμό του κάστρου της χώρας ,όπου απευθύνθηκε προς την αρχαιολογία Έβρου και με συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού και την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης ,να αναλάβουν το κόστος και την υλοποίηση του έργου ,προκειμένου να καταστεί εφικτός ο ηλεκτροφωτισμός του.
Μετά την ολοκλήρωση του φακέλου, στα πλαίσια παροχής των υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης για την ωρίμανση του έργου, εγκρίθηκε η μελέτη προς το υπουργείο πολιτισμού, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες του Δήμου Σαμοθράκης και με βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού και της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ,εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου <<νυχτερινός φωτισμός Κάστρο Χώρα Σαμοθράκης>>, η οποία ανέρχεται στα 245.000 €.
Το επιβλητικό Κάστρο της Χώρας ή κάστρο των Γατελούζων, θεωρείται η πρώτη μεσαιωνική οχύρωση στα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ. Οι Γατελούζοι συμπλήρωσαν και επέκτειναν αυτή την οχύρωση.
Στην πρωτεύουσα του νησιού ,δεσπόζει ο πύργος των Γατελούζων , που χτίστηκε το 1430 με σκοπό να προστατέψει το νησί από τις επιδρομές των πειρατών. Το βράδυ ο πύργος φωτίζεται και συντροφεύει τον επισκέπτη σε νοερά ταξίδια και σε μακρινές εποχές. Είναι ένα από τα μνημεία της Σαμοθράκης που αξίζει να ανεβείτε και να επισκεφθείτε, ώστε να συνδυάσετε ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν και να απολαύσετε την μαγευτική θέα της χώρας. Ο επισκέπτης θα απολαύσει τον απογευματινό καφέ του με θέα το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και το βραδινό του περιπάτο μένοντας μαγεμένος από την ονειρική εικόνα του φωταγωγημένου κάστρου.
Εν κατακλείδι, αν κάποιος θέλει να ξεφύγει από την βαβούρα της πόλης, η χαλάρωση είναι τέτοια, που χαρακτηριστικά λένε ότι <<εκεί σταματούν τα ρολόγια>>, δηλαδή ξεχνιέσαι τόσο που χάνεις την αίσθηση του χρόνου.
Η Σαμοθράκη αποτελεί έναν αυθεντικό εναλλακτικό προορισμό διακοπών, με την Χώρα να είναι εξαιρετικά γραφική, όπου δεσπόζει το πανέμορφο της κάστρο.
Αντιδήμαρχος
Κατερίνα Καραμήτσου Γιαννέλου .
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, αναφερόμενος στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, Δήμου Σουφλίου, στάθηκε ιδιαίτερα στις εργασίες του τέμπλου του Ναού.
Ο Άγιος Γεώργιος στο Σουφλί θεμελιώθηκε το 1818, δεν ολοκληρώθηκε όμως παρά μόνο το 1863, μετά από πενήντα σχεδόν χρόνια. Δεσπόζει με τη μεγαλοπρέπειά του στην πόλη, είναι βασιλικού ρυθμού και έχει διπλούς πέτρινους ορόφους στο γυναικωνίτη. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί είναι έργο του Μαδυτινού γλύπτη Σταμάτη Ταλαιαδούρου και θεωρείται εξαιρετικής ομορφιάς και ανυπολόγιστης αξίας.
Ο καλλιτέχνης μοιάζει να έχει δώσει πνοή στο έργο, με τις μορφές των αγίων να “αιωρούνται”, τον κάτω κόσμο να επικοινωνεί με τον επουράνιο και έναν Εσταυρωμένο που γέρνει ελαφρά προς τα μπρος, εμπνέοντας δέος και κατάνυξη στους πιστούς προσκυνητές του Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί. Κωνσταντινουπολίτες και Σωζοπολίτες μάστορες, που ονομάζονται τογιαδόροι, εργάστηκαν μαζί του για την ολοκλήρωση του έργου, που έγινε όμως μετά το θάνατο του ξυλογλύπτη και με την βοήθεια του γιου του.
Το καμπαναριό στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Σουφλί είναι έργο του 1910, έχει ύψος 25 μέτρα και είναι οκταγωνικό από πωρόλιθο. Η συντεχνία των υποδηματοποιών της πόλης δώρισε τους μηχανισμούς των τεσσάρων ρολογιών που το διακοσμούν.
Όπως τόνισε ο κ. Πέτροβιτς η προσπάθεια της Περιφέρειας διοχέτευσης πόρων που προέρχονται από πόρους του Ταμείου Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής, θα συνεχισθούν, προκειμένου να αναδειχθούν και να προστατευθούν τα αρχαιολογικά, τα Βυζαντινά και τα νεώτερα μνημεία του τόπου μας.